Skocz do zawartości

Kross Esker 6.0 - czy kupić i jaki wybrać rozmiar.

Adam->

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Zakpiłem eskera 6.0 i u mnie też zamontowana jest z tyłu 812. Obcierania łańcucha  póki co nie zauważyłem, ale napęd niestety nie pracuje za cicho. Może to kwestia podregulowania.
Jako że jest to mój pierwszy- nowy od komunii rower🤪 [Kliknij i przeciągnij, by przenieść.] , stąd pytanie do Was, jak to jest z przeglądem gwarancyjnym? Kross mi na maila nie odpowiada.  Na koncie na ich platformie ciągle istnieje nierozwiązany problem z dodaniem roweru, więc czy w punkcie serwisowym zrobią mi przegląd bez przypisania roweru do konta? Jeśli tak, to jakie papiery muszę mieć? Posiadam paragon + załączone do roweru instrukcję obsługi i naklejkę zawierającą model, nr ramy, nr zlecenia etc, nie mam natomiast nic takiego jak "oświadczenie gwarancyjne".

Opublikowano (edytowane)

Co do przerzutki tylnej, to też miałem wątpliwość ( teoretyczną) i napisałem jeszcze w kwietniu maila do serwisu (zebrało się kilka tematów😞 „Rower ma tylną przerzutkę RD-RX812, która z tego co czytam jest dedykowana do napedów 1x11 i jej pojemność to 31T, oraz minimalna wilkość największej koronki z tyłu to 40. Jak to sie ma do tego, że wstawiliście ja pańswto do napedu 2x11? tutaj link ze specyfikacją od Shimano: https://productinfo.shimano.com/#/spec/Gravel/Rear%20Derailleur ". O odpowiedź musiałem się kilkukrotnie dopominać telefonicznie, miły głos Pani Maji na infolinii łudził mnie, że może to jednak profesjonalna firma, ale odpowiedź, jaka dostałem,  nie pozostawia złudzeń:„Pan zakupił rower zgodnie ze specyfikacją katalogową Kross. Zastosowaliśmy przerzutkę RD-RX812 po uprzednim jej sprawdzeniu i potwierdzeniu jej prawidłowego działania. Faktycznie charakteryzuje ją mniejsza pojemność względem RX810, za to posiada ona sprzęgło które lepiej stabilizuje łańcuch na wybojach. Ponadto klienci mają możliwość bezproblemowego przerobienia na pędu na 1x11”. Czyli w skrócie: wiedziały gały co brały i się Pan odwal. Na moją dalsza korespondencje w temacie, m.in. co na to Shimano, brak odpowiedzi do dziś, ale też nie zajmowałem się tym, bo u mnie chodzi dobrze. Rower jeździ wiec z rzadka zerkam na forum i widzę teraz, że w praktyce jest też coś na rzeczy odnośnie działania 812 ( ja tak skrajnych przełożeń nie używam). Z innych rzeczy ewidentnie zawinionych przez Krossa to gdy chciałem odwrócić mostek na „+”, to musiałem odwinąć owijkę żeby nie naciągać/zaginąć przewodu hydraulicznego hamulca przedniego ( za krótki przewód w rowerze za 6 koła!). Mam teraz niesymetrycznie wykończoną owijkę o rożnej grubości na obu chwytach przy mostku. Serwisu jeszcze nie robiłem. Generalnie to komponenty eskera bronią się same, ale wpadki ze złożeniem i obsługa posprzedażowa na poziomie chińszczyzny są łyżką dziegciu.

Na początku nie polubiłem się z eskerem ( mój pierwszy baran), ale kilometr po kilometrze ( już koło 1000 km) banan na twarzy coraz większy, jak tylko pomyśle o przejażdżce. Ważę ~110kg , nie oszczędzam maszyny, są lekkie rozcentrowania na kołach, które nie postępują (niedługo zaplanowany serwis), ale uznaje je za akceptowalne przy mojej wadze i stylu jazdy. Grx działa super, korba 46/30 idealna - większość jeżdżę z blatu, młynek tylko na na prawdę trudne podjazdy. Siedzenie musiałem dobrać inne, dopiero trzecie akceptowalne (Wtb za wąskie), na tyle, że bez większych dolegliwości w pampersie mogę zrobić >100 km. Już wiem ze esker zostanie u mnie na dłużej. Ale zastanowię się 3 razy zanim kupię kolejnego, lub polecę komuś Krossa. Niesmak zostaje, zwłaszcza, że to nie tani sprzęt, a topowa maszyna w kategorii gravel u tego producenta. 

Edytowane przez buni777
  • Lubię to! 3
Opublikowano

To że linki są dobrej długości, a nie za długie to raczej plus.

• Lubię to! 1
Opublikowano (edytowane)
11 godzin temu, buni777 napisał:

Faktycznie charakteryzuje ją mniejsza pojemność względem RX810, za to posiada ona sprzęgło które lepiej stabilizuje łańcuch na wybojach.

Przecież 810, które powinno zostać zamontowane dla 2x także ma sprzęgło...

Ponadto klienci mają możliwość bezproblemowego przerobienia na pędu na 1x11

Przecież 810 obsłużyłaby też 1x. Niestety wg katalogu Shimano nie działa to w obie strony i zamontowana 812 nie obsługuje 2x.

Co za durna odpowiedź. Gdyby to naprawdę było przemyślane i bronili swojej decyzji to na pewno nie uznaliby reklamacji (która ciągle jest w toku do czasu otrzymania przez serwis 810) i nie chodziłyby słuchy o zwolnieniach w Krossie i planowanych akcjach reklamacyjnych (chociaż jest to mocno nieoficjalne info, które otrzymałam od serwisu, więc podchodzę z dystansem do tych rewelacji).

Z kolei trochę mnie przestraszyłeś tymi linkami, bo faktycznie nie zwróciłam na to uwagi wcześniej, ale mogę mieć problem przy wymianie mostka na dłuższy 🙈 Zwariuję :D

-----

11 godzin temu, Volztejn napisał:

czy w punkcie serwisowym zrobią mi przegląd bez przypisania roweru do konta

Hm, nie wiem jak jest do końca, ale mnie serwis o to nawet nie zapytał - miałam przy sobie dowód zakupu, książeczkę serwisową/gwarancyjną i tyle.

-----

Chciałabym mieć pełną wiedzę o sytuacji, więc napisałam także do Shimano ;) Mam nadzieję @buni777, że skorzystanie z odpowiedzi, którą uzyskałeś od Krossa jest ok ;) 
Dam znać, jeśli dostanę odpowiedź.

Cytat

Dzień dobry Shimano!
Mam nadzieję, że będziecie w stanie rozwiać moje (i nie tylko) wątpliwości.

Sprawa wygląda następująco:
Według Państwa katalogu przerzutka tylna Shimano GRX 810 obsługuje napędy 2x, natomiast GRX 812 napędy 1x. Co w sytuacji, gdy jeden z największych polskich producentów rowerów montuje dla napędu 2x wersję 812?

Na zapytania konsumentów, którzy mają problemy z napędem i są zdziwieni konfiguracją dostają odpowiedzi, które sugerują, że to... w zasadzie nasza wina, bo mogliśmy przewertować zarówno specyfikację roweru, a także Państwa katalogi (w celu weryfikacji kompatybilności).
Cytuję:
„Pan zakupił rower zgodnie ze specyfikacją katalogową Kross. Zastosowaliśmy przerzutkę RD-RX812 po uprzednim jej sprawdzeniu i potwierdzeniu jej prawidłowego działania. Faktycznie charakteryzuje ją mniejsza pojemność względem RX810, za to posiada ona sprzęgło które lepiej stabilizuje łańcuch na wybojach. Ponadto klienci mają możliwość bezproblemowego przerobienia napędu na 1x11”.

Po tym mailu Kross obejmuje taktykę ciszy i nie odpowiada na kolejne wiadomości.

Czy nie jest przypadkiem tak, że 810 także ma sprzęgło i także obsłużyłaby napęd 1x, a już na pewno powinna zostać zamontowana dla napędu 2x?

Uważam, że powyższe zachowanie firmy Kross uderza także w dobre imię Państwa marki (napęd hałasuje, nie da się go idealnie wyregulować, nie obsługuje części przełożeń, nie utrzymuje optymalnego napięcia łańcucha na wszystkich biegach), co w moim pierwszym odruchu spowodowało przeświadczenie, że to napęd GRX jest niedopracowany. Z błędu wyprowadził mnie dopiero autoryzowany serwis.

Na pewnym forum rowerowym zbiera się coraz liczniejsza grupa konsumentów niezadowolonych z działania napędu. Mimo, że wina leży po stronie Krossa, zostali Państwo z sytuacją powiązani w mocno negatywny sposób.

Czy są Państwo świadomi obecnej sytuacji i czy ewentualnie chcieliby Państwo oficjalnie odnieść się do montażu niekompatybilnych elementów w rowerach Kross Esker 6.0? Czy tłumaczenia producenta są dla Państwa akceptowalne?

Będziemy wdzięczni za odpowiedź oraz rozwiązanie naszych wątpliwości.
Pozdrawiam serdecznie,

Edytowane przez eskerek
  • Lubię to! 3
Opublikowano

miły głos Pani Maji na infolinii

Genialne posunięcie. Jak zrobiliśmy błąd trzeba na infolinię dać kobietę,bo facet i druga kobieta nie bedzie krzyczeć.

Godzinę temu, eskerek napisał:

Co za durna odpowiedź. Gdyby to naprawdę było przemyślane i bronili swojej decyzji to na pewno nie uznaliby reklamacji

To na pewno jest spowodowane reakcją Shimano. 

812 ma  całkiem inną konstrukcję i jest dokładnie przemyślana pod napęd 1x. Jest pod duże zębatki 40-42T(min/max), więc ona nie może działać poprawnie z kasetą HG-700.

Godzinę temu, eskerek napisał:

która ciągle jest w toku do czasu otrzymania przez serwis 810

Decyzji Kross'a,na zamontowanie 812 nie da się obronić. Wystarczy kumata osoba,jak Ty ,aby obalić ich argumenty,ale ile takich będzie? Na pewno nie tyle ile wyprodukowanych bubli O.o

Czyli w skrócie: wiedziały gały co brały i się Pan odwal. 

Ręce opadają. Wg Kross'a jak się kupuje ich rower,to trzeba być inżynierem i sprawdzać specyfikację,bo u nich w dziale projektów pracują marketingowcy O.o

Opublikowano (edytowane)
3 godziny temu, eskerek napisał:

;) Mam nadzieję @buni777, że skorzystanie z odpowiedzi, którą uzyskałeś od Krossa jest ok ;) Dam znać, jeśli dostanę odpowiedź.

eskerek, dla mnie nie ma problemu z cytowaniem Krossa, zwłaszcza że walczysz w naszej wspólnej, jak się okazuje, sprawie;)

Twoja wiadomość do Shimano w punkt.

1 godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

Genialne posunięcie. Jak zrobiliśmy błąd trzeba na infolinię dać kobietę,bo facet i druga kobieta nie bedzie krzyczeć.

Accent_Szaj: zadzwoń na infolinię posłuchać automatycznej infoemacji na początek;), chodzi mi TĄ Panią Maję, twarz Krossa, nie panią obsługującą z infolini. Oczywiście Pani Maja jest tu Bogu ducha...

12 godzin temu, Bujak napisał:

To że linki są dobrej długości, a nie za długie to raczej plus.

Bujak, jak do mnie pijesz, to się chyba nie zrozumieliśmy. przewody hamulca hydraulicznego nie mają być za długie, tylko wystarczające aby fabryczny mostek/podkładki ustawić we wszystkich dostępnych opcjach.

Edytowane przez buni777
Opublikowano
13 minut temu, buni777 napisał:

chodzi mi TĄ Panią Maję,

Aha :D,to nie wiedziałem.Choć i tak nic to nie zmienia.To jest zagrywka psychologiczna,aby zmiękczyć rozmówce ;) 

Opublikowano

Hej, 

ja rozumiem że niezgodnie ze specyfikacją i ręce opadają, ale czy ktoś mi może technicznie wytłumaczyć (nie jestem specem rowerym, ale esker 6.0 to coś co pewnie kupię niedługo) w czym dłuższy wózek nie może sobie poradzić w miejscu gdzie powinien być krótszy? 

Bo na mój chłopski rozum to on jest tylko niepotrzebnie długi.

j.

Opublikowano (edytowane)
10 minut temu, jedrek127 napisał:

Hej, 

ja rozumiem że niezgodnie ze specyfikacją i ręce opadają, ale czy ktoś mi może technicznie wytłumaczyć (nie jestem specem rowerym, ale esker 6.0 to coś co pewnie kupię niedługo) w czym dłuższy wózek nie może sobie poradzić w miejscu gdzie powinien być krótszy? 

Bo na mój chłopski rozum to on jest tylko niepotrzebnie długi.

.

Za https://bikerumor.com/2020/05/29/aasq-71-shimano-goes-deep-w-answers-to-questions-on-gravel-bikes-grx-components-gear/?fbclid=IwAR27HLUEIZ9i-SBLqlAf9RkLE05q5no8sRhIlboDUW5oWMrKblSJTDrOb6E

Wybacz jakość automatycznego tłumaczenia:

Czy mogę używać tylnej przerzutki GRX 812 (1 x) z podwójnym (2x) przednim pierścieniem łańcucha? Jeśli nie, dlaczego nie? - Tyler

Shimano: Cześć Tyler, dziękuję za pytanie. To trochę skomplikowane. Sprowadza się to do pojemności przerzutki tylnej. W przypadku układu napędowego 1x pojemność jest różnicą między największym i najmniejszym trybikiem (42-11 = 31). W przypadku układu napędowego 2x pojemność jest różnicą między dużą tarczą a małą tarczą plus różnica największego koła zębatego i najmniejszego koła zębatego [(48-31 = 17) + (34-11 = 23) = 40].

RX812 (lub RX817 Di2) ma pojemność łańcucha 31T. RX810 (lub RX815 Di2) ma pojemność 40T. Dlatego RX812 nie został zaprojektowany do obsługi całego łańcucha wymaganego przez system 2x.

Innym punktem RX812 jest to, że jest zoptymalizowany wokół szerszego zakresu kaset, a mianowicie kaset 11-40 i 11-42T. Wszystkie nasze przerzutki mają na celu utrzymanie stałej odległości między górnym kołem pasowym a zębatką w całym zakresie kaset. Dzięki temu zmiany są ostre, dokładne i niezawodne. Użycie przerzutki z kasetą, dla której nie została zaprojektowana, może pogorszyć wydajność zmiany przełożeń. - Nick Legan, kierownik marki Shimano Road

Edytowane przez Zigfir
  • Pomógł 1
Opublikowano

dzięki, faktycznie automatyczne tłumaczenie jest marne. ale w oryginale da się zrozumieć.

Opublikowano

Uwaga, uwaga, Kross jak widać przyznał się do błędu. Reklamacja uznana.
Dzisiaj dostałam informację z serwisu, że dotarła 810 na wymianę, więc od przyszłego tygodnia Eskerek będzie już "niekatalogowy" ;)

• Lubię to! 2
Opublikowano
23 minuty temu, eskerek napisał:

Eskerek będzie już "niekatalogowy" ;)

Haha, gratulacje.

Trzeba umieć walczyć o swoje :D

Opublikowano

Widzę, że pojawiają sie na stronie krosa czasem eskery w rozmiarze L. W jednym ze sklepów powiedziano mi ze na moj wzrost 188 (okazało się ze mam 186, może na starość sie kurcze) to XL, ale jak mierze przekrok to mam 73-73cm (chyba ze zle mierze). Obecnie moj stary 15 letni giant (cross) jest w rozmiarze M. I niby bym zamówił L ale może być albo za duża albo za mala. Moze ktos kojarzy gdzie maja jakaś sztukę w mazowieckim (najlepiej Warszawa i okolice, południe). Ja gdzie nie zadzwonie to mówią ze w tym roku raczej nie bedzie juz 6.0.  Może trzeba czegos innego poszukac :(

Opublikowano (edytowane)

Lka na pewno nie będzie za duża - moim zdaniem M jest na maks 180cm (pod dodatkowym warunkiem wymiany mostka na dłuższy).
Na pewno też nie masz przekroku 73cm (pasuje bardziej na +/-160cm wzrostu ;) ).

Na 23ej stronie tego wątku wypowiadali się Panowie podobnego wzrostu o rozmiarówce, może ich wypowiedzi jakoś pomogą w doborze rozmiaru.
Edit, sorki, widzę że i Ty się już tam wypowiadałeś ;)

Godzinę temu, Accent_Szaj napisał:

Trzeba umieć walczyć o swoje

Akurat największa tu zasługa serwisu, który nie olał sprawy, tylko zaczął wydzwaniać wszędzie, gdzie się tylko dało ;) Panowie w szczecińskim Synkrosie pełna profeska ;)

Edytowane przez eskerek
Opublikowano
23 godziny temu, buni777 napisał:

Z innych rzeczy ewidentnie zawinionych przez Krossa to gdy chciałem odwrócić mostek na „+”, to musiałem odwinąć owijkę żeby nie naciągać/zaginąć przewodu hydraulicznego hamulca przedniego ( za krótki przewód w rowerze za 6 koła!). Mam teraz niesymetrycznie wykończoną owijkę o rożnej grubości na obu chwytach przy mostku.

A to mnie zaskoczyłeś. Również odwracałem mostek i nie miałem żadnego problemu z długością przewodów hamulcowych. Jedynie do czego mógłbym się przyczepić przy tym to brak zaznaczenia środka kierownicy oraz podziałki na mostku (miałem coś takiego w cube ltd pro 29).

Opublikowano
10 godzin temu, konop90 napisał:

A to mnie zaskoczyłeś. Również odwracałem mostek i nie miałem żadnego problemu z długością przewodów hamulcowych. Jedynie do czego mógłbym się przyczepić przy tym to brak zaznaczenia środka kierownicy oraz podziałki na mostku (miałem coś takiego w cube ltd pro 29).

Poszczególne sztuki mają różnie dobraną długość przewodów hamulcowych. U mnie tez był za krótki przedni, aby odwrócić mostek z oryginalną owijką.

Opublikowano
7 godzin temu, Zigfir napisał:

Poszczególne sztuki mają różnie dobraną długość przewodów hamulcowych. U mnie tez był za krótki przedni, aby odwrócić mostek z oryginalną owijką.

nie odwróciłeś mostka czy odwróciłeś i odwinąłeś owijkę?

Opublikowano
2 minuty temu, buni777 napisał:

nie odwróciłeś mostka czy odwróciłeś i odwinąłeś owijkę?

Zmieniłem owijkę, a i przy okazji kierownicę 🙃. Obecnie mostek już wrócił na swoje pierwotne położenie, po tym jak się nieco rozciągnąłem.

Opublikowano (edytowane)

Podpowiedzcie zatem jak zrobić serwisową (reklamacyjną) wymianę przerzutki 812-->810, tak aby rower nie stał w serwisie bez potrzeby. Da się zareklamować np. przez stronę, a potem wskazać wybrany serwis gdzie mają wysłąć przerzutkę i tam ją wymienić? Wiem, wiem, że to Kross...ale może ktoś to przećwiczył?

8 minut temu, Zigfir napisał:

Zmieniłem owijkę, a i przy okazji kierownicę 🙃. Obecnie mostek już wrócił na swoje pierwotne położenie, po tym jak się nieco rozciągnąłem.

pochwalisz się na co i dlaczego zmieniłeś?

Edytowane przez buni777
Opublikowano
5 godzin temu, buni777 napisał:

pochwalisz się na co i dlaczego zmieniłeś?

Jestem dość wąski w ramionach, a że spędzam masę czasu na asfalcie i to często w grupie poszła przy okazji fitingu 40 cm Bontrager Elite Road.

Opublikowano

Jest już rower. przerzutka działa chyba ok. A kierownica jest wielka.

Opublikowano
13 minut temu, jedrek127 napisał:

Jest już rower. przerzutka działa chyba ok. A kierownica jest wielka.

Da sie przyzwyczaic do kiery.

Opublikowano

Szybkie pytanie. Próbował ktoś mocować fotelik dziecięcy typu hamax czy coś takiego? Nie było żadnych problemów z ramą?

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Przerzutka wymieniona (812 > 810) - w końcu napęd chodzi jak należy - cicho, szybko, w punkt i na wszystkich przełożeniach (po przesiadce ze 105 na grx 812 odczuwałam dużą różnicę na niekorzyść grxa).

Shimano na mojego maila odpisało, że skontaktuje się z Krossem i odpowiedzą wtedy na pytania.
W rozmowie z serwisem jednoznacznie stwierdziło jednak, że taka sytuacja absolutnie nie powinna mieć miejsca.

Żeby było śmieszniej, podczas przeglądu i wymiany przerzutki mechanik zadzwonił do mnie mówiąc, że są luzy na korbie, bo suport jest połamany ;D
Jestem zatem w trakcie drugiej reklamacji gwarancyjnej ;D

Opublikowano

RS500 to goowniany suport, ma słabe opinie, 20zł droższy BBR60 jest dużo lepszy.