Skocz do zawartości

Kross Esker 6.0 - czy kupić i jaki wybrać rozmiar.

Adam->

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Żyć z tym da radę na pewno, najzwyczajniej w świecie skrajne przełożenia najczęściej robią, co chcą... Środek jest w miarę ok.
Pewnie częściej kaseta z łańcuchem do wymiany i "jakoś" ujdzie.

Płacąc jednak taką kasę za rower, chcę by był on sprawny, a nie poskładany jak marketówka za 700zł.
Zwłaszcza, jeśli planuje się sprzedaż za rok czy dwa - kupującego nie będzie obchodziło, że to wina producenta, pieniądze stracę ja :)

Opublikowano

Dziwne, nie mam z tym problemów, przełożenia chodzą idealnie. Rower zakupiony 2 tygodnie temu.

Wysłane z mojego SM-G973F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)

To naprawiono to w nowszych partiach czy nie? Jak to sprawdzić?
Jeżeli nie to na ten moment jedyna alternatywa jaką widzę to NUROAD RACE  2020. Kellys 50 odpada chyba ze względu na słabe spasowanie i jakość produkcji. ESKER 4.0 chyba już nie jest opłacalny kiedy jest już GRX an rynku. Myślicie że rowery z GRX będą tańsze za rok?

Edytowane przez dsu
Opublikowano (edytowane)

Nie mam pojęcia czy naprawiono, na stronie nadal w specyfikacji widnieje 812, więc wątpię, by montowali 810.
Wiem jedynie, że 812 nie ma odpowiedniej "pojemności" by obsłużyć dodatkowy blat z przodu przy obecnej kasecie.
Mechanik próbował kombinować także z długością łańcucha, jednak nie wyeliminowało to problemu (dziwnym nie jest).

810 i 812 różnią się wyglądem, więc można to w sklepie stacjonarnym sprawdzić przed zakupem. U mnie zdecydowanie 812.
https://bike.shimano.com/en-EU/product/component/grx-11-speed.html

Na chłopski rozum, jeśli inżynierowie Shimano specjalnie zaprojektowali dwie różne wersje, do dwóch różnych napędów, to powinny one być montowane tak, by zachować kompatybilność, a nie na chybił trafił.

Za blogiem 3T:

Cytat

1x gearing: TheRX-812 rear derailleur (RX-817 for Di2) is specifically for 1x and can handle up to 42T for the biggest cog. You can run Shimano 11-42 cassettes, or 11-40 for those who want a bit tighter range . You can even run a SRAM 10-42 cassette. That is not endorsed by Shimano but it works flawlessly in our lab and outside.

2x gearing: Quick rear derailleur basics, every derailleur has a maximum cog size it can handle AND a capacity. The capacity is the total numbers of teeth (really of chain links) it can “store” in its zig-zag shape. And for 2x, it needs be able to store both the tooth-delta of the cassette AND the delta between the front rings.

For the 1x rear derailleurs mentioned before, the capacity is 31T, which is already used up by just an 11-42 cassette. You can go a little further (which is why the 10-42T cassette also works), but it cannot handle another 16 links that you gain or lose when you shift between the front rings.

Bottomline, for 2x you need the RX-810 derailleur (RX-815 for Di2), with a larger 40T capacity (yeah!) but a smaller max cog size of 34T (boohoo!)

Btw, Esker 4.0, a 6.0 to kompletnie dwa różne rowery i dwie różne koncepcje gravela. 4.0 to niezawodny (w teorii, nie wiem jak w praktyce) stalowy rower na długie wyprawy, do którego "przytroczy" się wszystko i wszędzie, a sam materiał ramy świetnie wytłumi drgania i podniesie komfort podróży. 6.0 to bardziej sportowe podejście do szutrowania. Zależy czego potrzebujesz.

Edytowane przez eskerek
  • Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 21.06.2020 o 08:28, eskerek napisał:

Płacąc jednak taką kasę za rower, chcę by był on sprawny, a nie poskładany jak marketówka za 700zł.

Szczerze przyznam, że bardzo zaskoczyła mnie i zasmuciła ta opowieść. Nie do wiary, że to w ogóle możliwe i że przydarzylo się Krossowi - bylo, nie było, sporemu i uznanemu producentowi. Fatalna wtopa. Mnie takie historie okropnie zniechecają do marki. Jeszcze gdyby zorganizowali akcję serwisową i wymianę, to udałoby się zachować twarz. A tak? Ręce opadają. 

Opublikowano
24 minuty temu, Łabędź napisał:

Nie do wiary, że to w ogóle możliwe i że przydarzylo się Krossowi

Typowy Kross jest typowy. Kiedy już zaczynasz wierzyć, że może być normalnie to nagle odwalają coś kompletnie nie do pomyślenia. Rozwiązanie? Zrobić napędy 1X :D

Opublikowano

Ja u siebie postanowiłem w sobotę sprawdzić jak to wygląda i powiem wam, że jedynie lekkie szorowanie łańcucha o przerzutkę było na przełożeniu 1x11. W przypadku gdy wrzucałem 2x1 to nic nie było słychać.
Ciekawy jestem czy będzie jakaś akcja serwisowa czy nie chociaż jak pisałem wcześniej to mi to mocno nie przeszkadza.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
2 godziny temu, Fimala napisał:

Typowy Kross jest typowy. Kiedy już zaczynasz wierzyć, że może być normalnie to nagle odwalają coś kompletnie nie do pomyślenia. Rozwiązanie? Zrobić napędy 1X :D

Szczerze to jest to mój drugi Kross. Kilku moich znajomych jeździ na Levelach - po zakupie mojego pierwszego roweru od tego producenta śmiali się, mówiąc, że "witają w klubie jednego Krossa"... Myślałam, że przesadzają, ale w krótkim czasie zaczęło się sypać wszystko - piasty, suport, stery... mogę tak wymieniać. Włożyłam w rower sporo kasy i końcowo sprzedałam, bo skończyła mi się cierpliwość. Był to jednak Hexagon za 1500zł, więc przymknęłam oko. Pomyślałam, że tanizna to tak być musi.

Przeskoczyłam na Tribana 540, który absolutnie nigdy żadnego problemu mi nie sprawił, wszystko chodziło idealnie. Smarowałam jedynie łańcuchy (rotacja) i można było śmigać.

Brakowało mi jednak lasu, zaczęłam się rozglądać za gravelem i w budżecie 5-6k nie znalazłam nic równie ciekawego na pełnym grxie, sztywnych osiach, z solidnymi obręczami i hydraulicznymi tarczówkami. Esker podoba mi się także wizualnie, więc zdecydowałam się zaryzykować... i mam za swoje :D

Moje jedyne pocieszenie jest takie, że wyrwałam go w naprawdę super cenie (4950zł), więc boli jakby ciut mniej ;)

Opublikowano (edytowane)

No tylko to nie do końca chyba wina krossa - zobaczcie opis shimano - dwie małe linijki białego tekstu na samym dole - konkretnie górna - podają że ewentualnie można używać 812 z dwublatem z przodu - i można wtedy używać większych kaset z mtb do 40 zębów zamiast 32/34 (co osobiście było dla mnie ogromnym plusem gdy go wybierałem - na strome lub długie podjazdy będzie to bardziej uniwersalne) szkoda natomiast, że z tego co mówicie nie działa to idealnie w praktyce :(edit - pomyłka jest odwrotnie - to przód z 1x11 można parować z tyłem od dwójki... Dziś się okaże jak to wygląda w praktyce 😛

Screenshot_20200622-112120_Drive.jpg

Screenshot_20200622-113727_Gallery.jpg

Edytowane przez Avaky
Opublikowano (edytowane)

Może czegoś nie rozumiem, ale w katalogu, który cytujesz jest napisane, że przerzutka 2x (810) obsłuży jednoblat, a nie, że 1x (812) obsłuży 2 blaty (a taki obecnie mamy problem).
"You could possibly use 2x rear derailleur on a 1x11 setup"

Potwierdza to także tabela: 2x11 speed = rd-rx810 (lub di2 rx815).

Link do katalogu:
https://bike.shimano.com/content/dam/productsite/shimano-northamerica/pdf/GRX DOC CONSUMER.pdf

3 strona, pod 2x11 także wszędzie widnieje 810, a nie 812 (które zamontował Kross).
No nie chce wyjść inaczej ;) Wg inżynierów Shimano 812 nie powinna być łączona z 2 blatami z przodu, inżynierowie Krossa mieli jednak swoją wizję.

Edytowane przez eskerek
Opublikowano

Już miałem brać Eskera 6.0, zastanawiam się jednak, czy nie przeboleć tych sztywnych osi i nie kupić Rometa ASPRE 2.

Różnica w cenie spora, 2x10 zamiast 11, aluminiowa rura sterowa i tradycyjne cienkie osie. Warto dopłacać do Eskera?

Opublikowano
3 godziny temu, Łabędź napisał:

akcję serwisową i wymianę, to udałoby się zachować twarz. A tak? Ręce opadają. 

Ostatnio Kross ma właśnie takie wtopy. Jakby nie zależało im na kliencie.

22 minuty temu, eskerek napisał:

Potwierdza to także tabela: 2x11 speed = rd-rx810 (lub di2 rx815).

Co tu dużo pisać?  Masz w 100% racje. Możesz napisać do Shimano, co o tym myślą, że duży producent robi takie mixy?

Ja kupując do mojego MTB przerzutke z nowej grupy M8100 ,świadomie wybrałem wersję do 2x (M8120) . Przerzutka ma inną budowę,więc producent,tak jak piszesz.

27 minut temu, eskerek napisał:

Wg inżynierów Shimano 812 nie powinna być łączona z 2 blatami z przodu

Opublikowano

Tak faktycznie dałem się ponieść emocjom - sprostowałem to chwilę po edycji... No cóż można kupić 810 sprzedać 812 i po problemie przed użyciem żeby była nowa 😜 chyba że zmienili to i jest tak jak być powinno - zobaczymy jak dojdzie 

Opublikowano
Teraz, Avaky napisał:

Tak faktycznie dałem się ponieść emocjom - sprostowałem to chwilę po edycji... No cóż można kupić 810 sprzedać 812 i po problemie przed użyciem żeby była nowa 😜 chyba że zmienili to i jest tak jak być powinno - zobaczymy jak dojdzie 

Luzik, Twoja edycja pokryła się w czasie z moim komentarzem ;)

6 minut temu, Accent_Szaj napisał:

Możesz napisać do Shimano, co o tym myślą, że duży producent robi takie mixy?

Problem z akcją serwisową jest taki, że podobno już nawet Shimano nie ma 810 w takiej ilości, by było to obecnie możliwe.
O problemie Shimano zostało powiadomione przez autoryzowany serwis, do którego oddałam rower... więc wszyscy już wiedzą.

Pozostaje ojojkować w necie i czekać ;)

• Lubię to! 1
Opublikowano
12 minut temu, eskerek napisał:

Pozostaje ojojkować w necie i czekać ;)

Ojoj ;) .

Haha,no to się dołączam xD

Daj znać co odpiszą 

23 minuty temu, vrtel napisał:

przeboleć tych sztywnych osi

Nie rób tego. Rower jest bardziej sztywny. Koło siedzi w tej samej pozycji po ponownym montażu. To naprawdę ułatwia życie.

Opublikowano

A ja się zastanawiam czy problem, jaki miałem z zawadzającym ramieniem korby o łańcuch po wymienianie na ultegrę to specyfika tej ramy czy też przypadek dotyczący mojego egzemplarza 6-tki. Może projektanci Krossa, nie przewidzieli tak "szalonego" kroku jak wymiana na tę korbę i po projektując asymetryczne widełki, po prostu nieco przesunęli oś na prawo. W sumie to bym się nie zdziwił....

Opublikowano

Zeby bylo zabawniej,810 kosztuje o 20 zika mniej ...

losmacko@gmail.com
Opublikowano
W dniu 20.06.2020 o 12:55, eskerek napisał:

Zarejestrowałam się specjalnie, by odpowiedzieć na powyższe pytanie, chociaż wątek śledzę od kilku miesięcy.
Nie czepiasz się (przepraszam za ścianę tekstu) ;)

Zakupiłam Eskera 6.0 w kwietniu, poskręcałam, nasmarowałam, wstępnie wyregulowałam i pojechałam na pierwszą jazdę...

Rower prowadzi się fajnie (przesiadłam się z szosy, więc wybrałam rozmiar M przy 178cm wzrostu, planuję wymienić mostek na 100mm od Redshifta), w terenie pokazuje pazura ;) zmieniłam od razu opony na szersze Gravelkingi SK i zalałam je mlekiem - miód. Niestety nie udało mi się samodzielnie wyregulować tylnej przerzutki, zrzuciłam to na garb mojego braku cierpliwości i pierwszy miesiąc jeździłam z jako-tako działającymi przełożeniami.

A później przyszedł czas pierwszego przeglądu gwarancyjnego - zostawiłam rower w autoryzowanym serwisie.
Dostałam telefon na następny dzień - w rowerze zamontowana jest przerzutka kompatybilna z systemem 1x11, nie 2x11 i nie da się jej wyregulować!
Skrajne przełożenia nie wskakują na kasecie i jest to problem, który można wyeliminować jedynie wymianą elementu.

Zaczęły się przejścia, rower stał w serwisie 2 tyg. (pełnia sezonu, słońce i nowa zabawka za 6k, z której nie mogłam korzystać), rozpoczęto procedurę reklamacyjną, na każde pytanie o termin odbioru serwis odpowiadał, że czeka na części od Krossa... Po prawie 3 tygodniach nie wytrzymałam i pojechałam odebrać niesprawny rower, na własną odpowiedzialność. Kross nie ma już 810 na składzie, Shimano także się wyprzedał... na nową partię pozostaje czekać cholera wie ile...

Pomyślałam sobie, że ładnego mam pecha, ale najlepsze przed nami.... Jak wstąpiłam do serwisu i powiedziałam, że ja "po tego felernego Eskera" to zleciała się właściwie cała obsługa. Widać, że temat obgadali na wszystkie strony ;) Mechanik nieoficjalnie opowiedział, że cała partia 6.0 poszła z 812, na całą Europę! Paru odpowiedzialnych za taki stan rzeczy podobno już "poleciało", Kross próbował wyciszyć całą sprawę, ale dowiedziało się o tym także Shimano i poszła fala, straty ogromne, planowana jest akcja reklamacyjna jak już Shimano doprodukuje i dostarczy grxa dla 2x11, ale nie ma na to konkretnie ustalonej daty...

Także ludziki, jeśli nie jesteście w stanie wyregulować przerzutki, a pierwszy przegląd jeszcze przed Wami... Cóż, życzę cierpliwości ;)

Dla miłego akcentu, dorzucam foto Eskerka w naturalnym środowisku, jeszcze na WTB ;)
97133962_3709644959106322_38256678632224

Dzieki za info. Rower kupiłem 3 dni temu i właśnie wybierałem się do serwisu żeby mi wyrergulowali przednią przeżutkę, łańcuch na skrajnych przełożeniach obcierał. Teraz już wiem dlaczego...

Opublikowano

No to grubo się robi.

Jestem przed zakupem i właściwie czekam na dostępność, a tu takie kwiatki.

W kilku sklepach widnieje, że montują 812, więc pewnie tak jest.

Ciekawe jak rowery z pierwszej partii, bo może montowali prawidłową przerzutkę, a potem gdy części brakowało montowali to co było czyli 812 licząc, że się uda i by nie mieli wtopy z zeszłego roku z dostępnością.

Jestem ciekaw jak to się rozwinie.

@eskerek A Kross w jakiś sposób odniósł się do tego?

Polecam pisać na FB, dość szybko odpisują.

Opublikowano
2 godziny temu, Fraagles napisał:

@eskerek A Kross w jakiś sposób odniósł się do tego?

Polecam pisać na FB, dość szybko odpisują.

Na fb mi napisali, że im "przykro" i żeby napisać maila, bo nie wiedzą konkretnie co się dzieje ;)
Od serwisantów wiem tyle, że Kross próbował załatwić sprawę po cichu, ale jeden z mechaników zna kogoś w Shimano i zrobił się młyn.

Maila do Krossa już mi się wysyłać nie chce, tak szczerze. Pewnie dostanę jakąś szablonową odpowiedź, która nie przyniesie żadnych rezultatów.

Opublikowano

Potwierdzam z tyłu siedzi 812 a rower przyszedł dzisiaj także nówka partia - niezła wtopa ale już 810 zamówiona powinno być ok a za 812 powinien być zwrot od producenta... Pójdzie na eBayu i po sprawie oby w rowerze wszystko pasowało ;) jak dojdzie to dam znać 

Opublikowano

Gdzie zamówiłeś 810? I też pytanie ile za podmianę mogą wziąć w serwisie?

Opublikowano

Ja akurat w UK jestem i tutaj normalnie są w sklepach tylko kwestia ceny ja dostałem za 75 funtów normalnie są za 80 90 funa hmmm wymienię sobie sam to akurat najprostsza rzecz do regulacji itp a tę drugą albo sprzedam albo zostawię i zobaczę jak się akcja rozwinie ;)

Opublikowano

To szerokości Avaky! Eskerek to super rower, na pewno przyniesie sporo radości - nie jego wina, że komuś w Krossie nie zatrybiły wszystkie zworki w mózgu :P

Pytanie z innej beczki - udało się komuś ściągnąć naklejki z obręczy DT Swiss bez uszkodzenia samych obręczy?
Myślę, że będą wyglądały bardziej bandycko w czystej czerni :D

• Lubię to! 1
Opublikowano

Tak wystarczy suszarka do włosów i obręcze czyste.

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1