Skocz do zawartości

Kross Esker 6.0 - czy kupić i jaki wybrać rozmiar.

Adam->

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 14.05.2020 o 21:44, LICHU napisał:

Zastanawiam się między esker 6.0 a soot50 ktoś coś doradzi ? Bo rowery dość specyfikacją podobne, natomiast na którym będzie pozycja bardziej komfortowa ?? 

Edit byłem dziś zobaczyć 6.0 jutro będę miał okazję się przejechać. Cenę zaproponowali mi 5100zl. Co myślicie?? 

Możesz dać namiar gdzie masz tak tanio Eskera ? U mnie w okolicy nie ma na to szans ... 

Opublikowano

To będzie mój pierwszy gravel, pytanie czy rama L czy XL? Wzrost: 186 cm, przekrok: 89 cm.

Efektywna długość górnej rury:
L: 55 cm
XL: 57 cm

Dzięki z góry za odpowiedzi!

Opublikowano
W dniu 22.04.2020 o 08:29, Zigfir napisał:

Akurat mam osłonkę neoprenową założoną, bo rower często ląduje w trenażerze, ale na oko nadal minimalna jest. Musiałbym to dokładnie pomierzyć.
Oryginalnie w Eskerze 6.0 2019 siedzi poza grupowa korba SHIMANO RS 510 (46/36T) i jej Q-factor to 150mm. Natomiast Ultegra i 105-tka mają faktycznie 146mm.
105-tka mogłaby jednak nie powodować problemów, choć osobiście tego nie sprawdzałem, bo ma minimalnie inny kształt ramienia. 105tka ma koniec przy gwincie  fazowany mocniej niż ultegra, na której faza jest sporo mniejsza.
0F4A7715-3.thumb.jpg.e9d292aecffbd5d76b68711215c96b12.jpg
shimano-fc-r8000-hollowtech-ii-ultegra-crankset-anthracite-175-0-mm-34-50-58019-187260-1501168812.thumb.jpeg.431dca4760317b3a1e75088ddafbe739.jpeg

Witam, jestem bliski zakupu tego roweru w specyfikacji 2019 (bardziej mi podchodzi bo rower będzie jeździł 90% po asfalcie i ubitym szturze). Pierwsze co chciałbym w nim zmienić to korbe 105 R7000 50-34T 172,5 bo taką mam w obecnej szosie i taka mi najbardziej podpowiada. I pytanie czy według Twojego doświadczenia ta operacja będzie możliwa czy raczej odpuścić?

Pozdrawiam

Opublikowano
7 godzin temu, mikolo999 napisał:

Witam, jestem bliski zakupu tego roweru w specyfikacji 2019 (bardziej mi podchodzi bo rower będzie jeździł 90% po asfalcie i ubitym szturze). Pierwsze co chciałbym w nim zmienić to korbe 105 R7000 50-34T 172,5 bo taką mam w obecnej szosie i taka mi najbardziej podpowiada. I pytanie czy według Twojego doświadczenia ta operacja będzie możliwa czy raczej odpuścić?

Pozdrawiam

Powinno pasować bez problemu. Ewentualnie gdyby Ci korba o łańcuch jednak zawadzała, wrzucisz po miskę suportu od łańcucha podkładkę, ale przy 105-tce raczej nie powinno być tego problemu.

Opublikowano
2 godziny temu, Zigfir napisał:

Powinno pasować bez problemu. Ewentualnie gdyby Ci korba o łańcuch jednak zawadzała, wrzucisz po miskę suportu od łańcucha podkładkę, ale przy 105-tce raczej nie powinno być tego problemu.

Dzięki. To jeszcze pytanie pomocnicze. Czy powinienem zmienić też łańcuch przy zmianie z 46 na 50? I jeżeli tak to o ile? 4 ogniwa bo 4 ząbki więcej? Pytam bo nigdy takiej akcji nie robiłem :) zawsze wymieniałem korbę z taką samą wielkością. 

Opublikowano
W dniu 25.05.2020 o 22:58, mikolo999 napisał:

Dzięki. To jeszcze pytanie pomocnicze. Czy powinienem zmienić też łańcuch przy zmianie z 46 na 50? I jeżeli tak to o ile? 4 ogniwa bo 4 ząbki więcej? Pytam bo nigdy takiej akcji nie robiłem :) zawsze wymieniałem korbę z taką samą wielkością. 

U mnie dałem nowy łańcuch i dłuższy o te cztery ogniwa, choć akurat zakładałem i kasetę na 11-30 i stary by starczył. Ale też chciałem zachować zgodność z 11-34, bo ta siedzi na kołach "terenowych".  Efekt jest taki, że przy 34x11 przerzutka ledwie wyrabia z napięciem tego. Dlatego dałbym o ogniwo krótszy, choć na początek zawsze można dać dłuższy, bo łatwiej wywalić ogniwo niż łańcuch sztukować ;).

• Lubię to! 1
Opublikowano

Witam. Podłączam się do tematu gdyż również mam Eskera z 2019 roku na 105-tce i w większości jeżdżę na asfalcie. Mam pytanie odnośnie opon a mianowicie jakie najwęższe opony można założyć na te obręcze o szerokości wewnętrznej 22 mm i czy ma to sens. Myśle tu o oporach toczenia przy zmianie opon.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jestem świeżym posiadaczem Eskera 6, kupiłem przez neta z drugiego końca Polski:) dzisiaj pierwsza jazda i zaskoczenie bo jest wygodniej niż na moim 10 letnim góralu. Napewno jest szytniej i twardziej ale zupełnie inaczaj, dużo frajdy z jazdy. Wziąłem L przy 180 cm wzrostu jest ok ale szczerze myślałem że rower będzie większy;)

Opublikowano
W dniu 27.05.2020 o 08:44, Majek23 napisał:

Witam. Podłączam się do tematu gdyż również mam Eskera z 2019 roku na 105-tce i w większości jeżdżę na asfalcie. Mam pytanie odnośnie opon a mianowicie jakie najwęższe opony można założyć na te obręcze o szerokości wewnętrznej 22 mm i czy ma to sens. Myśle tu o oporach toczenia przy zmianie opon.

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Ja też będę chciał zmienić opony i myśle o Continental ULTRA Sport II 700 x 32. Drutowana wersja waży ponoć 380g więc jak dla mnie to jest OK. Będę też zmieniał dętki na lżejsze więc zakładam, że na zmianie opon i dętek zejdę z ~400g na obecjen wadze. Nie wiem czy do takiego roweru opłaca się wkładać super cienkie opony (23 lub 25). Moim zdaniem nic to nie da w osiągach a tylko pogorszy komfort jazdy. Esker to nie jest wyścigowa maszyna, ja oczywiście będę go używał jako szosa ale wybrałem specjalnie ten model żeby mieć szose ale wjechać na niej gdzie tylko się da. Do sportu mam GIANT Propel'a i tam komfortu nie ma żadnego, czuje się każdy kamyk pod oponą... dlatego druga szosa (czyli Esker) miał być ultra wygodny i wszędobyslki.

Dodam jeszcze, że specjalnie nie chciałem wersji 2020 bo GRX nie jest dla mnie. W teren mam swojego górala (który waży podobnie jak Esker) i nie mam zamiaru katować nadgarstków na ciężkich terenowych trasach. Tak więc sprzęgło w przerzutce mi się nie przyda a korba 48-31T to dla mnie za dziwny wynalazek (mieszkam na płaskim więc 31 kompletnie nie dla mnie a i 48 to za mało). Aczkolwiek zgadzam się, że będą tacy dla których Esker będzie jedynym rowerem i wtedy przyznaje, że GRX jest lepszy od 105 :)

P.S. Rower przyszedł wczoraj wieczorem, korba 105 (50-34T) i nowy łańcuch już zamówione. Jak tylko wszystko zmontuje i się uda :P to wrzucę zdjęcia i dam znać ile waży mój zestaw (może dla kogoś będzie przydatne :) ) Dzięki wielkie Zigfir za pomoc :) 

• Lubię to! 2
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Witam,

Jak obiecałem tak robie :) 

Wrzucam zdjęcia mojego Eskera po zmianach. To jest wersja ostateczna na ten rok. Myślałem, że jeszcze zmienie opony ale jestem pozytywnie zaskoczony jak te WTB się toczą na asfalcie. Zmieniłem w nim korbe na grupową 105 50-34T, dostał nowy łańcuch (dłuższy o 4ry ogniwa jest idealny), tarcze SLX/105, mostek 110mm. Korba weszła bez najmniejszych problemów i podkładki nie były potrzebne. Zdziwiłem sie tylko, że po wymianie korby, łańcucha i podniesieniu przedniej przerzutki tylna całkowicie się rozjechała i trzeba było regulować od początku. Waga z pedałami to 10,6kg. Cały czas są jeszcze fabryczne dętki, czekam na nowe...

Moje odczucia po pierwszych 100km są następujące:

• moja rama to M-ka, oczywiście rower kupowałem przez internet patrząc na wymiary ze strony Kross i porównując je z moją poprzednią szosą endurance. Wymiary realne są mniejsze niż na stronie... odległość TT nie ma 530mm, albo moja miarka zwariowała. Mam 178cm wzrostu i moim zdaniem to jest maksymalny wzrost na ramę M (tu się zgadzam z Krossem). I tak zamieniłem mostek z poprzedniej szosy bo te 80mm fabryczne to dla mnie było zdecydowanie za krótko. Po godzinie jazdy w garażu podziemnym udało się jednak dobrać idealną pozycje i suma sumarum rower jest bardzo wygony :)
  • Jeżeli chodzi o jazdę w terenie to podtrzymuje, że to nie moja bajka na takim rowerze. Jest za sztywno i moje ręcę krzyczą, na szutrze jest super, rower śmiga niesamowicie :) na asflacie bez problemu da się utrzymywać średnie prędkości >30km/h (jeżdze po płaskim od razu dopowiem). Jestem pozytywnie zaskoczony jak rower świetnie przyspiesza. Tutaj nie czuje dużej różnicy z rowerem aero na którym trenuje. Oczywiście powyżej 35km/h już czuć, że to nie jest sportowa maszyna.
  • Wykonanie roweru to także pozytywne zaskoczenie. Rama jest bardzo estetycznie zrobiona, nic nie stuka, nic nie trzeszczy... teraz zobaczymy jak z trwałością :) 

Ostatnią kwestią jaką poruszę są finanse... rower ze wszystkimi zmianami wyniósł mnie 5500zł (koszt roweru, korby, łańcucha i tarcz hamulcowych - wszystko nowe z gwarancją i paragonami). Rozważałem wiele modeli graveli oraz szos endurance+ (z minimum oponami 32c). I w takich pieniądzach Kross zamiata konkurencję. W końcu mam czego chciałem, czyli roweru gdzie mogę wyjechać za miasto bocznymi nieutwardzonymi drogami i nie przeciskać się pomiędzy samochodami :) do tej pory na szosie jeździłem tylko w weekendy a teraz się to zmieni i będę przeplatał treningi MTB z szosą też w tygodniu :) także ja jestem ze sprzętu bardzo zadowolony i polecam w 100%!

Kross1.jpg Kross2.jpg
  • Lubię to! 2
Opublikowano (edytowane)
W dniu 21.05.2020 o 12:53, Mallen napisał:

To będzie mój pierwszy gravel, pytanie czy rama L czy XL? Wzrost: 186 cm, przekrok: 89 cm.

Efektywna długość górnej rury:
L: 55 cm
XL: 57 cm

Dzięki z góry za odpowiedzi!

Hej mam dokładnie ten sam rozmiar... 186 i 89 cm nogi  ręka od nadgarstka to około 60 cm - Jak sądzicie L czy XL? Te ramy krossa mają dziwne rozmiary, a nie mam możliwości przymiarki w sklepie :/ chodzi o model z roku 2020 

Edytowane przez Avaky
Opublikowano

Mam okolo 186-87 wzrostu i zakupilem w sobote XL,ale jak dla mnie sa bardzo dlugie to kawal roweru patrzac ze XL podchodzi pod 194 wzrostu.Dzisiaj zadzwonilem do sklepu i na szczescie mieli jeszcze L ktora mi skrecili i dali polatac.Z dwoja zlego wole mniejsza rame niz meczyc sie na XL.Ale radzil bym sie przejechac i dopasowac  przed zakupem roweru.

Opublikowano
W dniu 8.06.2020 o 16:56, macior napisał:

Mam okolo 186-87 wzrostu i zakupilem w sobote XL,ale jak dla mnie sa bardzo dlugie to kawal roweru patrzac ze XL podchodzi pod 194 wzrostu.Dzisiaj zadzwonilem do sklepu i na szczescie mieli jeszcze L ktora mi skrecili i dali polatac.Z dwoja zlego wole mniejsza rame niz meczyc sie na XL.Ale radzil bym sie przejechac i dopasowac  przed zakupem roweru.

Ja jak dzowniłem do sklepu to mówili że na moje 188cm XL będzie super. Oczywiście oni i tak nie mieli abym mógł przymierzyć i powiedzieli że nie ma nawet skad sprowadzić. Powiesz skąd brałeś i czy chodzi o 2020 i czy jeszcze są  ?

Opublikowano (edytowane)

Ja kupilem w szczecinie Sklep Rowerowy PPbike Paweł Piotrowicz Autoryzowany Dealer Kross,oddalem im go w poniedzialek pod wieczor...moze jeszcze go maja.Fabryki nie ogarniaja,dlatego tak zle jest z rowerami.

Edytowane przez macior
Opublikowano (edytowane)

Mam pytanko czy nie będzie problemu wrzucić do eskera 6.0 opony 35 mm i jaką maks oponę da rade?

pozdro

Edytowane przez ukasher
Opublikowano

jedna rzecz mnie trapi apropos grx. Dlaczego w eskerze jest przerzutka tylna 812 skoro wg shimano do dwu blatowej wersji z przodu powinna być 810? 812 niby projektowana pod przód jednoblatowy i kasetę mtb typu deore xt. Pewnie się czepiam, ale lubię grzebać w specyfikacjach:)

• Lubię to! 2
Opublikowano

Zarejestrowałam się specjalnie, by odpowiedzieć na powyższe pytanie, chociaż wątek śledzę od kilku miesięcy.
Nie czepiasz się (przepraszam za ścianę tekstu) ;)

Zakupiłam Eskera 6.0 w kwietniu, poskręcałam, nasmarowałam, wstępnie wyregulowałam i pojechałam na pierwszą jazdę...

Rower prowadzi się fajnie (przesiadłam się z szosy, więc wybrałam rozmiar M przy 178cm wzrostu, planuję wymienić mostek na 100mm od Redshifta), w terenie pokazuje pazura ;) zmieniłam od razu opony na szersze Gravelkingi SK i zalałam je mlekiem - miód. Niestety nie udało mi się samodzielnie wyregulować tylnej przerzutki, zrzuciłam to na garb mojego braku cierpliwości i pierwszy miesiąc jeździłam z jako-tako działającymi przełożeniami.

A później przyszedł czas pierwszego przeglądu gwarancyjnego - zostawiłam rower w autoryzowanym serwisie.
Dostałam telefon na następny dzień - w rowerze zamontowana jest przerzutka kompatybilna z systemem 1x11, nie 2x11 i nie da się jej wyregulować!
Skrajne przełożenia nie wskakują na kasecie i jest to problem, który można wyeliminować jedynie wymianą elementu.

Zaczęły się przejścia, rower stał w serwisie 2 tyg. (pełnia sezonu, słońce i nowa zabawka za 6k, z której nie mogłam korzystać), rozpoczęto procedurę reklamacyjną, na każde pytanie o termin odbioru serwis odpowiadał, że czeka na części od Krossa... Po prawie 3 tygodniach nie wytrzymałam i pojechałam odebrać niesprawny rower, na własną odpowiedzialność. Kross nie ma już 810 na składzie, Shimano także się wyprzedał... na nową partię pozostaje czekać cholera wie ile...

Pomyślałam sobie, że ładnego mam pecha, ale najlepsze przed nami.... Jak wstąpiłam do serwisu i powiedziałam, że ja "po tego felernego Eskera" to zleciała się właściwie cała obsługa. Widać, że temat obgadali na wszystkie strony ;) Mechanik nieoficjalnie opowiedział, że cała partia 6.0 poszła z 812, na całą Europę! Paru odpowiedzialnych za taki stan rzeczy podobno już "poleciało", Kross próbował wyciszyć całą sprawę, ale dowiedziało się o tym także Shimano i poszła fala, straty ogromne, planowana jest akcja reklamacyjna jak już Shimano doprodukuje i dostarczy grxa dla 2x11, ale nie ma na to konkretnie ustalonej daty...

Także ludziki, jeśli nie jesteście w stanie wyregulować przerzutki, a pierwszy przegląd jeszcze przed Wami... Cóż, życzę cierpliwości ;)

Dla miłego akcentu, dorzucam foto Eskerka w naturalnym środowisku, jeszcze na WTB ;)
97133962_3709644959106322_38256678632224

• Lubię to! 1
Opublikowano

Chyba końcowo mogę być zła także sama na siebie - wszak specyfikacja na stronie faktycznie mówi o GRXie 812.
Nie sądziłam jednak, że muszę ślęczeć nad katalogami Shimano i sprawdzać kompatybilność elementów montowanych przez Krossa ;)

Opublikowano

Czyli jednak warto czasem przyjrzeć się szczegółom. Kupiłem swój egzemplarz również w kwietniu, przez neta, i od początku wszystko było super...gdyby nie ta rozstrojona przerzutka. Zwaliłem winę na sklep internetowy, że nie ustawił jak trzeba przed wysyłką i cierpliwie czekałem na przegląd gwarancyjny. o dziwo mechanik naprawdę ustawił "prawie" perfekcyjnie, ale to prawie tak mnie męczyło że zacząłem studiować katalog shimano. I teraz mam potwierdzenie. DZIĘKI ESKEREK ZA ODPOWIEDŹ!!! Trzeba będzie reklamować bo na pewno nie ma to dobrego wpływu na zużycie napędu. ciekawe czy teraz dałoby się wymienić kasetę na deorkę 11/42 i mielibyśmy niepowtarzalny  napęd GRX o takiej gamie przełożeń:)

Opublikowano

O kurczaki 😵 niezła wtopa, ciężko to skomentować, jak mogło do tego dojść w firmie produkującej rowery 😀, bo nawet średnio ogarnięty składacz nie ma szans na pomyłkę przy odrobinie uwagi. Niezła akcja.

Opublikowano

Kurcze a ja właśnie kupiłem i jakoś tego nie zauważyłem. No cóż zobaczymy co będzie po pierwszym przeglądzie ale jeśli noc z tym nie zrobią to raczej nie będę się czepiał. Jeśli wcześniej tego nie zauważyłem to znaczy że dam radę z tym żyć.

Wysłane z mojego Mi A1 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Z tym GRXem to niezłe jaja. Ogólnie to niestety kolejny drobny kamyczek do ogródka tej firmy w przypadku Eskera.