Skocz do zawartości

Kross Esker 6.0 - czy kupić i jaki wybrać rozmiar.

Adam->

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Wysepka w Gdańsku miała L na stanie i szło zejść 10%. Nie wiem czy jeszcze jest.

Sent from my SM-G975F using Tapatalk

Opublikowano

Były w sklepach. Do mnie nawet dzwonili, ale powiedziałem, że rezygnuję bo dostałem lepszą cenę. Jakbym wiedział, że tyle będę czekał to bym brał drożej, ale mam nadzieję, że się doczekam.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Czy zwrócił ktoś uwagę, że Esker 6.0 2020 ma tylną przerzutkę RX812? Według Shimano, przerzutka ta powinna być parowana z kasetami 40-42T. Jak to będzie działało na kasecie 34T?

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Proszę o poradę. Przy wymiarach 192 cm wzrostu i 87 przekroku rozmiar XL czy L?

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Przekrok chyba nie najlepiej zmierzony ale z pewnością XL.

Opublikowano
Przekrok chyba nie najlepiej zmierzony ale z pewnością XL.

Faktycznie, przekrok 91.

Opublikowano

Cześć, czy w Waszych eskerach również prawe ramię korby jest bliżej widełek, niż lewe? Nie wiem, czy tak ma być, czy może mam krzywe ramię:

I3BlLTk.jpg

zZOLhWh.jpg

Opublikowano

Zmierz do rury podsiodłowej bo tylny trójkąt nie musi być symetryczny

Opublikowano (edytowane)
W dniu 18.04.2020 o 17:48, KonradTrek800 napisał:

Zmierz do rury podsiodłowej bo tylny trójkąt nie musi być symetryczny

Na tę chwilę nie dysponuję niestety suwmiarką, jednakże "chałupnicze" pomiary wykazały coś ciekawego:

- przy rurze podsiodłowej prawe ramię jest bliżej o około 0.5 mm,

- przy dolnej rurze jednak, to prawe ramię jest dalej (o jakieś 2-3 mm),

- mierząc od obręczy, prawe ramię rzeczywiście jest bliżej.

Wygląda to tak, jakby suport był krzywo przyspawany. Czy jakiś posiadacz eskera byłby na tyle życzliwy, aby napisać jak sytuacja wygląda u niego? Byłbym wdzięczy również za jakieś zdjęcie.

Edytowane przez vide7
Opublikowano
16 godzin temu, vide7 napisał:

Na tę chwilę nie dysponuję niestety suwmiarką, jednakże "chałupnicze" pomiary wykazały coś ciekawego:

- przy rurze podsiodłowej prawe ramię jest bliżej o około 0.5 mm,

- przy dolnej rurze jednak, to prawe ramię jest dalej (o jakieś 2-3 mm),

- mierząc od obręczy, prawe ramię rzeczywiście jest bliżej.

Wygląda to tak, jakby suport był krzywo przyspawany. Czy jakiś posiadacz eskera byłby na tyle życzliwy, aby napisać jak sytuacja wygląda u niego? Byłbym wdzięczy również za jakieś zdjęcie.

Asymetryczny trójkąt.ac480ac6fc88e2b48fed0e4622680873.jpg

Opublikowano
W dniu 18.04.2020 o 17:42, vide7 napisał:

Cześć, czy w Waszych eskerach również prawe ramię korby jest bliżej widełek, niż lewe? Nie wiem, czy tak ma być, czy może mam krzywe ramię:

U mnie też tak jest. W dodatku przy zmianie korby na ultegrę, która ma mniej fazowane ramię, powoduje to zawadzanie końcówką ramienia o łańcuch. Musiałem dać podkładkę od strony blatu. Teraz jest mniej więcej równo, acz zapadka na korbie lewej ledwie zaskakuje. 

Opublikowano
11 godzin temu, Fraagles napisał:

Asymetryczny trójkąt.ac480ac6fc88e2b48fed0e4622680873.jpg

Owszem, trójkąt jest asymetryczny, jednakże wizualnie nie widać, aby prawe widły odchodziły bardziej od osi. W oczy rzuca się jedynie puszczenie prawej rurki niżej.

11 godzin temu, Zigfir napisał:

U mnie też tak jest. W dodatku przy zmianie korby na ultegrę, która ma mniej fazowane ramię, powoduje to zawadzanie końcówką ramienia o łańcuch. Musiałem dać podkładkę od strony blatu. Teraz jest mniej więcej równo, acz zapadka na korbie lewej ledwie zaskakuje. 

Dzięki za odpowiedź. A czy w Twoim egzemplarzu różnica była równie diametralna? U mnie lewa korba jest trzykrotnie dalej od wideł. Przy ustawieniu łańcucha duży blat z przodu / mały z tyłu, ramię korby jest oddalone o ~1 mm od łańcucha - mało: 

Xo4dOG8.jpg

Opublikowano (edytowane)
W dniu 22.04.2020 o 00:06, vide7 napisał:

Owszem, trójkąt jest asymetryczny, jednakże wizualnie nie widać, aby prawe widły odchodziły bardziej od osi. W oczy rzuca się jedynie puszczenie prawej rurki niżej.

Dzięki za odpowiedź. A czy w Twoim egzemplarzu różnica była równie diametralna? U mnie lewa korba jest trzykrotnie dalej od wideł. Przy ustawieniu łańcucha duży blat z przodu / mały z tyłu, ramię korby jest oddalone o ~1 mm od łańcucha - mało: 

Xo4dOG8.jpg

U mnie po zmianie korby było na zero. Na 11 ramie dotykało łańcucha. Możliwe że ultegra po prostu ma nieco inną konstrukcję - może mieć węziej rozmieszczone ramiona. Tak jak pisałem, podkładka rozwiązała problem. Przy czym uważam, że jest to albo kwestia krótkich widełek, albo asymetrii, albo obu po trochu. Dla mnie to błąd konstrukcyjny.  W głowach inżynierów Krossa widać nie mieścił się pomysł zakładania ultegry 😎. Niby ok, bo to gravel, ale też w końcu najbardziej wypasiona wersja...

Jak było z odległością przy oryginalnej korbie niestety mne pamiętam.

Edytowane przez Zigfir
Opublikowano (edytowane)
27 minut temu, Zigfir napisał:

U mnie po zmianie korby było na zero. Na 11 ramie dotykało łańcucha. Możliwe że ultegra po prostu ma nieco inną konstrukcję - miże mieć węziej rozmieszczine ramiona. Tak jak pisałem podkładka rozwiązała problem. Przy czym uważam że jest to albo kwetia krótkich widełek, akbo asymetri, albo obu po trochu. Dla mnie to błąd konstrukcyjny.  W głowach inżynierów Krossa widać nie mieścił się pomysł zakładania ultegry 😎. Niby ok, bO to gravel, ale też w końcu najbardziej wypasiona wersja...

Jak było z odległością przy oryginalnej korbie niestety mne pamiętam.

Hmm, ciekawe. Według katalogu Shimano, korba 105 i Ultegry ma ten sam Q-factor. Po zmianie korby i dodaniu podkładki, lewe ramię wciąż jest dalej od widełek, niż prawe?

Edytowane przez vide7
Opublikowano
7 godzin temu, vide7 napisał:

Hmm, ciekawe. Według katalogu Shimano, korba 105 i Ultegry ma ten sam Q-factor. Po zmianie korby i dodaniu podkładki, lewe ramię wciąż jest dalej od widełek, niż prawe?

Akurat mam osłonkę neoprenową założoną, bo rower często ląduje w trenażerze, ale na oko nadal minimalna jest. Musiałbym to dokładnie pomierzyć.
Oryginalnie w Eskerze 6.0 2019 siedzi poza grupowa korba SHIMANO RS 510 (46/36T) i jej Q-factor to 150mm. Natomiast Ultegra i 105-tka mają faktycznie 146mm.
105-tka mogłaby jednak nie powodować problemów, choć osobiście tego nie sprawdzałem, bo ma minimalnie inny kształt ramienia. 105tka ma koniec przy gwincie  fazowany mocniej niż ultegra, na której faza jest sporo mniejsza.
0F4A7715-3.thumb.jpg.e9d292aecffbd5d76b68711215c96b12.jpg
shimano-fc-r8000-hollowtech-ii-ultegra-crankset-anthracite-175-0-mm-34-50-58019-187260-1501168812.thumb.jpeg.431dca4760317b3a1e75088ddafbe739.jpeg

Opublikowano (edytowane)

Dołączam oficjalnie do rodziny eskerowców. Witajcie  :D dziś zamówiony jutro wysyłka w piątek pewnie pierwsze testy :) tylko mam pytanie, czy te opony WBT mają jakaś wkłądkę antyprzebiciową ? Nie mogę nigdzie znaleźć o tym informacji

Edytowane przez Suraj
Opublikowano

fd83d0e140e02f060525f17e689afb3a.jpg
Ktoś z was się orientuje ile takie głębokie uszkodzenie lakieru może kosztować?

Opublikowano

Esker 6.0 juz u mnie :D pierwsze wrażenia super, pokręciłem po parkingu podziemnym trochę i jedzie dobrze, ale jeszcze sporo ustawiania przede mną i po pracy próba generalna na dworze :D 

Opublikowano
W dniu 24.04.2020 o 15:49, bury_miś napisał:

fd83d0e140e02f060525f17e689afb3a.jpg
Ktoś z was się orientuje ile takie głębokie uszkodzenie lakieru może kosztować?

Daj lepsze foto i napisz co to za rower? Esker???

Opublikowano

Mam pytanie, teoretycznie rower po zakupie jest gotowy do jazdy, no własnie teoretycznie. U mnie sytuacja wyglądała tak ze przerzutki tylne spoko, ale przednia na każdym biegu ocierała, Rozregulowane całkowicie. Wyregulowałem ale dalej ona nie chodzi tak jak powinna, tak mi się wydaje. Wygląda mi jakby ona była źle zamontowana. Czy łuk przedniej przerzutki nie powinien się pokrywać z największym kołem zębatym? Nie powinien być równoległy do niego ? w teorii jak mialem naklejoną tą pomarańczową naklejkę fabryczną do regualcji to zęby się pokrywały z nią. Na czym polega drugi problem, śrubka regulacyjna juz się skończyła, a łańcuch dalej potrafi spaść na ramie korby, czyli za dużo się wychyla przerzutka. Niestety, rower z przebiegiem 10 km ma pierwsza ryse na korbie :( jeśli chodzi o działanie, to albo jest taka charakterystyka GRXa miękkawa, albo się przywyczaiłem do ultegry rx8000 gdzie tam każde wbicie biegu jest twarde, ostre i precyzyjne. 
Czy mógłby ktoś zrobić zdjęcie przedniej korby z boku ? chętnie bym zobaczył jak idzie  u was przerzutka względem koła zębatki. 

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

Jaki rozmiar ramy wybrać przy 176cm i nodze 76cm?? Jak to jest z tym lakierem faktycznie taki słaby?? 

Opublikowano

Lakier jak wszędzie ( inne marki też nie błyszczą), ja mam ok 700km i zero problemów. Ramę bierz M, ja mam 175 i nogę 82 i jest spoko siodło max do przodu, szukam sztycy bez offsetu, ale chyba zrobię bikfiting.

Opublikowano (edytowane)

Zastanawiam się między esker 6.0 a soot50 ktoś coś doradzi ? Bo rowery dość specyfikacją podobne, natomiast na którym będzie pozycja bardziej komfortowa ?? 

Edit byłem dziś zobaczyć 6.0 jutro będę miał okazję się przejechać. Cenę zaproponowali mi 5100zl. Co myślicie?? 

Edytowane przez LICHU
Opublikowano

Pojedź ,zobacz ,siądź sie przejedź czy Ci pasuje.Cena niezła za eskera,a wybór to praktycznie kwestia wyglądu bo sprzetowo to podobny poziom

Opublikowano

Macie jakieś sugestie jak do Esker 6.0 jest z montażem przedniego bagażnika? low rider od crosso? tu raczej nie da rady..