Skocz do zawartości

Kross Esker 6.0 - czy kupić i jaki wybrać rozmiar.

Adam->

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siedziałem na tym Kelysie całkiem fajny,za ile udało Ci sie go wyrwać?

Opublikowano

A jaki wzrost przy jakim rozmiarze? Rozważam też soota ale przy 186cm I przekroku 87cm nie wiem czy nie będzie za mały.

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
Godzinę temu, Chmielo napisał:

Siedziałem na tym Kelysie całkiem fajny,za ile udało Ci sie go wyrwać?

10% rabatu

Godzinę temu, Bilbo141 napisał:

A jaki wzrost przy jakim rozmiarze? Rozważam też soota ale przy 186cm I przekroku 87cm nie wiem czy nie będzie za mały.

Soot ma tylko trzy rozmiary, sprawdź sobie na stronie. Ja na 182cm wzrostu 82cm przekroku mam M, dla Ciebie pewnie optymalna bylaby już L.

Opublikowano

To dobra informacja bo czytałem gdzieś, że nawet L nie jest zbyt duży. Chyba też się zacznę rozglądać za nim po sklepach.

Opublikowano

Ależ niecierpliwi jesteście 😈. Dajcie im czas na pakowanie i dystrybucję.
Ja naczekałem się na mojego Eskera 6.0 2019, po decyzji o zakupie gdzieś od września (po pierwszych prezentacjach) do czerwca. A przypomnę, że miał się na początku stycznia  2019 pojawić.

A i tak przy okazji jak nie zaklepiecie sobie sztuki, to nie liczcie na to, że te rowery na początku będą sobie stały i czekały na was w salonie do obejrzenia. 

Opublikowano
Teraz, Zigfir napisał:

Ja naczekałem się na mojego Eskera 6.0 2019, po decyzji o zakupie gdzieś od września (po pierwszych prezentacjach) do czerwca. A przypomnę, że miał się na początku stycznia  2019 pojawić.

A i tak przy okazji jak nie zaklepiecie sobie sztuki, to nie liczcie na to, że te rowery na początku będą sobie stały i czekały na was w salonie do obejrzenia. 

No i na tym polega absurdalność sytuacji. Esker jest korzystny cenowo, ale umówmy się - przepaści między np Soot 50, ale też Canyonem nie jest aż tak gigantyczna (plus rabaty na Kellys chyba większe niz na Krossa). Producent nie potrafi rok po roku sprostać popytowi oraz permanentnie udziela nieprecyzyjnych informacji - imho to zwyczajnie nieprofesjonalne.

Opublikowano
19 minut temu, spokospoko napisał:

No i na tym polega absurdalność sytuacji. Esker jest korzystny cenowo, ale umówmy się - przepaści między np Soot 50, ale też Canyonem nie jest aż tak gigantyczna (plus rabaty na Kellys chyba większe niz na Krossa). Producent nie potrafi rok po roku sprostać popytowi oraz permanentnie udziela nieprecyzyjnych informacji - imho to zwyczajnie nieprofesjonalne.

Otóż to - w zeszłym roku Esker miał szansę pozamiatać, bo w swojej konfiguracji za swoją cenę był nie do pobicia. Praktycznie każdej konkurencji w stosunku do jego osprzętu i za tą kasę czegoś brakowało. Ale ktoś w Krosie bał się zaryzykować, wypuszczając większą ilość tego roweru i w dodatku nie robił tego terminowo.
Dzisiaj sytuacja nieco się zmieniła i z pojawieniem się GRX-a rynek się wyrównuje. Kross wrzucił GRxa, ale jednocześnie trochę brak czynnika wyróżniającego z tłumu. 

Opublikowano
1 godzinę temu, Atlantis napisał:

10% rabatu

Soot ma tylko trzy rozmiary, sprawdź sobie na stronie. Ja na 182cm wzrostu 82cm przekroku mam M, dla Ciebie pewnie optymalna bylaby już L.

Mam identyczne wymiary i trochę mnie zszokowało że wybrałeś M dla mnie ten rozmiar to jak zabawka wyglądał i wgl nie brałem pod uwagę M,na L jak siedziałem było już wporzadku

Masz jakieś doświadczenia z rowerami z barankiem ze wybierałeś taki niezbyt duży rozmiar?

Opublikowano
Godzinę temu, Chmielo napisał:

Mam identyczne wymiary i trochę mnie zszokowało że wybrałeś M dla mnie ten rozmiar to jak zabawka wyglądał i wgl nie brałem pod uwagę M,na L jak siedziałem było już wporzadku

Masz jakieś doświadczenia z rowerami z barankiem ze wybierałeś taki niezbyt duży rozmiar?

Chyba żartujesz... L-ka byłaby zdecydowanie za duża, M-ka pasuje idealnie. Chociaż nie wiem czego Ty oczekujesz od tego roweru, jak chcesz być na maksimum pochylony i wydłużony, to proszę bardzo. Największy komfort i pewnośc prowadzenia dała mi M.

Opublikowano

No powiem Ci ja to sie za mocno nie znam,bo nigdy na baranku nie jeździłem.jedyne co sie przymierzałem do kilku rowerów i rozmiary 54 były wg mnie małe a 56 ok w Decathlonie M był za mały XL za duży i tam faktycznie byłem rozciągnięty L był wg mnie optymalny.A na socie siedziałem i dla mnie M wydawała sie mała a na L czułem sie ok.Jednak każdy jest inny może np korpus i ręce mam dłuższe

Ale faktycznie patrzac na stronę Kellysa to masz racje i na nasz wzrost to sugerują M

Opublikowano

no i ja mam info ze sklepu (który wcześniej mnie zapewniał, że rower będzie u mnie do 21.02), że Kross nie produkuje bo nie ma komponentów z Chin i niewiadomo kiedy będą produkować. Bareja. Ktoś coś więcej wie ze źrodła?

Opublikowano

Co mam powiedzieć.... 

A nie mówiłem 😋

Opublikowano (edytowane)

Bareja... dobre :D kasa jest tylko towaru brak 

michael-jackson-eating-popcorn-gif-2.gif

Edytowane przez leszcz
Opublikowano

Ostro,a tak podobno zadbali żeby sytuacja z zeszłego roku sie nie powtórzyła. Żałosne te ich zapewnienia, klienta maja widać głęboko w d...

Opublikowano

Ale co, nawet jak zamówiliście na stronie i zapłaciliście to nie wysłali roweru?

Opublikowano
30 minut temu, Gucci napisał:

Ale co, nawet jak zamówiliście na stronie i zapłaciliście to nie wysłali roweru?

Chłopaki pre-order zrobili 😂

Opublikowano

Tan problem z częściami  to nie tylko Kross, niestety wysyłki są wstrzymywane i dostępność nawet w hurtowniach robi się ograniczona. 

Kto się wcześniej nie zaopatrzył to ma kłopot.

To tylko pokazuje jak świat jest zależny od Chin hehe

Opublikowano

40 minut temu, Fimala napisał:

Chłopaki pre-order zrobili 😂

Ja czekałem aż pojawi się w moim sklepie, miał być "lada chwila" ale w międzyczasie Kross do mnie napsiał, że jest dostępny na ich stronie. Zamówiłem bez płacenia licząc na to, że prędzej przyjdzie do sklepu i anuluję zamówienie ale zadzwonili do mnie, że Kross nie zrealizuje ich zamówienia i zostało mi kupić na stronie Krossa. Zapłaciłem i czekam na przesyłkę, złożą mi go w tym pierwotnym sklepie i jak rozmiar mi nie będzie pasował to odeślą z powrotem (takie info od Krossa dostałem). Niestety bez rabatów skoro ze strony ale trudno, zapowiada się świetny rower :)

Opublikowano
3 godziny temu, buni777 napisał:

no i ja mam info ze sklepu (który wcześniej mnie zapewniał, że rower będzie u mnie do 21.02), że Kross nie produkuje bo nie ma komponentów z Chin i niewiadomo kiedy będą produkować. Bareja. Ktoś coś więcej wie ze źrodła?

To info pewne? W sensie czy rzeczywiście o to chodzi. Ponadto absolutnie nie chcę robić z siebie nostradamusa bo sam myliłem się w kwestii dostępności Eskera, ale jedno wiedziałem: nie ma co ufać sklepom internetowym i ich rabatom, bo oni doskonale wiedzą że dają w tym wypadku tak duży rabat za ogromny czas oczekiwania. 

2 godziny temu, Chmielo napisał:

Ostro,a tak podobno zadbali żeby sytuacja z zeszłego roku sie nie powtórzyła. Żałosne te ich zapewnienia, klienta maja widać głęboko w d...

Jak potwierdzi się to co napisał kolega wyżej, to nie tylko klienta mają w dupie, ale i własnych dealerów. A do tego okłamują po całości. Podobno żaden sklep nie dostał w ogóle oficjalnego info o produkcji, a rowerów które były dostępne na stronie pod zamówienie i tak nie dało się zamówić, częściowo błąd systemu XD

Godzinę temu, zuczek222 napisał:

Tan problem z częściami  to nie tylko Kross, niestety wysyłki są wstrzymywane i dostępność nawet w hurtowniach robi się ograniczona. 

Kto się wcześniej nie zaopatrzył to ma kłopot.

To tylko pokazuje jak świat jest zależny od Chin hehe

Zwracam w pełni honor, w emocjach wcześniej się zagalopowałem i powiedziałem kilka niemiłych słów w Twoim kierunku, ale nie miałem racji. Kross zachował się kompletnie nierzetelnie, nie informując bądź dając fałszywe informacje. 

Co do problemu części - nie ma żadnego usprawiedliwienia. Rowery z GRX są od bardzo dawna i tylko i wyłącznie Kross nie potrafił po pierwsze zamówić tyle ile trzeba, po drugie wyprodukować jakiejkolwiek sztuki. Bo niech się pochwali choć jedna osoba, która kupiła/kupi ten rower w lutym jak nawet sklep nie wie kiedy i ile dostanie. Może rzeczywiście teraz jest problem z wysyłką towaru z Chin, ale podejrzewam że wiele firm ma własne magazyny z zaopatrzeniem na produkcję do przodu. Kellys Soot 50 jest, Cube Nuroad Race jest, Orbea Terra H40-D pod zamówienie jest, Scott Speedster Gravel jest (na razie z magazynu europejskiego, w Polsce niebawem)... 

48 minut temu, Gucci napisał:

Ja czekałem aż pojawi się w moim sklepie, miał być "lada chwila" ale w międzyczasie Kross do mnie napsiał, że jest dostępny na ich stronie. Zamówiłem bez płacenia licząc na to, że prędzej przyjdzie do sklepu i anuluję zamówienie ale zadzwonili do mnie, że Kross nie zrealizuje ich zamówienia i zostało mi kupić na stronie Krossa. Zapłaciłem i czekam na przesyłkę, złożą mi go w tym pierwotnym sklepie i jak rozmiar mi nie będzie pasował to odeślą z powrotem (takie info od Krossa dostałem). Niestety bez rabatów skoro ze strony ale trudno, zapowiada się świetny rower :)

Tak jak pisałem, to na stronie to albo jakaś zasłona dymna w albo fałszywy alarm bo te zamówienia i tak do skutku nie dojdą xD Myślę, że roweru nie dostaniesz, no a jak będziesz miał to się pochwal jako jeden z super nielicznych. 

Opublikowano (edytowane)

Ja się nie  gniewam 😜 to nie pierwszy rok tak z Krossem bywa , tak to jest jak w firmie księgowy rządzi i liczy wszystko na styk i ostatnią chwilę, żeby tylko nie zostało w magazynie. 

Edytowane przez zuczek222
Opublikowano
8 minut temu, zuczek222 napisał:

Ja się nie  gniewam 😜 to nie pierwszy rok tak z Krossem bywa , tak to jest jak w firmie księgowy rządzi i liczy wszystko na styk i ostatnią chwilę, żeby tylko nie zostało w magazynie. 

To zadziwiające bo o ile się nie mylę inne modele Krossa  produkują i są od dawna? Czy z różnymi rowerami jest podobny problem? 

Opublikowano (edytowane)
W dniu 20.02.2020 o 12:16, Zigfir napisał:

No i to jest kluczowa sprawa. Mam $$, chcę kupić rower, szkoda mi czasu na polowania i podchody. Wolę cieszyć się jazdą. Słowem - biorę Kellys Soot 50 2020 w tej samej cenie co Esker.

Edytowane przez spokospoko
Opublikowano

Masz rację, rowery to się produkuje we wrześniu a nie w lutym, wtedy klient na czas pomierzyć pomacać i zdecydować. 

• Lubię to! 1
Opublikowano

Kurcze tez bym łyknął tego soot 50 

Ale chyba nie ma mocowań na bagażnik i błotniki 

A te jednak by mi sie przydały:/

mam jeszcze w mieście marin Nicasio 2 i Gestalt 2 może zrezygnuje z Grx. Jak mówicie tiagra będzie przeszkadzać na leśnych drogach pożarowych(20% moich tras reszta asfalt raczej słaby)

Opublikowano

Może trochę, ale przecież tylną przerzutke możesz zmienić na GRX 10s.