Skocz do zawartości

Kross Esker 6.0 - czy kupić i jaki wybrać rozmiar.

Adam->

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
39 minut temu, Zigfir napisał:

Na ośce podana jest siła z jaką może być ona maksymalnie dokręcona. Najlepiej robić to kluczem dynamometrycznym. Ale nie ma tak żadnego zabezpieczenia tylko po prostu się ośkę wykręca.

Mega dziękuję !

Opublikowano

Poproszę o pilną poradę jaki rozmiar Eskera 6.0/2019 do wzrostu 188 cm i przekroku 89. L się dyskwalifikuje?

Opublikowano
5 godzin temu, buni777 napisał:

Poproszę o pilną poradę jaki rozmiar Eskera 6.0/2019 do wzrostu 188 cm i przekroku 89. L się dyskwalifikuje?

Wydaje mi się, że nie ale to już gdzieś blisko umownej granicy wygody, że bez przymiarki bym nie kupował. Sam mam nogę 89 ale przy wzroście mniejszym i mi się całkiem dobrze jeździ. 

Opublikowano
W dniu 9.01.2020 o 16:38, buni777 napisał:

Cześć, próbowałeś już rozmiar L? Mam podobne proporcje i rozwiązuję ten sam problem.

(Przetłumaczone na Google translator)

Opublikowano

Cześć,
Też mam dylemat rozmiarowy. Nie mam gdzie przymierzyć, a mam okazję kupić XL tylko obawiam się, że będzie za duży. Reach i stack nie są wielkie ale mimo wszystko. Mam 186cm wzrostu i ok 87cm przekroku. Czy ktoś ma XL? Ile taka wielka maszyna waży?

Wysłane z mojego Redmi 4X przy użyciu Tapatalka

Opublikowano (edytowane)
W dniu ‎15‎.‎01‎.‎2020 o 18:23, MARSCH_CZE napisał:

Cześć, próbowałeś już rozmiar L? Mam podobne proporcje i rozwiązuję ten sam problem.

(Przetłumaczone na Google translator)

Marsch_cze:

nie mam gdzie przetestować, mam zamiar kupić online. jestem prawie zdecydowany na XL. sklepy już biorą zamówienia na eskera 2020 na GRX. Chyba się na niego zdecyduję, ze wzgledu na sprzęgło tylnej przerzutki i korbę 46/30.

Pytanie do pozostałych:

wiem, że była już o tym mowa na poprzednich stronach tego wątku, ale mam wrażenie, że nie zostało to rozwiniete, dlatego poproszę o poradę:

1. Czy koła na obreczach DT Swiss w eskerze (podobno koła składa kross na obręczach DT Swiss, nie są to kompletne koła dostarczone przez DT Swiss) stanowią przewagę wobec kół CUBE RA 0.8 CX w Cube Nuroad Race (też go biorę pod uwagę). Ważę ok. 110kg.

2. Jak wygląda jakość piast Tiagra 4700 ( esker 6.0 2020) vs piast 105 (esker 6.0 2019)

3. jakie byłyby wasze za i przeciw przy wyborze Esker 6.0 2020 vs Cube Nuroad Race 2020 (oba na GRX). Może lepiej jednak poszukać wyprzdażowego eskera na 105 i zaoszczędzić parę złotych?

Buni777

Edytowane przez buni777
Opublikowano

Hej,
Ja kupiłem Eskera na 105, jeździ się super, ale nie mam stalowej łydki i mi trochę brakuje przełożeń na stromych podjazdach. Poza tym nie mam zastrzeżeń, zapewne wszystko zależy od stylu jazdy, kondycji i preferencji - dla mnie będzie tip top jak wrzucę mniejszy blat do korby (mam nadzieję że się da...)
Co do zakupu roweru, zamiast trzymać nos w specyfikacjach, lepiej idź pomacać to co jest, jak pasi to kup i ciesz się z jazdy. W razie potrzeb doposażysz rower pod siebie, a jak będzie Ci się dobrze jeździć to zapomnisz co jest napisane na obręczy czy piaście.

Opublikowano (edytowane)
47 minut temu, blamek napisał:

Co do zakupu roweru, zamiast trzymać nos w specyfikacjach, lepiej idź pomacać to co jest, jak pasi to kup i ciesz się z jazdy. W razie potrzeb doposażysz rower pod siebie, a jak będzie Ci się dobrze jeździć to zapomnisz co jest napisane na obręczy czy piaście.

Blamek, 100% racji. Tylko wiesz, jak jeszcze nie masz sprzetu w domu a nie masz jak przymierzyć/pomacać to masz rozkminkę nad papierem/monitorem. Ale decyzja już podjęta. Biorę w ciemno Eskera 6.0 XL 2020, udało mi się zamówić z rabatem 15%, to tylko kilka stów więcej niż Esker 6.0 2019, którego można znaleźć w necie za 4800. Napiszę kilka słów pod koniec lutego jak rower będzie już u mnie i będę po pierwszych przejażdżkach.

Życzcie mi udanego zakupu ;)

Edytowane przez buni777
Opublikowano
31 minut temu, buni777 napisał:

Blamek, 100% racji. Tylko wiesz, jak jeszcze nie masz sprzetu w domu a nie masz jak przymierzyć/pomacać to masz rozkminkę nad papierem/monitorem. Ale decyzja już podjęta. Biorę w ciemno Eskera 6.0 XL 2020, udało mi się zamówić z rabatem 15%, to tylko kilka stów więcej niż Esker 6.0 2019, którego można znaleźć w necie za 4800. Napiszę kilka słów pod koniec lutego jak rower będzie już u mnie i będę po pierwszych przejażdżkach.

mi napisali zaś teraz, że produkcja na przełomie luty/marzec 2020 więc w lutym sobie nie pojeździsz :) co chwilę sprzeczne informacje

Opublikowano
W dniu 23.01.2020 o 10:06, Atlantis napisał:

mi napisali zaś teraz, że produkcja na przełomie luty/marzec 2020 więc w lutym sobie nie pojeździsz :) co chwilę sprzeczne informacje

Sostałem dziś potwierdzenie dostawy 03.02, więc co chwila cos innego.

Przy okazji - chciałem poruszyć o sugestie n/t rozmiaru. Mam 184 wzrostu, ale przekrok tylko 80-81 cm. Czy L będzie dla mnie ok?

Opublikowano
18 godzin temu, spokospoko napisał:

Sostałem dziś potwierdzenie dostawy 03.02, więc co chwila cos innego.

Przy okazji - chciałem poruszyć o sugestie n/t rozmiaru. Mam 184 wzrostu, ale przekrok tylko 80-81 cm. Czy L będzie dla mnie ok?

Nie mogłeś dostać takiego potwierdzenia, bo pierwotna data produkcji była przewidziana na 16 luty. Mam informacje prosto od Krossa, bo wymieniałem maile i wiadomości na FB. W związku z tym, że im dostawca o tydzień opóźnił dostawę komponentów, rowery pojawią się raczej między początkiem, a końcem marca jako że produkcja ruszy na przełomie lutego/marca. 

Opublikowano
4 godziny temu, Atlantis napisał:

Nie mogłeś dostać takiego potwierdzenia, bo pierwotna data produkcji była przewidziana na 16 luty. Mam informacje prosto od Krossa, bo wymieniałem maile i wiadomości na FB. W związku z tym, że im dostawca o tydzień opóźnił dostawę komponentów, rowery pojawią się raczej między początkiem, a końcem marca jako że produkcja ruszy na przełomie lutego/marca. 

Kolego, chyba wiem lepiej, co dostałem. Chyba, że czytasz mi wiadomości przez ramię.

Komunikacja jest mało spójna niestety. Infolinia tel potwierdza przełom stycznia i lutego, przez messaanger przełom lutego i marca. Sklep na.95% poywierdzal pierwszy termin. Słowem, zależy gdzie ucho przyłożysz.

Opublikowano
8 minut temu, spokospoko napisał:

Kolego, chyba wiem lepiej, co dostałem. Chyba, że czytasz mi wiadomości przez ramię.

Komunikacja jest mało spójna niestety. Infolinia tel potwierdza przełom stycznia i lutego, przez messaanger przełom lutego i marca. Sklep na.95% poywierdzal pierwszy termin. Słowem, zależy gdzie ucho przyłożysz.

Ktoś Cię robi w bambuko szczerze mówiąc. Sklepy nie mają żadnych informacji o dacie, gdziekolwiek byłem nikt mi nie podał konkretów. W mailu jak i na Facebooku są zgodni, że produkcja jest pod koniec lutego najwcześniej. No ale wierz w co uważasz, ja Ci gwarantuję, że przed połowa marca roweru nie ujrzysz. 

Opublikowano

Kolego, czy dopuszczasz możliwość, że nie masz monopolu na rację, a inne osoby mogły usłyszeć coś innego niż ty? Tak? To super! End of topic dla mnie.

Swoją drogą, jak będzie luty/marzec to tez ok. Jeśli będzie przesunięcie - będę miał więcej czasu aby pomyśleć o canyonie.

• Lubię to! 1
Opublikowano

Jak Panowie dostaliście już Eskera?Ja dziś zamówiłem i twierdzą że w przyszłym tygodniu rusza produkcja a wysyłka ma nastąpić na koniec lutego lub początek marca

Opublikowano
12 godzin temu, Chmielo napisał:

Jak Panowie dostaliście już Eskera?Ja dziś zamówiłem i twierdzą że w przyszłym tygodniu rusza produkcja a wysyłka ma nastąpić na koniec lutego lub początek marca

Teoretycznie tak. W praktyce zobaczymy kiedy będzie i ile rzeczywiście wyprodukują. Do tej pory czekają/czekali na dostawę komponentów GRX i im się przez to przedłuża. Podejrzewam, że rowery z GRX - nie tylko Kross - mogą być w tym roku wyjątkowo mało dostępne. 

Opublikowano
W dniu 23.01.2020 o 09:34, buni777 napisał:

Podzielisz się informacją jak i gdzie wynegocjowałeś taki rabat?

Opublikowano
1 minutę temu, afellow napisał:

Podzielisz się informacją jak i gdzie wynegocjowałeś taki rabat?

Daję sobie głowę urwać, że naciął się na obietnicę kogoś, kto nawet nie wie czy te rowery dostanie. A jeśli tak to nie w pierwszej dostawie. Dużo jest takich sklepów. Generalnie można od razu poznać uczciwego sprzedawcę po tym, że nie daje rabatów na rower którego fizycznie nie ma i nie jest jeszcze wyprodukowany. Szczególnie jeżeli to model, który bardzo szybko się sprzeda. 

Zresztą idźcie popytać o cenę Cube Nuroad Race - jak ktoś ma teraz na stanie, to nie da Wam żadnej zniżki na nowy model. Bo zaraz i tak mu zejdzie w cenie głównej. 

Opublikowano

Ja złożyłem zamówienie w olimpiasport i dostałem 10%rabatu a czy i kiedy będzie rower to zobaczymy

Tak korzystając tez podpytać Was mam 182cm i ok 81-82 przekroku,wybrałem rozmiar L jak myślicie nie będzie rama zbyt blisko klejnotów?

Opublikowano
7 godzin temu, Chmielo napisał:

Ja złożyłem zamówienie w olimpiasport i dostałem 10%rabatu a czy i kiedy będzie rower to zobaczymy

Tak korzystając tez podpytać Was mam 182cm i ok 81-82 przekroku,wybrałem rozmiar L jak myślicie nie będzie rama zbyt blisko klejnotów?

Mam 184 cm i 80-81 przekroju. Przymierzałem się do Eskera 2.0 L który podobno ma analogiczną geometrię do 6.0 i było ok. 

Zamówilem z 12% rabatu. Termin się przesunął, ale to nie problem. Zamówilem też canyona grail - wezmę to, co będzie dostępne pierwsze.

Opublikowano
W dniu 7.02.2020 o 15:52, Chmielo napisał:

A jaki termin Ci podali na eskera?

Na początku miał być pod koniec stycznia. Później rozmawiali z Krosssem i drugi tydzień lutego, co się spina z informacjami z infolinii.

Opublikowano

A teraz przez problemy w Chinach będzie na maja

Opublikowano
2 godziny temu, revolta1 napisał:

A teraz przez problemy w Chinach będzie na maja

Pogadałem z krossem i dealerem, od 17 lutego w sklepach, a w ten poniedziałek są na taśmie produkcyjnej. Także czekać jeszcze chwilkę i ruszać na polowanie.