Kawasaki Opublikowano 12 Października 2019 Opublikowano 12 Października 2019 W dniu 9.10.2019 o 16:17, aflo napisał: Teraz też się waham, chciałem poczekać na wersję 2020. Ale jak znowu będzie problem z dostępnością ....... Już jest dostępny CUBE NUROAD RACE https://2020.cube.pl/en/2020/bikes/road/cyclocross-gravel/nuroad/cube-nuroad-race-blackngreyblue-2020/ Też jest na GRX i sztywne osie, cena podobna do Eskera Przegrywa alusterówką względem Eskera...
blamek Opublikowano 13 Października 2019 Opublikowano 13 Października 2019 Kółka chyba też w Krossie lepsiejsze. No może nie licząc gumek.
Kawasaki Opublikowano 14 Października 2019 Opublikowano 14 Października 2019 Wersja 2020 Eskera ma już piasty Tiagra, więc jest to pewien downgrade względem 2019. To, że obręcze DTSwissa nie znaczy z automatu, że będą lepsze od Cubowskich.
Zigfir Opublikowano 14 Października 2019 Opublikowano 14 Października 2019 (edytowane) Gdyby komuś przyszedł do głowy pomysł zmiany w Eskerze 6.0 korby na ultegrę z nowych serii (pewnie ze 105tką będzie identycznie) to od razu ostrzegam, że może wystąpić problem przycierania końcówką ramienia korby o łańcuch na przełożeniu 11x50. Korby te są węższe - maja q-factor 146, zamaist 150 jak to było przy korbie oryginalnej. Niby to tylko po 2mm na stronę ale z masywnym i szerokim ramieniem do kupy powoduje problem delikatnego przycierania. Łańcuch też nieco linię stracił. Jutro powinny dojść podkładki pod nakrętki suportu, ale tu też bardzo ogranicza długość osi korby. Z jednej strony zapadka na ramieniu a z drugiej wielkość zachodzenia na siebie wieloklinów ramienia i ośki. Po wrzuceniu podkładki straci się też symetria układu ale mam nadzieję ze to 1,4 czy 1,8 mm jakoś wybitnie odczuwalne nie będzie. Edytowane 15 Października 2019 przez Zigfir
Zigfir Opublikowano 15 Października 2019 Opublikowano 15 Października 2019 Podkładka 1,8mm rozwiązała problem. Wszystko poskładało się ok i napęd nawet ciszej pracuje na cięższych przełożeniach - ba blacie łańcuch jest teraz prawie w tej samej płaszczyźnie co przy starej korbie. Dodatkowo wprowadziłem korektę na blokach butów aby mieć rower bardziej po środoku ;).
petas93 Opublikowano 17 Października 2019 Opublikowano 17 Października 2019 (edytowane) Cześć, chciałbym Was spytać o poradę zakupowa. Chcialbym sie przesiasc na rower Gravelowy, jednak od miesiaca przeszuję rożne fora, i czym więcej o rowerach czytam, tym wiekszy mam dylemat. Co do gravela jestem zdecydowany, tylko pytanie jakiego. Bardzo mi sie spodobał Esker 6.0, jednak zdrowy rozsadek podpowiada, ze Esker 4.0 byłby też odpowiedni. Sam jeżdżę cały czas na 10 letnim cieżkim góralu, więc przeskok będzie olbrzymi. Czy jest sens dopłacać do Eskera 6.0 ~1500zł, czy brać 4.0? Wiem, że 4.0 jest na stalowej ramie, przez co jest ciezszy, jednak czy to robi taka różnice podczas jazdy? Zwlaszcza dla amatora, który dojezdza 5km do pracy i czasem wyjedzie w weekend na trase 40km? Zaczalem jednak czytac o nowym sprzecie Shimano GRX, w który ma być wyposażony Esker 6.0 2020 (głównie te wygodniejsze chwyty mnie przekonuja). Ogladałem tez na stronie decathlonu Tribana 520 LTD za 4400zł (z wygladu bardzo mi się podoba, tak samo jak Esker 4.0), który również wydaje się byc rozsadnym wyborem. Pomożecie w wyborze? Czy brac Eskera 6.0? Czy może jakie Fuji Jari? Edytowane 17 Października 2019 przez petas93
komandosek Opublikowano 17 Października 2019 Opublikowano 17 Października 2019 (edytowane) Przejedz się na kazdym. Powinieneś dostać na testy, przynajmniej z decathlonu. Z innych sklepów powinni się przynajmniej zgodzic na krótką przejażdżkę Edytowane 17 Października 2019 przez komandosek
Fimala Opublikowano 17 Października 2019 Opublikowano 17 Października 2019 36 minut temu, petas93 napisał: Cześć, chciałbym Was spytać o poradę zakupowa. Chcialbym sie przesiasc na rower Gravelowy, jednak od miesiaca przeszuję rożne fora, i czym więcej o rowerach czytam, tym wiekszy mam dylemat. Co do gravela jestem zdecydowany, tylko pytanie jakiego. Bardzo mi sie spodobał Esker 6.0, jednak zdrowy rozsadek podpowiada, ze Esker 4.0 byłby też odpowiedni. Sam jeżdżę cały czas na 10 letnim cieżkim góralu, więc przeskok będzie olbrzymi. Czy jest sens dopłacać do Eskera 6.0 ~1500zł, czy brać 4.0? Wiem, że 4.0 jest na stalowej ramie, przez co jest ciezszy, jednak czy to robi taka różnice podczas jazdy? Zwlaszcza dla amatora, który dojezdza 5km do pracy i czasem wyjedzie w weekend na trase 40km? Zaczalem jednak czytac o nowym sprzecie Shimano GRX, w który ma być wyposażony Esker 6.0 2020 (głównie te wygodniejsze chwyty mnie przekonuja). Ogladałem tez na stronie decathlonu Tribana 520 LTD za 4400zł (z wygladu bardzo mi się podoba, tak samo jak Esker 4.0), który również wydaje się byc rozsadnym wyborem. Pomożecie w wyborze? Czy brac Eskera 6.0? Czy może jakie Fuji Jari? Inne chwyty wlasciwie ma tylko wersja DI2 chyba ze chodzi Ci o te gumy bo klamka to praktycznie sie nie rózni od 105.
petas93 Opublikowano 17 Października 2019 Opublikowano 17 Października 2019 30 minut temu, Fimala napisał: Inne chwyty wlasciwie ma tylko wersja DI2 chyba ze chodzi Ci o te gumy bo klamka to praktycznie sie nie rózni od 105. Tak, chodzi o chwyty, nie gumy. To rzeczywiście nie będzie dużej różnicy. A jeśli chodzi o przejechanie się, to niestety ciężko z dostępnościa jakiekolwiek roweru. W Gdyni na żywo widziałem tylko Crossa Eskera 6.0, jednak nie udało mi sie akurat na nim przejechać. Jeździłem tylko na RAG+ od NS, jednak pozycja była dla mnie za niska. Przedezwszystkim mi chodzi o komfort jazdy
Kawasaki Opublikowano 21 Października 2019 Opublikowano 21 Października 2019 W dniu 17.10.2019 o 12:45, petas93 napisał: Cześć, chciałbym Was spytać o poradę zakupowa. Chcialbym sie przesiasc na rower Gravelowy, jednak od miesiaca przeszuję rożne fora, i czym więcej o rowerach czytam, tym wiekszy mam dylemat. Co do gravela jestem zdecydowany, tylko pytanie jakiego. Bardzo mi sie spodobał Esker 6.0, jednak zdrowy rozsadek podpowiada, ze Esker 4.0 byłby też odpowiedni. Sam jeżdżę cały czas na 10 letnim cieżkim góralu, więc przeskok będzie olbrzymi. Czy jest sens dopłacać do Eskera 6.0 ~1500zł, czy brać 4.0? Wiem, że 4.0 jest na stalowej ramie, przez co jest ciezszy, jednak czy to robi taka różnice podczas jazdy? Zwlaszcza dla amatora, który dojezdza 5km do pracy i czasem wyjedzie w weekend na trase 40km? Zaczalem jednak czytac o nowym sprzecie Shimano GRX, w który ma być wyposażony Esker 6.0 2020 (głównie te wygodniejsze chwyty mnie przekonuja). Ogladałem tez na stronie decathlonu Tribana 520 LTD za 4400zł (z wygladu bardzo mi się podoba, tak samo jak Esker 4.0), który również wydaje się byc rozsadnym wyborem. Pomożecie w wyborze? Czy brac Eskera 6.0? Czy może jakie Fuji Jari? Mogę odpowiedzieć Ci subiektywnie, bo pewnie wielu się nie zgodzi przedstawiając nawet sensowne argumenty, ale jeśli chodzi o Eskera 4 vs 6 to: - nie sugeruj się różnicą wagi, 6 jak na alu jest ciężka, a w użytkowaniu jakie opisujesz różnica będzie niezauważalna - podstawowa przewaga 6 to: hydrauliczne hamulce, sztywne osie, 105tka bądź teraz GRx i w pełni karbonowy widelec, te rzeczy w połączeniu z faktem, że Esker 6 jest najtańszym Gravelem na rynku oferującym to wszystko (w odróżnieniu do 4, który ze swoją konfiguracją już ma dużo więcej konkurencji w swojej cenie) pozwala na stwierdzenie, że warto dopłacić 1500 do Eskera 6 (to inna liga). W dodatku teraz, gdy 6 z 2019 można kupić jeszcze taniej... - Triban natomiast to nie do końca gravel - limituje go mocno szerokość dopuszczalnej opony, jeśli zamierzasz jeździć do lasu nie tylko po ubitych ścieżkach lub po piaszczystych dróżkach to nie myśl o Decathlonie. Mi osobiście o ile mniejsze ramy Tribana się podobają, gdy zobaczyłem Lkę miałem wrażenie, że to pospawany trzepak. Monstrualna wysokość główki w połączeniu z designem rur - dramat - Fuji Jari - tu akurat bym zaczął od sprawdzenia, czy pasuje Ci geometria. Ramy są dłuższe niż w Eskerze - jest bardziej sportowo. No i znów subiektywnie - górne rurki tylnego trójkąta z tym „przełamaniem” i mniejszą średnicą wyglądają słabo.
Zigfir Opublikowano 23 Października 2019 Opublikowano 23 Października 2019 Janek rozwija temat Eskera 6.0 na GRX
petas93 Opublikowano 5 Listopada 2019 Opublikowano 5 Listopada 2019 Jeszcze znalazłem rower od Cuba, które są nawet dostępne: Gravel CUBE Nuroad Race Blue 56 GRX 2020 specyfikacja na pierwszy rzut oka bardzo podobna do Eskera 6.0, co o nim sądzicie?
Robert S. Opublikowano 12 Listopada 2019 Opublikowano 12 Listopada 2019 (edytowane) Planuję zakup oponek GP5000 do eskerka. I jaką szerokość wybrać, aby było wszystko dobrze? Nie patrząc na aspekt estetyczny. Edytowane 12 Listopada 2019 przez Robert S.
Zigfir Opublikowano 12 Listopada 2019 Opublikowano 12 Listopada 2019 6 minut temu, Robert S. napisał: Planuję zakup oponek GP5000 do eskerka. I jaką szerokość wybrać, aby było wszystko dobrze? Nie patrząc na aspekt estetyczny. Dętkowe 32 na oryginalnych kołach sprawują mi się bardzo dobrze pod kontem właściwości jezdnych. Z 28 też nie będzie problemu ale ja tam wolę odrobinę szerszą. Taka guma pozwala na nieco mniej uwagi na gorszej nawierzchni typu spękany asfalt, bruk itp. Ale już odradzam żwirowe drogi bo można się "naciąć" a konkretniej ją naciąć całkiem dosłownie. Ta opona ma stosunkowo słabo ogumowane boczne krawędzie i gesty oplot tej warstwy gumy niestety nie zastępuje. Dodatkowo zastosowana guma jest dość miękka co z jednej strony daje jej fajne właściwości toczenia ale i czyni ją mocno podatną na nacięcia. Od czoła gumy jest sporo + wkładka anty przebicowa ale boki łatwo pociąć. A nasze rodzime gravelowe drogi potrafią być miejscami wysypane konkretnie ostrym syfem. Ale nawet kamole z podbudowy zwykłego asfaltu potrafią narozrabiać. U mnie cierpi szczególnie przód. Mam zrobione 3800km na nich i specjalnie zużycia nie widać ale nacięć kilka już mam. W jednym miejscu nacięcie schodzi na bok i tam przecięło mi prawie oplot na boku. Zastosowałem podkładkę z plastiku z butelki od spodu na wszelki wypadek, zapaćkałem klejem gumowym od góry aby dalej się nie rozłaziło i jeżdżę dalej obserwując czy się nic nie dzieje. Generalnie nie odradzam bo jeździ się super, ale trzeba się liczyć potrzebą wymiany czasem uszkodzonej a niekoniecznie zużytej opony.
Stryjek Opublikowano 17 Listopada 2019 Opublikowano 17 Listopada 2019 Dziś były pierwsze testy siodełka brooks c17, chyba się polubimy:) 1
Zigfir Opublikowano 27 Listopada 2019 Opublikowano 27 Listopada 2019 (edytowane) Teścik 6-tki w wersji 2020 https://portal.bikeworld.pl/artykul/testy_i_nowosci/testy_rowerow/18189/test_szutrowy_kross_esker_6_0_2020?fbclid=IwAR0AAYI0zr1BgXwe6Qior1WtckTDzWhwzjKrIMI7VkcKyNuUQzzRuM446ac A tak przy okazji pamięta ktoś ile waży w 6.0 (2019) tylne koło bez opony ale z kasetą i tarczą? Kompletne to chyba z oponą WTB 2400g. Możliwe że w wątku było ale jakoś nie mogę się doszukać. Ze wstępnych obliczeń to mi wychodzi, że 1,38kg samo tylne (ale pewny tego nie jestem). Z kasetą i tarczą 1 703g. Przód bez tarczy jakieś 930g a z tarczą 1100g . Razem 2,8kg. Ech i teraz jak się do tego przyłoży taki 1420 gramowy komplecik, kółeczek na stożku 38mm i ze szprychami aero (mi się taki marzy i tylko koszt trochę abstrakcją trąci 😔) i osprzętem (też deczko lepszym bo kasetą ultegra 11-32 i tarczami DA ale bez dętki i opony) to wychodzi coś koło 1950g... 850g różnicy. Część tej wagi to różnica na: piasty (200g na podstawie wagi samej tylnej bo obliczenia i tak przyblizone), tarcze (100g) i kasety (100g) - nie ma ona, aż takiego znaczenia praktycznego bo to stosunkowo blisko osi (choć ogólnie i o to rower lżejszy). Zostaje 460g na obręczy i szprychach. Urwanie okolic tej wagi po zmianie WTB na GP5000 i dętek na lekkie dało bardzo wymierne efekty, ale wtedy doszła też zmiana właściwości opon. Tutaj dochodzą właściwości aero... Ciekawe jak by to się w praktyce przełożyło na poprawę osiągów...? Edytowane 27 Listopada 2019 przez Zigfir
Atlantis Opublikowano 26 Grudnia 2019 Opublikowano 26 Grudnia 2019 Hej, przymierzam się do zakupu Krossa Esker 6.0 w wersji na GRX, ale najpierw mam kilka pytań: 1. Czy napęd ten nada się dobrze na jazdę gravelem asfaltem również po górach? 2. Czy na 182 cm wzrostu i odległość krocza od podłogi ok. 85 cm wystarczająca będzie rama "L" [21], czy może jednak już "XL" [22] ? 3. Czy udałoby mi się stacjonarnie wynegocjować model na 2020 taniej około 10% ceny? [za taką obniżką mogę kupić w sieci] 4. Jak gięta kierownica wypada na długich, turystycznych wyprawach? Z góry dzięki za odpowiedzi :]
Zigfir Opublikowano 26 Grudnia 2019 Opublikowano 26 Grudnia 2019 9 godzin temu, Atlantis napisał: Hej, przymierzam się do zakupu Krossa Esker 6.0 w wersji na GRX, ale najpierw mam kilka pytań: 1. Czy napęd ten nada się dobrze na jazdę gravelem asfaltem również po górach? 2. Czy na 182 cm wzrostu i odległość krocza od podłogi ok. 85 cm wystarczająca będzie rama "L" [21], czy może jednak już "XL" [22] ? 3. Czy udałoby mi się stacjonarnie wynegocjować model na 2020 taniej około 10% ceny? [za taką obniżką mogę kupić w sieci] 4. Jak gięta kierownica wypada na długich, turystycznych wyprawach? Z góry dzięki za odpowiedzi :] Ad 1. Kaseta do 11-34 - czyli stosunkowo miękkie maksymalne przełożenie... jak na szosę - raczej się sprawdzi (szczególnie po wspomagającej zmianie dętek, opon a i najlepiej całych kół na lżejsze). Ad 2. Mam L-kę przy podobnym wzroście i nodze 89cm i jest mi całkiem wygodnie. Ale i tak warto się przymierzyć samemu. Ad 3. Szklana kula gdzieś mi zginęła przy porządkach przedświątecznych a tak na serio zaraz po wejściu tej wersji Eskera nie oczekiwałbym raczej zbyt dużych rabatów od sprzedawców Krossa. Ad 4. Wypada tak, że masz więcej możliwości złapania kierownicy, dzięki czemu ręce będą cie mniej boleć.
sklorpion Opublikowano 28 Grudnia 2019 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Jestem zdecydowany na Krossa Eskera 6 ale teraz mój pomysł został zaburzony przez Canyon Grail AL 6.0 w cenie niższej. Wiem, że osprzęt trochę słabszy ale GRX no i całość 1 kg mniej chociaż to niemieckie a nie polskie co podwójnie boli. Ktoś jakieś ciepło słowo napisze i coś poradzi? Wypowie się np. o kołach, która geometria jest bardziej emerycka - preferuję komfort nad agresywną jazdę. dziękuję, Dobry człowiek
Atlantis Opublikowano 1 Stycznia 2020 Opublikowano 1 Stycznia 2020 A na stronie pojawiła się informacja, że Esker będzie dostępny od lutego 2021 😂
sklorpion Opublikowano 2 Stycznia 2020 Opublikowano 2 Stycznia 2020 W dniu 1.01.2020 o 07:19, Atlantis napisał: A na stronie pojawiła się informacja, że Esker będzie dostępny od lutego 2021 😂 Zrobili korektę, jest 2.2020. Ponawiam pytanie, co będzie wygodniejsze Esker 6.0 czy Canyon AL 6.0?
Jjedyta Opublikowano 7 Stycznia 2020 Opublikowano 7 Stycznia 2020 Cześć . Mam pytanie trochę dziwne:) czy tylne koło odkreca się w jakiś specjalny sposób ? Nie ma klasycznego odkrecenia jak np w MTB B92017 . Dzięki za pomoc !
Zigfir Opublikowano 7 Stycznia 2020 Opublikowano 7 Stycznia 2020 44 minuty temu, Jjedyta napisał: Cześć . Mam pytanie trochę dziwne:) czy tylne koło odkreca się w jakiś specjalny sposób ? Nie ma klasycznego odkrecenia jak np w MTB B92017 . Dzięki za pomoc ! Wykręca się całą sztywną oś kluczem imbusowym...
Jjedyta Opublikowano 7 Stycznia 2020 Opublikowano 7 Stycznia 2020 2 minuty temu, Zigfir napisał: Wykręca się całą sztywną oś kluczem imbusowym... Dzięki . Czyli tak jak sądziłam, po prostu fabrycznie tak dokrecone że nie dało się bez profeska klucza nie da rady
Zigfir Opublikowano 7 Stycznia 2020 Opublikowano 7 Stycznia 2020 1 minutę temu, Jjedyta napisał: Dzięki . Czyli tak jak sądziłam, po prostu fabrycznie tak dokrecone że nie dało się bez profeska klucza nie da rady Na ośce podana jest siła z jaką może być ona maksymalnie dokręcona. Najlepiej robić to kluczem dynamometrycznym. Ale nie ma tak żadnego zabezpieczenia tylko po prostu się ośkę wykręca.
Rekomendowane odpowiedzi