Skocz do zawartości

Kross Esker 6.0 - czy kupić i jaki wybrać rozmiar.

Adam->

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Nieważne, te dodatkowe 5 czy 10g mnie nie zbawi, a i tak mam w planach tubeless i parę zmian odnośnie napędu i hamulców więc okazja do uszczknięcia wagi jeszcze będzie. Ważne że problem rozwiązany i można dalej śmigać. Dzięki!

Opublikowano

Hej próbował ktoś  objuczyc ten rower w bagażnik i sakwy ?.

Opublikowano
12 godzin temu, Stryjek napisał:

Serio? ale po co?

Jak masz dobrze dociętą rurę sterową i jest schowana te 5mm w mostku to nie ma takiej potrzeby.

U mnie trochę kolarzy jeździ, do tego serwisanci, byli zawodowcy i nigdy u nich czegoś takiego nie widziałem i jakoś nie widzę racjonalnego powodu tego rozwiązania.

Tu Szaj mówił, jak zaleca producent:

Po co? Może chodzi o wyrównanie naprężeń? Rozporowych ekspandera i zaciskowych mostka...? A może chodzi o to, żeby nie zaciskać mostka na samej krawędzi karbonowej rury, jak to miałoby miejsce gdybyśmy nie mieli podkładki.

Opublikowano
Tu Szaj mówił, jak zaleca producent:

Po co? Może chodzi o wyrównanie naprężeń? Rozporowych ekspandera i zaciskowych mostka...? A może chodzi o to, żeby nie zaciskać mostka na samej krawędzi karbonowej rury, jak to miałoby miejsce gdybyśmy nie mieli podkładki.

Mnie by to najzwyczajniej w świecie przeszkadzało na zjazdach, bo często lecę w dół na Sagana siedząc na ramie a klatą leżę na mostku. Ten komin wbijałby mi się w klatkę piersiowąwink.png

Popatrz na rowery prosów i poszukaj tam podkładek nad mostkiem. Według nie nie ma żadnego powodu żeby dawać tam podkładkę przy dobrze dociętej rurze sterowej. Pewnie szajowi chodziło o to że rura sterowa musi być schowana te 2-3mm, a czy to będzie w podkładce czy mostku to nie ma znaczenia.

Opublikowano
12 godzin temu, Stryjek napisał:

Popatrz na rowery prosów i poszukaj tam podkładek nad mostkiem. Według nie nie ma żadnego powodu żeby dawać tam podkładkę przy dobrze dociętej rurze sterowej. Pewnie szajowi chodziło o to że rura sterowa musi być schowana te 2-3mm, a czy to będzie w podkładce czy mostku to nie ma znaczenia.

Nie pewnie, tylko jak dla mnie jest to jasne i wyraźne czego miało to dotyczyć.

Opublikowano
31 minut temu, eMM napisał:

Nie pewnie, tylko jak dla mnie jest to jasne i wyraźne czego miało to dotyczyć.

A możesz po Polsku? bo nic z tego nie rozumiem :) 

Opublikowano
W dniu 9.07.2019 o 23:12, Zigfir napisał:

Dodatkowo dorzuciłem sobie gumy GP 5000 na trasy czysto asfaltowe, acz przydałyby się całe koła.

Jaka szerokość tych GP 5000?

Opublikowano
1 godzinę temu, Yarooo napisał:

Jaka szerokość tych GP 5000?

32. Myślałem nawet nad 28 ale przy tak potężnym widelcu trochę dziwnie by wyglądało.

Opublikowano
3 godziny temu, Zigfir napisał:

32. Myślałem nawet nad 28 ale przy tak potężnym widelcu trochę dziwnie by wyglądało.

Dobrze się ułożyły na obręczy o szerokości wewnętrznej 22mm?

Opublikowano
Teraz, Yarooo napisał:

Dobrze się ułożyły na obręczy o szerokości wewnętrznej 22mm?

Dobrze. Nie ma problemu. Zresztą dt podaje tabelkę zgodości, z której wynika że i 28 by przyjeły te obręcze. 

Opublikowano (edytowane)

Wczoraj na eskerku przejechałem rajd MTB w Żarkach. Były to moje pierwsze zawody i muszę przyznać, że było to ekstremum dla moich rąk 😁

Eskerek zostaje do codziennych treningów a na zawody MTB muszę zakupić jednak coś do tego celu stworzone 😄

Edytowane przez Robert S.
Opublikowano

Przyjechał nowy kapsel z Chin i uchwyt do wahoo :)
Kapsel bardzo fajny z amelinium i do tego zatyczka z tworzywa.
Uchwyt też robi dobre wrażenie.
9381883a4a4e3f6ea5b4702cdf7f79c0.jpg

Opublikowano

Dziś z rana 30 km po nocy w pracy, było super.e718663841b8599be37d43bae5ec8018.jpg

Opublikowano
W dniu 12.07.2019 o 18:09, Javier napisał:

Hej próbował ktoś  objuczyc ten rower w bagażnik i sakwy ?.

Owszem.

IMG_0544.jpg
  • Lubię to! 2
Opublikowano

Faktycznie farba taka podatna na zarysowania ?

Opublikowano
16 godzin temu, LICHU napisał:

Faktycznie farba taka podatna na zarysowania ?

Tyle o ile. Jak się mocniej zarysuje czymś twardym może zostać ślad. Od gałęzi raczej nie powinien, ale opierać roweru ramą o murek bym nie opierał.  Farbę z połyskiem w razie czego łatwiej je za-polerować, a niestety tego matu łatwo się nie poprawi tak żeby nie było widać.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Tak się właśnie zastanawiam jaka korba wlezie do naszych Eskerów 6.0. Oryginalnie siedzi Shimano FC-RS510 2x11s 46-36 175mm. Wlezie 52/36 czy raczej przy ewentualnej wymianie 50/34?

Opublikowano

Zależy od 2 czynników - jak jest poprowadzony prawy chainstay - czy masz tam miejsce na te blaty, oraz czy możesz przesunąć przerzutkę tak wysoko.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 25.07.2019 o 08:13, progresywny napisał:

Owszem.

IMG_0544.jpg

Witam, jaki model tych błotników i bagażnika. Też jestem na kupnie a te całkiem fajnie wyglądają. Pozdrawiam

Opublikowano

Mam oficjalne info od inżynierów Krossa. Korba 50/34 wejdzie do Eskera 6.0 ale już 52/36 nie. Jak mi się napęd trochę podniszczy to pewnie zawita 105teczka ;).

Opublikowano

Nowy esker 6.0 już na grx, tylko piasty gorsze, bo tiagry - reszta bez zmian, cena na szczęście też:)

Chyba sobie nie odmówię...
W jaki rozmiar celować przy 181 wzrostu i 82 przekroku?

Wysłane z mojego SM-G950F przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Czy ktoś kompletował sobie drugie koła na oponach szosowych? Jakie polecali byście do eskera?

Opublikowano
W dniu 24.06.2019 o 12:01, Kawasaki napisał:

Rowery są dostępne w sklepach stacjonarnych, przed chwilą byłem bo oddawałem Eskera na przegląd gwarancyjny i stały 4 sztuki. 2.0 i 6.0.

Na OLX też dostępne rozmiary M i L i wszystkie modele. 

Niedawno wklejałem link do 2.0 - Są w promocji

https://www.bestbikestore.pl/kross-esker-20-wisniowysrebrny-mat-2019-p-1107.html

Dodatkowo teraz z gwarancją dożywotnią na ramę!

Dzień dobry,

czy podany w linku sklep jest sprawdzony? Cenowo wygląda to zachęcająco w porównaniu z oficjalną stroną. Bardzo proszę o opinie czy sklep jest godny zaufania.

Interesuje mnie Esker 6.0, rozm. XL.

Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Miłosz

Opublikowano

Jestem zainteresowany zakupem przyszłorocznej wersji Eskera 6.0 i chciałbym się zapytać was czy ktoś z okolic Krakowa nie miałby ochoty się spotkać na piwo, pokazać rower na żywo i dać się przymierzyć? Chciałbym zobaczyć go i przejechać się przed zakupem zanim wydam 6k w ciemno.