gahohuki Opublikowano 9 Lipca 2019 Opublikowano 9 Lipca 2019 Hej wszystkim, @Zigfir jak się spisuje ten Esker? Czy jesteś zadowolony? Jak odpowiada Ci geometria ramy? Masz jakieś zarzuty wobec tego roweru? Pytam, bo mam okazję go kupić, co nie jest wcale takie łatwe..
Kawasaki Opublikowano 9 Lipca 2019 Opublikowano 9 Lipca 2019 6 godzin temu, piomaz napisał: Witam serdecznie. Zastanawiam się nad zakupem Eskera 6.0. Jednak istnieje ewentalna możliwość zakupu ridley'a x-trail 105 Ridley x-trail 105 Moogłbym prosić o ewentualną poradę przy wyborze tych dwóch graveli. Drugie pytanie dotyczy formalności związanych z gwarancją. Niestety rower kupiłbym drogą internetową ( stacjonarnie nie ma szans). Czy mógłby któryś z forumowiczów wyjaśnić czarno na białym co dalej po otrzymaniu przesyłki. Rozumiem, że aby mieć pieczątkę uprawniającą do korzystania z gwarancji muszę oddać Krossa na przegląd zerowy do autoryzowanego serwisu tak ? Ciężko znaleźć info o Ridleyu, np czy ma karbonowy widelec? Wiadomo natomiast, że ma dużo mniejszy prześwit na opony, tam gdzie Kross sie zaczyna tam Ridley się kończy Ridley ma bardziej sportową geometrię. Kross ma elektroniczną książke serwisową, żeby mieć gwarancję wystarczy zrobić serwis między 30 a 60 dniem od zakupu w autoryzowanym serwisie Krossa lub jak już udało się to sprawdzić można się dogadać z serwisem telefonicznie, że zrobią wpis do książki „virtualnie”
Zigfir Opublikowano 9 Lipca 2019 Opublikowano 9 Lipca 2019 Godzinę temu, gahohuki napisał: Hej wszystkim, @Zigfir jak się spisuje ten Esker? Czy jesteś zadowolony? Jak odpowiada Ci geometria ramy? Masz jakieś zarzuty wobec tego roweru? Pytam, bo mam okazję go kupić, co nie jest wcale takie łatwe.. Spisuje się całkiem dobrze. Tak jestem z niego zadowolony. Generalnie rower spełnia moje oczekiwania czyli: typ gravel, aluminiowa rama, osprzęt 105tka (poza korbą), sztywnymi osie, widelec karbonowym, heble hydrauliczne i z czarną lub szara ramą. Dodatkowo mimo, że nie staruje w wyścigach, zależało mi na maszynie, którą można byłoby czasem nieco mocniej "pogonić" a nie tylko przejechać. Co do geometrii to mi ta rama w niczym nie przeszkadza przy moim stylu jazdy i wymiarach. Dobrze mi się jeździ i szybko w niskiej pozycji, spokojniej w górnym chwycie i cisnąc na stojąco pod górę. Co mi nie pasowało do tej pory: oryginalne siodełko WTB (dla mnie zbyt miękkie) ciężkie dętki (220g per sztuka to już przegięcie) wąska nie klejona taśma na obręczach - co może prowadzić do szybkiego przetarcia się opon tam gdzie ucieknie na bok i odsłoni otwory (a ma podatność przy zmianie dętek). wykończeni otworów na linki w ramie - ostre krawędzie kaleczą z zewnątrz linkę (przeciąć pancerza raczej nie przetną ale przydałby się kawałek plastikowej wkładki i byłoby po problemie) podatność lakieru na zrysowania waga podawana przez producenta na stronie to pobożne życzenia a nie realna wartość tuż przed 1 przeglądem trochę poskrzypiał (ale po nim przestał mimo, że mechanik nic nie znalazł) Co wymieniłem : siodło sztycę (bo miałem lżejszą) taśmę na obręczach dętki Dodatkowo dorzuciłem sobie gumy GP 5000 na trasy czysto asfaltowe, acz przydałyby się całe koła. 2
gahohuki Opublikowano 9 Lipca 2019 Opublikowano 9 Lipca 2019 4 minuty temu, Zigfir napisał: Spisuje się całkiem dobrze. Tak jestem z niego zadowolony. Generalnie rower spełnia moje oczekiwania czyli: typ gravel, aluminiowa rama, osprzęt 105tka (poza korbą), sztywnymi osie, widelec karbonowym, heble hydrauliczne i z czarną lub szara ramą. Dodatkowo mimo, że nie staruje w wyścigach, zależało mi na maszynie, którą można byłoby czasem nieco mocniej "pogonić" a nie tylko przejechać. Co do geometrii to mi ta rama w niczym nie przeszkadza przy moim stylu jazdy i wymiarach. Dobrze mi się jeździ i szybko w niskiej pozycji, spokojniej w górnym chwycie i cisnąc na stojąco pod górę. Co mi nie pasowało do tej pory: oryginalne siodełko WTB (dla mnie zbyt miękkie) ciężkie dętki (220g per sztuka to już przegięcie) wąska nie klejona taśma na obręczach - co może prowadzić do szybkiego przetarcia się opon tam gdzie ucieknie na bok i odsłoni otwory (a ma podatność przy zmianie dętek). wykończeni otworów na linki w ramie - ostre krawędzie kaleczą z zewnątrz linkę (przeciąć pancerza raczej nie przetną ale przydałby się kawałek plastikowej wkładki i byłoby po problemie) podatność lakieru na zrysowania waga podawana przez producenta na stronie to pobożne życzenia a nie realna wartość tuż przed 1 przeglądem trochę poskrzypiał (ale po nim przestał mimo, że mechanik nic nie znalazł) Co wymieniłem : siodło sztycę (bo miałem lżejszą) taśmę na obręczach dętki Dodatkowo dorzuciłem sobie gumy GP 5000 na trasy czysto asfaltowe, acz przydałyby się całe koła. Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Czy porównywałeś może specyfike jazdy względem Silexa 400 bądź Scott Speedster Gravel 20?
Zigfir Opublikowano 9 Lipca 2019 Opublikowano 9 Lipca 2019 6 minut temu, gahohuki napisał: Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Czy porównywałeś może specyfike jazdy względem Silexa 400 bądź Scott Speedster Gravel 20? Nie miałem okazji jeździć ani jednym ani drugim. Natomiast przymierzałem się do silexa 200 w sklepie jeszcze myśląc o 700-tce (ramy podobne w we wszystkich trzech) i miałem wrażenie, że jak dla mnie trochę za mało szosy w tych aluminiowych silexach. 1
Stryjek Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 7 godzin temu, gahohuki napisał: Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. Czy porównywałeś może specyfike jazdy względem Silexa 400 bądź Scott Speedster Gravel 20? Scott nie ma sztywnych osi, tu dyskusja o tym.
Javier Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 Hej jestem krok od zakupu i zastanawiam się czy on nada się na dłuższe jazdy z sakwami moja waga to 86 kg przy 180 wzrostu + 35 kg w sakwach
Kawasaki Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 (edytowane) Nada się jak najbardziej! Choć pewnie bardziej projektowany pod extreme długie wypady będzie esker 4.0 ze względu na stal, szersze opony i nieco bardziej wyprostowaną pozycję (dłuższa główka ramy). Zasraszamy do Fan Klubu Eskera na Fb Edytowane 10 Lipca 2019 przez Kawasaki 1
LSkiper Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 Ogólnie jestem mega zadowolony z tego roweru (jest to mój pierwszy gravel), ale już napotkałem pierwszy problem - Po wyjęciu koła i założeniu go ponownie mam malutki luz na przednim kole przy hamowaniu, ale ani na sterach ani na osi piasty nie czuję żadnego luzu. Czy ten wynalazek shimano jakoś trzeba dodatkowo dokręcić przy zakładaniu? Przy Maxle i w ośce DT nie miałem tego problemu, a tutaj zonk 🙄
Kawasaki Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 Ośkę trzeba dokręcić tym wystającym dzyndzlem z drugiej od qr strony zanim zaciśniesz. Pamiętaj też, że całość to karbon więc pracuje i pewien ruch widelca zawsze będzie...
LSkiper Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 (edytowane) Ja wiem, że karbon pracuje, ale chodzi o taki rodzaj luzu jak przy kiepsko zakontrowanych konusach (przy zaciśniętym hamulcu koło rusza się do przodu o kilka mm i staje dęba i tak w obie strony). Ośka jest dość mocno zaciśnięta Edytowane 10 Lipca 2019 przez LSkiper
Kawasaki Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 W takim razie jedyna możliwość to jednak luz w sterach lub zacisku hamulca.
SZOGI Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 Stery też tak miałem, dokrecisz i będzie malina
LSkiper Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 Ok, dzieki za pomoc i szybkie odpowiedzi 🙂
LSkiper Opublikowano 10 Lipca 2019 Opublikowano 10 Lipca 2019 Udało mi się dociec że luz jest w sterach, ale napotkałem problem😁 Śruba dokręcona, luzu nie ma kiera lekko się kręci ale kiedy dokręcam mostek to luz znowu się pojawia i nie wiem co z tym fantem zrobić
LSkiper Opublikowano 11 Lipca 2019 Opublikowano 11 Lipca 2019 (edytowane) Jest dokręcony (o ile chodzi o tą śrubę na imbus 5mm pod kapslem) EDIT: Obejrzałem pierwszy lepszy film na yt odnośnie montażu widelca z karbonową sterówką i koleś mówił, że jeżeli luz nadal jest to trzeba pod kapsel dać podkładkę. U mnie nie ma żadnej, więc czy to może być przyczyna problemu? Edytowane 11 Lipca 2019 przez LSkiper
Eddek Opublikowano 11 Lipca 2019 Opublikowano 11 Lipca 2019 Ogólnie mostek/podkładki powinny wystawać ponad rurę sterową, bo właśnie dokręcając kapsel kasujesz luz.
Kawasaki Opublikowano 12 Lipca 2019 Opublikowano 12 Lipca 2019 (edytowane) Oczywista sprawa, że ma być jedna podkładka pod kapslem, zwłaszcza przy karbonowych rurach sterowych i to nie wtedy jak jest luz! Zawsze! Wydali Ci rower bez podkładki pod kapslem? Edytowane 12 Lipca 2019 przez Kawasaki
Zigfir Opublikowano 12 Lipca 2019 Opublikowano 12 Lipca 2019 U mnie na początku wszystkie podkładki były pod mostkiem - tak przyszedł z fabryki. Kapsel dociskał bezpośrednio mostek. Dopiero na pierwszym serwisie jedna poszła nad mostek na moje życzenie.
pawel2208 Opublikowano 12 Lipca 2019 Opublikowano 12 Lipca 2019 Dlaczego zawsze ma być podkładka? Nawet wtedy jak mostek wystaje ponad rurę sterową? W moim Vento 5.0 też nie miałem podkładki pod kapslem i fakt, luz na sterach się pojawiał. Skręciłem mocniej i na chwilę obecną jest ok. Jeżdżę, obserwuję Wysłane z mojego Nokia 7 plus przy użyciu Tapatalka
Stryjek Opublikowano 12 Lipca 2019 Opublikowano 12 Lipca 2019 23 minuty temu, Kawasaki napisał: Oczywista sprawa, że ma być jedna podkładka pod kapslem, zwłaszcza przy karbonowych rurach sterowych i to nie wtedy jak jest luz! Zawsze! Wydali Ci rower bez podkładki pod kapslem? Serio? ale po co? Jak masz dobrze dociętą rurę sterową i jest schowana te 5mm w mostku to nie ma takiej potrzeby. U mnie trochę kolarzy jeździ, do tego serwisanci, byli zawodowcy i nigdy u nich czegoś takiego nie widziałem i jakoś nie widzę racjonalnego powodu tego rozwiązania.
LSkiper Opublikowano 12 Lipca 2019 Opublikowano 12 Lipca 2019 27 minut temu, Stryjek napisał: Jak masz dobrze dociętą rurę sterową i jest schowana te 5mm w mostku to nie ma takiej potrzeby. Problem właśnie u mnie był taki, że rura była docięta na długość 4 podkładek chyba 3mm i mostka. Po pierwszych 100km mostek i reszta lekko się zapadła i kapsel opierał się na rurze sterowej. Dałem podkładkę 4mm i teraz jest idealnie - zero luzu.
Stryjek Opublikowano 12 Lipca 2019 Opublikowano 12 Lipca 2019 Problem właśnie u mnie był taki, że rura była docięta na długość 4 podkładek chyba 3mm i mostka. Po pierwszych 100km mostek i reszta lekko się zapadła i kapsel opierał się na rurze sterowej. Dałem podkładkę 4mm i teraz jest idealnie - zero luzu.To znaczy tylko tyle że ktoś źle dociął rura sterową i źle to złożył, a nie że nad mostkiem musimy dać podkładkę
Rekomendowane odpowiedzi