szary_wolf Opublikowano 16 Lutego 2019 Opublikowano 16 Lutego 2019 (edytowane) Cześć. Wiem, że sporo jest tematów z zapytaniem o dobór opon, dlatego nie pytam jakie opony wybrać, ale które z poniższych. Wytypowałem 3 opony, spośród których muszę wybrać tę jedyną. Na oponach będę jeździł głównie po utwardzonych i gładkich drogach, dlatego nie potrzebuję niczego z bardziej agresywnym bieżnikiem, ale też nie potrzebuję semi-slicków. Proszę, napiszcie co sądzicie o tych oponach. Zależy mi na niskim oporze toczenia i żywotności, dlatego prosiłbym Was o opinie odnośnie mieszanki i wrażeń z jazdy. Z góry dziękuję za Wasze odpowiedzi 1. MAXXIS Ardent Race 29x2.20 60 tpi Zwijana TubelessReady https://allegro.pl/oferta/opona-maxxis-ardent-race-29x2-20-zwijana-exo-tr-7797168783 około 780 gram, EXO PROTECTION (wzmocnione ścianki) 2. MAXXIS Ikon 29x2.20 (57-622) 60 tpi Zwijana TubelessReady https://www.bikestacja.pl/pl/opona-maxxis-ikon-29x2-20-60tpi-exo-tr-zwijana-dual-48683.html około 650g, EXO PROTECTION (wzmocnione ścianki)3. VREDESTEIN Spotted Cat 29x2.20 120 tpi Zwijana TubelessReady https://allegro.pl/oferta/opona-vredestein-spotted-cat-29x2-20-kevlar-6392537178 około 725g, gęsty oplot 120 tpi, miękka mieszanka (szybsze zużycie) Edytowane 16 Lutego 2019 przez szary_wolf
szary_wolf Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor Opublikowano 16 Lutego 2019 @Franz Mauer a czy mógłbyś napisać coś więcej?
Franz Mauer Opublikowano 16 Lutego 2019 Opublikowano 16 Lutego 2019 Bardzo dobre opony, których nazwa nie jest przypadkowa 😉 Bardzo dobre na te warunki, o których piszesz, a w ubiegłym roku jechałem na nich błotny wyścig MTB i też sobie poradziły. Mają wielkie balony w porównaniu do innych producentów w tych samych wymiarach. Dzięki temu mają lepszą przyczepność do podłoża. Nigdy też nie doznałem bocznego rozcięcia, choć słyszałem o takim przy wersjach stricte wyścigowych 3C TR. W sumie się nie dziwię, bo to prawie jak papier 😉 Dodatkowym plusem jest możliwość zastosowania ich w systemie tubless. Na takich jeżdżę. Za pierwszym razem może być nieco więcej roboty, ale potem idzie szybko. Uszczelnianie najlepiej robić przy użyciu kompresora. Jak coś to pytaj. 1
szary_wolf Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor Opublikowano 16 Lutego 2019 Dziękuję Ci za odpowiedź planuję je założyć najpierw razem z dętkami, żeby się ułożyły, a potem wywalić dętki i zalać mlekiem. Możesz mi jeszcze powiedzieć jak wygląda zużycie na w miarę gładkim podłożu? Środkowy bieżnik jest z twardszej czy z miękkiej mieszanki?
Franz Mauer Opublikowano 16 Lutego 2019 Opublikowano 16 Lutego 2019 To jest chyba dual, czyli twarda pośrodku i miękka mieszanka na boku.. Nie zauważyłem jakiejś szczególnej ścieralności. Wiadomo, że po asfalcie wszystkie schodzą szybciej 😁
szary_wolf Opublikowano 16 Lutego 2019 Autor Opublikowano 16 Lutego 2019 (edytowane) A dlaczego twardy środkowy bieżnik na asfalcie ściera się szybko? Na mój chłopski rozum powinno być odwrotnie Poważnie zastanawiam się nad Ardent Race, bo jest trochę tańsza i łatwiej dostępna. Edytowane 16 Lutego 2019 przez szary_wolf
Franz Mauer Opublikowano 16 Lutego 2019 Opublikowano 16 Lutego 2019 Chodziło mi o to, że opony przeznaczone w teren bez względu jaki, będą zużywać się szybciej niż przeznaczone bardziej na asfalt. Np. typowe semi-slik. Ardent race są mniej trwałe niż podane przez Ciebie Ikony. Nie wiem gdzie szukasz ale te Maxxisy bez problemu można kupić.
szary_wolf Opublikowano 17 Lutego 2019 Autor Opublikowano 17 Lutego 2019 W takim razie biorę ikony Szukałem wszędzie i są przeważnie niedostępne albo brak na stanie. Chyba że szukałeś na zagranicznych sklepach, albo w innej specyfikacji.
Łza Włóczynutka Opublikowano 17 Lutego 2019 Opublikowano 17 Lutego 2019 Mam od roku ikona na przednim kole, bardzo dobra opona. I lekka.
Rekomendowane odpowiedzi