Skocz do zawartości

Łatanie opony Continental

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Siemanko wszystkim szajbajkom ;D
Otóż kilka dni temu spotkała mnie dosyć nieciekawa sytuacja, mianowicie odstawiając rower do piwnicy wjechałem nim w pęknięty słoik. Powietrze natychmiastowo zeszło myślę, dobra zdarza się kupi się nową dętkę będzie ok. Poszedłem dzisiaj po dętkę zdejmuję oponę z obręczy i widzę dziurę. Czytałem trochę w internecie na temat podobnych przypadków do moich, ale sam wole się za to nie zabierać, szczególnie że rower nie służy mi na niedzielne wypady po bułki. Czy ktoś z was miał już coś podobnego, gdzie się z tym "fantem" udaliście ile mniej więcej wyszły koszty tego przedsięwzięcia? Dzięki ;) 

Opona Continental X-King 27.5x2.2 RaceSport, drutowana 

18361998_1515898298481520_787832605_o.jpg
Opublikowano

Nie wiem jak z dziurą takiej wielkości, ale przy mniejszych przecięciach naklejałem grubszą łatkę lub kawałek dętki w środku opony, tak żeby nic nie skaleczyło nowej i się sprawdzało.

Opublikowano
6 minut temu, samuel_87 napisał:

kup drugą oponę , nad czym się zastanawiasz

kupiłem ją niespełna półtorej tygodnia temu ;) , na przód i tył taką samą także nie rozważam na razie kupna innej chyba że nie będzie wyjścia

Opublikowano

Raczej nie będziesz miał wyjścia i będziesz musiał kupić nową.

Opublikowano

Poniżej

11143553_10203543360385089_2691854135522164663_n.thumb.jpg.1d275ae6c387927221bbeef085aadcfa.jpg

Peknięcie w mojej oponie załatane już 2 sezony temu za pomocą łatki do opon TipTop F2
Takiej jak TU

to pomarańczowe to zwyczajna łatka do dętek TipTop... po jej przyklejeniu nie byłem pewnien wytrzymałości (zresztą widać że puszcza) dlatego jeszcze wzmocniłem łatką do Opon F2

Jak ciekawi jak to wygląda dziś po przejechaniu 1 sezonu na takiej oponie mogę zrobić zdjęcie 

• Pomógł 1
Opublikowano

W sumie podoba mi się rozwiązanie łatki, jeśli ma działać to czemu nie. Takowa łatka powinna być w każdym sklepie rowerowym? Wnioskuję że nie może być to inna niż TipTop F2, bo może nie zdać egzaminu. 

Opublikowano
6 godzin temu, dawids108 napisał:

Siemanko wszystkim szajbajkom ;D
Otóż kilka dni temu spotkała mnie dosyć nieciekawa sytuacja, mianowicie odstawiając rower do piwnicy wjechałem nim w pęknięty słoik. Powietrze natychmiastowo zeszło myślę, dobra zdarza się kupi się nową dętkę będzie ok. Poszedłem dzisiaj po dętkę zdejmuję oponę z obręczy i widzę dziurę. Czytałem trochę w internecie na temat podobnych przypadków do moich, ale sam wole się za to nie zabierać, szczególnie że rower nie służy mi na niedzielne wypady po bułki. Czy ktoś z was miał już coś podobnego, gdzie się z tym "fantem" udaliście ile mniej więcej wyszły koszty tego przedsięwzięcia? Dzięki ;) 

Opona Continental X-King 27.5x2.2 RaceSport, drutowana 

18361998_1515898298481520_787832605_o.jpg

Lepiej byłoby kupić nową, ale jeśli chcesz to naprawić to:kiedyś miałem taki przypadek. Najpierw nałożyłem odrobinę kleju do gum na krawędzie. Zaraz po tym zwykłą dratwą (pewnie można innym rodzajem wytrzymałej nici) zszyłem to, a na koniec od środka przykleiłem samoprzylepną łatkę (oczywiście po wcześniejszym oczyszczeniu miejsca). Okazało się to wytrzymałym rozwiązaniem,bo zjechałem wszystkie klocki i nawet wtedy miejsce trzymało. Zresztą i tak jeździsz z dętką ;) Trochę zabawy, ale może się uda.

• Pomógł 1
Opublikowano
1 minutę temu, Franz Mauer napisał:

Lepiej byłoby kupić nową, ale jeśli chcesz to naprawić to:kiedyś miałem taki przypadek. Najpierw nałożyłem odrobinę kleju do gum na krawędzie. Zaraz po tym zwykłą dratwą (pewnie można innym rodzajem wytrzymałej nici) zszyłem to, a na koniec od środka przykleiłem samoprzylepną łatkę (oczywiście po wcześniejszym oczyszczeniu miejsca). Okazało się to wytrzymałym rozwiązaniem,bo zjechałem wszystkie klocki i nawet wtedy miejsce trzymało. Zresztą i tak jeździsz z dętką ;) Trochę zabawy, ale może się uda.

Dzięki, powinno dać rade poza tym, guma od dziury nie oberwała się tylko się jeszcze trzyma także od środku zakleje i powinno się trzymać
foto :

18339479_1516612278410122_1248381330_o.jpg
Opublikowano

W poniedziałek zdam relację, jeszcze raz dzięki. Szkoda mi wywalać oponę którą niedawno kupiłem :/

Opublikowano

Oto jak moja opona wygląda dziś. A ten zestaw kół używany wyłącznie do treningów i startów w Cyklokarpatach 

IMG_2205.thumb.JPG.2b6068b8f1d5d629fd73a5a12389e7c1.JPG

Jak widać łatka trzyma a sama opona jest już na wykończeniu.
O ile bieżnik jeszcze jest to już boczne ścianki i tak puszczają, popatrzcie na granicę napisów na oponie a górną częścią bocznych ścianek.

Tak więc jak widać łatka przeżyje oponę :D

Czy łatkę znajdziecie w rowerowych... nie wiem ..... ale jak już to 
PYTAJCIE O ŁĄTKĘ DO NAPRAWY OPON BEZDĘTKOWYCH

Łatki i kleje TIP TOP można też znaleźć w niektórych sklepach motoryzacyjnych (takie Motozbyty :D )

Opublikowano (edytowane)

Posmarowałem miejsce klejem docisnąłem łatkę.. od zewnątrz z racji że troche gumy odstawało tez dokleiłem... przejechałem z 2/3km i działa... więc no cóż.. za 2/3 tygodnie mam w planach dłuższą wyprawę to wtedy się okaże. Gorzej jak pizgnie w najmniej oczekiwanym momencie xD. Miło mi że nie tylko ja miałem taki problem :D

TEMAT UWAŻAM ZA WYCZERPANY

Edytowane przez dawids108