Skocz do zawartości

Canyon Spectral 5.0 2018 - warto?

PiotrekGT

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam.

Jako, że coraz bardziej ciągnie mnie do posiadania fulla z nieco większym skokiem zawieszenia, chętnie posłucham o marce i modelu wymienionym w tytule. Na razie zakup planuje na dalszą przyszłość, jak się dorobię, kiedyś... ;).

Miał ktoś może styczność z tym modelem? Może podzielić się właściwościami jezdnymi itd. Przeczytałem już wiele artykułów i obejrzałem wiele filmów ale nic nie oddaje to wrażeń z przejażdżki a jak wiadomo Canyon to tylko sprzedaż wysyłkowa. Może jest tu ktoś z Krakowa kto posiada ten model? Niekoniecznie 5.0 i niekoniecznie 2018, chodzi o samą geometrie roweru.

Jest też GT Force 2018 w dość atrakcyjnej cenie dla mnie ze względu na to, że kupiłem już w pewnym sklepie obecny rower GT. 

Krossów, Kellysów, Rometów nie chce, Giant Trance 3 też odpada, to jakaś miniaturka jest a nie rower, rozmiar L ma wiekszość wymiarów ma takie jak u innym marek mają modele S/M oprócz przekroku, co powoduje, że jak stanę sobie z rowerem między nogami to jest kontakt.

Inne konkurencyjne Marki i modele mile widziane, pozdrawiam ;)

Opublikowano

co do wymiarów - fajnie by było gdybyś napisał ile masz wzrostu i przekrok oraz czego oczekujesz - długiej/krótkiej ramy? 

Opublikowano (edytowane)
9 minut temu, trollu napisał:

co do wymiarów - fajnie by było gdybyś napisał ile masz wzrostu i przekrok oraz czego oczekujesz - długiej/krótkiej ramy? 

No nie wiem jak ja to pisałem, że nie napisałem... 172cm

Dodatkowo moja długość nogi to 78cm

Edytowane przez PiotrekGT
Opublikowano

jak przy 172cm chcesz siadać na L to nic dziwnego, że cohones szurasz o ramę ;)

porównując np canyona a trance pod Twój wzrost to wymiary nie są wcale takie różne. Patrzę teraz na www canyona i jeśli chodzi o obecnego spectrala 5 to z foxem 36 nic lepszego nie znajdziesz w tym budżecie 

Opublikowano

Ja posiadam model z 2017  Spectral AL 7.0 rozmiar M przy 175 cm., od 2018 weszły chyba całkiem nowe ramy o zmienionej geometrii.Rower posiadam od nowości i złego słowa nie powiem jeździ się rewelacyjnie nie jest to jeszcze enduro,ale można poszaleć 150 mm przód/140mm tył.Jak na fulla bardzo uniwersalny bardzo dobrze się sprawuje na singletrackach jak i również na dłuższych wycieczkach +50km.,dość sztywna rama i tylni trójkąt robią robotę na podjazdach.Zakupu nie żałuje.

Opublikowano

@trollu Głównie biorę pod uwagę reach, wg tabeli Gianta dla mnie odpowiedni jest rozmiar S w którym reach wynosi 406mm, wg Canyona na mój wzrost pasuje M dla któego reach wynosi 440mm, wydaje mi się to znaczącą różnicą. Ale i tak nie chce Gianta ze względu na słaby osprzęt, wspomniałem tylko o nim aby zapobiec proponowaniu mi tego modelu. Co do FOX'a jest to wersja Rythm, czyli OEM o której też mało się doszukałem, chętnie posłucham czym różni się od normalnego Float, mnie bardziej interesuje model z rocznika 2018 który można jeszcze nabyć a on posiada RS Pike'a - czyli wg niektórych tańszy serwis i podobno lepsza praca od OEMa FOX.

@Tomek1981 No właśnie co do tej geo mam wątpliwości, bo tak na pierwszy rzut oka robi wrażenie wymuszonego czterozawiasu.

Opublikowano

w Giancie dla Ciebie jest M.

co do Foxa - wszystko sprowadza się do tłumika - w niższych wersjach masz FIT4, w topowej GRIP 2. Czy Pike jest lepszy? Jest chwalony ale też nie jest bez wad, może nie w Twoim przypadku ale ciężsi miewają problemy z przelatywaniem przez skok, trzeba podpierać się tokenami itd. A Fox 36 to już bardziej rywal dla Lyrika/Yari. Serwis - kupujesz olej i tyle, nie musi być 20WT Foxa. FIT4 jest nierozbieralny więc o nim zapominasz. GRIP oferuje więcej ustawień tylko kwestia, czy jesteśmy w stanie to wykorzystać

Opublikowano

@PiotrekGT te nowe ramy bardzo przypominają YT Capra...fajnie też rozwiązali temat  prowadzenia linek w kanale pod rurą dolną,napewno rower godny uwagi zawsze masz 30 dni na zwrot.Moją opinie traktuj jako opinię zwykłego gościa,który lubi poprostu jeździć na rowerze,żaden ze mnie ekspert.

Opublikowano (edytowane)
20 godzin temu, trollu napisał:

co do Foxa - wszystko sprowadza się do tłumika - w niższych wersjach masz FIT4, w topowej GRIP 2. 

Na odwrót. Wersja factory oraz elite to Fit4 a reszta to Grip. 

A tak w ogóle zalecam nie wertowanie tabelek z cyferkami bo wychodzą z tego jakieś dziwne wnioski. Sam rower bardzo dobry. 

Edytowane przez Ares
Opublikowano

a tak, zamieniłem.

@Ares  co do wyższych wersji - patrzę na www foxa i nie wiem czy dobrze rozumiem ale można wybrać rodzaj tłumika? Np w wersji Factory przy skoku 150 jest dopisek "FIT4 only" ale przy 160 i 170 tego nie ma. A niżej przy haśle Damper jest wymieniony FIT4 i GRIP2

Opublikowano

@trollu nie znam się na całej rodzinie Fox'a a jedynie modelach "grawitacyjnych". Z tego co wiem nadal w topowych wersjach jest Fit4 ale też nowy Grip2. Cała reszta czyli Performance i OEM-y to zwykły Grip. Reasumując jest spora szansa, że jest jak piszesz czyli są dwa tłumiki do wyboru Fit4 i Fit Grip2. 

Opublikowano

Okej, ale jak się to ma do Pike'a? Faktycznie OEM od Foxa będzie gorszy?

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Z RS Yari da się tanim kosztem zrobić Lyrika. W Spectralu jest najtańszy OEM Foxa. Na pewno piekielnie sztywny ale nie mam pojęcia jak to pracuje. Świetne koła, opony ale znowu to wysyłka i jak coś będzie nie teges to z załatwianiem jest sporo większy kłopot. Wygląd na plus Treka. Remedy delikatnie wygrywa amorem bo da się go podrasować ale Spectral ma znowu super koła a Trek lipę. Ja bym jednak brał Canyona bo to co jest fabrycznie czyli ten Fox będzie jednak lepszy od Yari. Ja też nie zwracam uwagi na gwarancję poza ramą oczywiście. Nie wiem czy jeszcze bardziej Ci nie namieszałem ale co byś nie wybrał to i tak dobry sprzęt będzie.  

Opublikowano
3 godziny temu, Ares napisał:

Nie wiem czy jeszcze bardziej Ci nie namieszałem ale co byś nie wybrał to i tak dobry sprzęt będzie.  

Od tygodnia mam tak namieszane, że już cięzko mieć bardziej :P

Osprzęt przemawia za Canyonem, ale do Treka mam większe zaufanie i chyba się tym pokieruje.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Panowie a co sądzicie o tej blokadzie w treku remedy która stopuje uderzanie górną częścią amortyzatora o rame ? Czy to może w czymś przeszkadzać czy nie robi to żadnej różnicy ? 

Opublikowano

Utrudnia przewozenie sprzetu w bagazniku.

Opublikowano

Mi to nie robi różnicy. Nawet pomaga czasami jak opieramno coś rower, normalnie by sie obracała o 180 stopni i rower nie chciał by stać w niektórych przypadkach a tak to blokada sprawia że stoi stabilnie.