Skocz do zawartości

Triban RC 520 (2019) - mój all-rounder

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Taką ciekawostek wam opowiem. Ostatnio zamówiłem koła na obręczach DT swiss r470 i opony schwalbe one. Obie pod zestaw tubless.

Ostatnia faza zakładania/zdejmowania opony nie należy do najłatwiejszych. W terenie zdjęcie opony to będzie mordęga.

Z tego co wiem triban ma obręcze pod tubless więc dziwnym nie jest ze opona ciężko schodzi.

• Lubię to! 1
Jarosław Dąbrowski
Opublikowano
2 godziny temu, KTM Ultra Flite 2018 napisał:

@Jarosław Dąbrowski

Jeśli ja jadę z nowymi oponami na serwis do Deca i serwisant mówi mi , że nie był w stanie wymienić opony i zamawiają nowe koła to ja mam dostać koła

Tak Ci powiedział serwisant w Decu ? Wymienią koła ?

KTM Ultra Flite 2018
Opublikowano

Tak , koła zamówione , mają być w tydzień max dwa . Rower zabrałem żeby tam się nie marnował bo coś pojeździć przez ten czas mogę . Będą nowe koła wymienione na gwarancji . 

Ale jest jedno ale , serwisant nie daje gwarancji , że na nowe koła opona wejdzie bez problemów , więc jeśli dalej będzie problem to będę się zastanawiał nad reklamacją całego roweru . 

Jak patrzyłem na stronę Deca i najnowsze komentarze pod tym rowerem to widzę , że problem dalej występuje . 

Jarosław Dąbrowski
Opublikowano
W dniu 21.03.2021 o 21:06, KTM Ultra Flite 2018 napisał:

2 godziny temu, KTM Ultra Flite 2018 napisał:

Będą nowe koła wymienione na gwarancji .

Jeżeli to będą nowe ale takie same koła to raczej dużo to nie zmieni.

Obręcz koła musi być mniejsza żeby łatwiej się wymieniało opony. 

Opublikowano
Jednak klops , próbowałem wymienić opony i graniczy to z absurdem . Jak już założyłem oponę używając metalowych narzędzi okazało się , że przebiłem dętkę czego się z resztą spodziewałem , ale w nerwach już stwierdziłem , że idę na całego . W terenie wymiana opony jest niemożliwa co stwierdzam na 100 % . 
Dzisiaj jadę z reklamacją  do sklepu , poproszę serwisantów żeby mi te opony założyli na moich oczach , ciekawe czy to zrobią  
Hmm ;) że niby mogę mieć problem jak zechce na lato oryginały założyć. :Panic:

Zdjęcie oponki raczej bezproblemowo, większy problem miałem jak zmieniałem gumę w kole żony (riwerside 700c/40) a zdaje się że w obu są te same obręcze

Wysłane z mojego Redmi 5 przy użyciu Tapatalka

Jarosław Dąbrowski
Opublikowano (edytowane)
W dniu 26.03.2021 o 11:03, KTM Ultra Flite 2018 napisał:

@Jarosław Dąbrowski Nie myślisz , że to nie o to chodzi ... ćwiczenie zdejmowania i zakładania opony ? Serio ?

Wolę poćwiczyć raz na pół roku 15 minut niż drałować na piechotę 50 km. 

Jak chcesz żeby działało bez problemu, musisz kupić inne koła i.. nauczyć się zdejmowania opon.

Edytowane przez Jarosław Dąbrowski
Bo tak
Opublikowano

RC 520 kupiłem jak tylko się pokazały w PL, odnośnie kół i zmiany opon : wadliwe są koła i opaska , opona skleja się z opaską, poza tym i tak tam jest ciasno, generalnie koła są do bani, opony firmowe są do bani, moje po przejechaniu około 300 km rozwarstwiły się, pojechały do reklamacji w miedzyczasie zamówiłem nowe na obręczach DT Swiss, rozmawiałem w sprawie kół w maju 2019 z centralnym serwisem, i : problem kół jest znany (od Anglii po Filipiny) nie przewidują akcji serwisowej- ale cały czas udoskonalają swoje produkty itd itd

koła po wymianie z serwisu sprzedałem za 400 a nowe kosztowały 1100, warto było

Jarosław Dąbrowski
Opublikowano
24 minuty temu, tmmm napisał:

zamówiłem nowe na obręczach DT Swiss, 

nowe kosztowały 1100, warto było

Możesz napisać dokładnie jakie koła - piasta i obręcze kupiłeś ?

Opublikowano

Piasta Novatec D792SB 32h mocowanie pod tarczę na 6 śrub
Obręcz DT R470disc
Szprychy DT Competition - czarne nyple

• Lubię to! 1
  • Pomógł 1
KTM Ultra Flite 2018
Opublikowano

Panowie , mały update

Dzisiaj zawiozłem Tribana na wymianę kół , ale zapomniałem w domu nowych opon więc jak przyjechałem na miejsce powiedziałem serwisantowi żeby założył te stare opony na nowe koła . I tu niespodzianka , okazało się , że stare opony nie są kompatybilne z nowymi kołami ( na dowód załączam zdjęcie z informacją która była przyklejona na kołach ) . Z dodatkowego info , nowe koła mają piasty . Jak będą założone wrzucę fotki , jutro rower ma być gotowy . 

Więc nie wiem jak wy to widzicie , ale wygląda na to , że i koła i opony były złe . 

Naklejka Triban koła.jpg
Jarosław Dąbrowski
Opublikowano
15 minut temu, KTM Ultra Flite 2018 napisał:

Z dodatkowego info , nowe koła mają piasty .

No to wszystko wyjaśnia  ! :-) Czekam na fotki .

11 godzin temu, tmmm napisał:

Obręcz DT R470disc

Jak wymiana opon na tych kołach - trudno jest wymienić ? - jakie masz opony ?

Opublikowano
Obręcz DT R470disc
No to podwoiłeś wartość roweru
KTM Ultra Flite 2018
Opublikowano
Godzinę temu, Jarosław Dąbrowski napisał:

No to wszystko wyjaśnia  ! 🙂 Czekam na fotki .

Jaro , zamiast przedrzeźniać nie masz przypadkiem ćwiczeń z zakładania opony do wykonania  :)

Jarosław Dąbrowski
Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, KTM Ultra Flite 2018 napisał:

Jaro , zamiast przedrzeźniać nie masz przypadkiem ćwiczeń z zakładania opony do wykonania  :)

No pewnie , że mam 🙂

Inny
Opublikowano (edytowane)

conti gatorskin 32 c, jeśli wymiana opon na starych kołach trwała "winyla" to na nowych jakieś dwa utwory Slayera (dla urodzonych w latach 90-tych : winyl trwa około 45 minut, a Slayer nie słynie z długości swoich utworów), co do podwojenia wartości roweru to prawdą są słowa : rower szosowy poniżej 5,5 k będzie zawsze kompromisem, to moja pierwsza szosa, nie wiedziałem czy mi się spodoba

IMG_20200307_141416.jpg

Edytowane przez tmmm
dopisanie
KTM Ultra Flite 2018
Opublikowano
W dniu 26.03.2021 o 12:47, mataman napisał:

Z tego co wiem triban ma obręcze pod tubless więc dziwnym nie jest ze opona ciężko schodzi.

@mataman Ostatni zdanie z opisu z Deca

OPONY

Opony Triban Resist+,
410 gramów,
Skinwall ze sztywną stopką,
zabezpieczenie przed przebiciem z nylonu 1 mm.
Wytrzymała osnowa: 55 TPI.
Wymiary: 28c-622 / 700 x 28c dla większego komfortu.
Maks. ciśnienie: 8 barów / 116 psi.
Te opony NIE są tubeless ready.

Są : 

KOŁA

Koła Triban Tubeless ready*,
aluminium 6063T6.
Rozmiar ETRTO: 622 x 17 C.
Wysokość 24 mm zapewnia większą sztywność boczną.
Szprychy stalowe, krzyżowane, co zwiększa sztywność (28 z przodu i 28 z tyłu).
Szczelne łożyska maszynowe.
Waga pary (bez kasety i zacisków): 2200 g.
*Do zamiany na Tubeless potrzebne będą opony Tubeless Ready oraz zestaw do przekształcenia zawierający 2 wentyle tubeless + 2 taśmy na obręcz + bidon płynu uszczelniającego.

@tmmm Wygląda fajnie i pewnie jest lepsze niż to co dostajemy z Tribanem ze sklepu . Mnie jakoś inwestowanie w ten rower nie przekonuje . Też jest to moja pierwsza szosa i myślę , że pojeżdżę jeszcze trochę i kupię coś lepszego zamiast inwestować w rower z Deca . 

Jarosław Dąbrowski
Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, KTM Ultra Flite 2018 napisał:

@mataman Ostatni zdanie z opisu z Deca :

i kupię coś lepszego zamiast inwestować w rower z Deca .

Co lepszego znalazłeś - ale taki żeby można włożyć szersze opony gravelowe i przednia sztyca carbonowa a nie aluminium ?

inne
Opublikowano

też czaiłem się na coś nowego, ale n+1 rower musiałby mieć : mniejszą wagę, pełną 105, możliwość założenia szerszych opon,  po ostatnim wzroście cen coś sensownego wprowadza mnożnik x 2 do ceny tribana, machnąłem ręką : jeżdżę dla siebie, nie ścigam się z nikim, a po ustawieniu (owijka, pedały, siodło, opony) jest mega wygodny. Będzie miał u mnie dożywocie. Albo kupię ramę np w kolorze celeste i złożę sobie cos nowego. A jak zupełnie skapcanieję to włożę siodło brooksa i brązowe opony.

KTM Ultra Flite 2018
Opublikowano
W dniu 30.03.2021 o 12:24, Jarosław Dąbrowski napisał:

Co lepszego znalazłeś - ale taki żeby można włożyć szersze opony gravelowe i przednia sztyca carbonowa a nie aluminium ?

Powiem Ci , że jeszcze nie szukałem bo zakup planuję na za 2 - 3 sezony . Myślę o rasowej szosie za około 7 do 10 tysięcy . Nie mam parcia na wkładanie szerszych opon bo gravel mnie nie kręci jakoś specjalnie chociaż przyznam , że te rowery wyglądają całkiem fajnie . Po górach latam mtb i ten rower też planuję wymienić na coś lepszego . 

W moim terenie gdzie w góry jadę na mtb a po prostym na szosie nie za bardzo potrzebuję gravela , jeśłi ktoś mieszka na płaszczyźnie to pewnie mu takie rozwiązanie odpowiada bo wprowadza jakieś urozmaicenie . 

W dniu 30.03.2021 o 12:44, tmmm napisał:

jeżdżę dla siebie, nie ścigam się z nikim, a po ustawieniu (owijka, pedały, siodło, opony) jest mega wygodny.

Ja właśnie jakieś 2 tygodnie temu byłem z moimi rumakami na fittingu . W niedzielę zrobiłem 115 km na Tribanie i zero bólu , tylko była przyjemność z jazdy . 

Rower wczoraj odebrałem z Deca , są nowe koła i nowe opony  , dzisiaj jadę na przejażdżkę . Zrobię fotki i wrzucę . Chociaż koła z wyglądu są raczej takie sobie . 

• Lubię to! 1
Opublikowano

mam i 29er i zawsze miałem jakiegoś "górala"- po jeździe z barankiem jakoś niewygodnie z prostą kierownicą, tribana potem zostawię sobie "do miasta" + szersze opony + pedały platformowe

KTM Ultra Flite 2018
Opublikowano

Tak jak obiecałem wrzucam zdjęcia nowych kół które zostały mi zamontowane w ramach gwarancji . Podobno opona conti wchodzi teraz lepiej . Ja będę to sprawdzał przy wymianie opon lub jak złapię gumę . 

20210404_120717.jpg 20210404_120729.jpg 20210404_120736.jpg 20210404_120741.jpg 20210404_120753.jpg

Napis na oponie nie jest równo z wentylem przez co średnia prędkość mocno spada , no ale tak jak mówiłem serwisanci z Deca jeszcze powinni dużo się nauczyć . 

• Lubię to! 1
  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

Tak jak obiecałem
] Napis na oponie nie jest równo z wentylem przez co średnia prędkość mocno spada , no ale tak jak mówiłem serwisanci z Deca jeszcze powinni dużo się nauczyć . 

Możesz rozwinąć ?

Opublikowano
Taki żart odnoszący się do zasad velominati
Możesz rozwinąć ? ;D