Skocz do zawartości

Triban RC 520 (2019) - mój all-rounder

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
46 minut temu, yacek _b napisał:

Kolega kupił niedawno Kellysa Soot 50 , fajny rower , to jego pierwsza " szosa/gravel/baranek " , też narzeka na ocieranie łańcucha o wózek przedniej przerzutki .

Dlatego mój kolejny rower szosowy to będzie elektryk :), na razie nie narzekam na Tribana. Tak jak koledzy wcześniej napisali trzeba się przyzwyczaić, przeregulować od czasu do czasu i będzie git :). Z mojego jestem zadowolony :)

Opublikowano

Podstawowe czynności regulacyjne to trzeba opanować samemu, żeby z byle czym nie latać po serwisach. Jeśli umiesz wymienić dętkę to taka regulacja nie jest trudniejsza a lekką korektę przedniej przerzutki to zrobisz na baryłce (da się w czasie jazdy).

Wiesz co? Jak chcesz spokój z prerzutkami to kup sobie Di2 :) .

• Lubię to! 1
Opublikowano
Kolega kupił niedawno Kellysa Soot 50 , fajny rower , to jego pierwsza " szosa/gravel/baranek " , też narzeka na ocieranie łańcucha o wózek przedniej przerzutki .
A o trymowaniu słyszał?
Opublikowano

Jak masz skopaną regulację to trymowanie nie pomaga w całym zakresie.

• 8 miesięcy temu...
Opublikowano

Czy ktoś  w Triban RC 520 wymieniał opony? Słyszałem, że jest to męka i wykonanie tego w terenie graniczy z cudem. 

Macie podobne doświadczenia? 

Jarosław Dąbrowski
Opublikowano
15 godzin temu, derdos7 napisał:

Czy ktoś  w Triban RC 520 wymieniał opony? Słyszałem, że jest to męka i wykonanie tego w terenie graniczy z cudem. 

Tak - na początku bardzo ciężko się zdejmują, bo obręcz koła jest większa, opony są mocno spasowane.

A jeszcze trudniej jest założyć oponę tak żeby dętka nie podeszła - bo może strzelić w czasie jazdy i zaliczysz "glebę "

Warto poćwiczyć zdejmowanie i zakładanie opon na spokojnie, blisko domu - lub kupić nowe koła. 

Opublikowano
23 godziny temu, derdos7 napisał:

Ja nie, u mnie nie było większego problemu.

Jarosław Dąbrowski
Opublikowano (edytowane)
W dniu 12.01.2021 o 16:57, Kruup napisał:

Ja nie, u mnie nie było większego problemu.

Oczywiście, że jest problem, opony są mocno spasowane i trzeba przyłożyć dużo siły żeby je ściągnąć. 

Edytowane przez Jarosław Dąbrowski
Błąd w słowach. Dętki - opony
Opublikowano
W dniu 15.01.2021 o 17:41, Jarosław Dąbrowski napisał:

Oczywiście, że jest problem, opony są mocno spasowane i trzeba przyłożyć dużo siły żeby je ściągnąć. 

Haha dobre. Czyli wiesz lepiej ode mnie,  że w moim rowerze jest problem ze ściągnięciem opon?

Skoro napisałem, że u mnie nie ma takiego problemu, to tak jest.

Jarosław Dąbrowski
Opublikowano
W dniu 16.01.2021 o 22:38, Gość napisał:

Haha dobre. Czyli wiesz lepiej ode mnie,  że w moim rowerze jest problem ze ściągnięciem opon?

Skoro napisałem, że u mnie nie ma takiego problemu, to tak jest.

I tak trzymaj. 

Gdy poćwiczyłem z kettlebell też nie ma u mnie żadnego problemu.

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Moje pytanie to: Jaka jest średnica rury podsiodłowej w miejscu mocowania przerzutki przedniej? Widzę, że przerzutka jest na obejmę. Będę chciał od razu wymienić przednią przerzutkę na inną, która mocowana jest tylko na hak a takie rozwiązanie wymaga jakiejś obejmy z adapterem na ten hak i tego jest dwa rodzaje w zależności od średnicy rury posiodłowej więc prosiłbym o sprawdzenie jeśli ktoś ma taka możliwość.

Jarosław Dąbrowski
Opublikowano
23 godziny temu, saataan napisał:

Moje pytanie to: Jaka jest średnica rury podsiodłowej w miejscu mocowania przerzutki przedniej? Widzę, że przerzutka jest na obejmę. Będę chciał od razu wymienić przednią przerzutkę na inną, która mocowana jest tylko na hak a takie rozwiązanie wymaga jakiejś obejmy z adapterem na ten hak i tego jest dwa rodzaje w zależności od średnicy rury posiodłowej więc prosiłbym o sprawdzenie jeśli ktoś ma taka możliwość.

32 mm jak na obrazku .

Rama rozmiar M

Triban.jpg
  • Lubię to! 1
  • 3 tygodnie później...
KTM Ultra Flite 2018
Opublikowano

Cześć , ja mam Tribana RC 500 na Sorze . Czy ktoś z was ma problem z tym napędem , od zakupu głośno to chodzi strasznie , jakby łańcuch gdzieś ocierał a nie ociera i jakby był za luźny , ale nie jest za luźny . 

Klika dni temu wymieniłem kasetę na shimano bo ze sklepu wyjeżdża na microshift , może coś pomoże . Słyszałem również , że jeśli kupi się lepszy łańcuch to pomaga , obecnie mam shimano  HG - 53 i facet na serwisie stwierdził , że to jest bardzo słaby łańcuch . 

Czym można poprawić kulturę pracy napędu ? Czyszczę i smaruję regularnie , rower był na 2 serwisach i na chwilę było lepiej , ale dalej nie tak jak powinno być i potem znowu to samo . Podrzućcie jakieś pomysły . 

Opublikowano

Na początek do sprawdzenia, czy hak przerzutki jest prosty.

Plus, czy dobrze rozumiem, że do nowej kasety założyłeś stary łańcuch?

KTM Ultra Flite 2018
Opublikowano

Hak przerzutki był krzywy po odebraniu roweru z deca , w serwisie został wymieniony albo naprostowany , już nie pamiętam . 

Łańcuch i kaseta były kupione w tym samym czasie mniej więcej i używane na trenażerze . 

Jutro jadę na pierwszą jazdę na zewnątrz w tym sezonie , zbadam jak to się zachowuje , ale już słyszę , że nie jest idealnie . 

Może kupić nowy hak przerzutki i wymienić ?

Opublikowano (edytowane)
18 godzin temu, KTM Ultra Flite 2018 napisał:

Słyszałem również , że jeśli kupi się lepszy łańcuch to pomaga , obecnie mam shimano  HG - 53 i facet na serwisie stwierdził , że to jest bardzo słaby łańcuch . 

Też mam Tribana 520 na Sorze ale rocznik 2017 . U mnie napęd też hałasował , ale ja miałem łańcuch KMC X9 ( kupiłem bo mi się ... spodobał ) , niestety kolega który jechał za mną powiedział mi że mam głośny napęd ) . W domu kombinowałem z ustawieniami i efektów nie było , kupiłem łańcuch HG-93 i duża poprawa ( dla mnie ) . Ale taki zabieg pomógł u mnie nie wiem czy zadział u Ciebie .

Edytowane przez yacek _b
KTM Ultra Flite 2018
Opublikowano

Byłem wczoraj na przejażdżce , zrobiłem 50 km . Napęd chodzi cichutko na większości przełożeń i to każe mi myśleć , że nie jest to wina łańcucha , ale źle wyregulowanych przerzutek . 

Facet na ostatnim serwisie coś pokręcił i jest lepiej ale praktycznie skasował mi możliwość trymowania na blacie , za to na małej tarczy 2 cm się prowadnica łańcucha rusza . 

Niestety widzę , że dla wielu serwisantów regulacja przerzutek w rowerach szosowych gdzie jest trymowanie jest wyzwaniem . Ja sam próbowałem , ale poległem . Będę musiał poszukać dobrego serwisu albo nauczyć się to robić sam . 

Dodam jeszcze parę słów na temat ściągania opon z Tribana , jak złapałem gumę to opony za nic w świecie nie mogłem ściągnąć z obręczy . Męczyłem się z tym mega długo i musiałem użyć narzędzi takich jak śrubokręt i porysowałem sobie obręcz . Standardowe łyżki do opon gięły się jakby były z plasteliny . W terenie nie ma najmniejszych szans na wymianę opony . 

Dochodziły też słuchy na tym forum , że nie wszystkie Tribany tak miały , część osób twierdziła , że nie ma absolutnie żadnego problemu ze ściągnięciem opony z obręczy . W takim razie może była jakaś felerna partia . I wygląda na to , że to opony były / są problemem a nie obręcze bo po wymianie opon wszyscy twierdzili , że problem ustąpił . 

Na ten sezon mam zamówione nowe opony Continental Ultra Sport III , za kilka dni je zakładam i mam nadzieję , że będę mógł robić długie trasy bez obawy , że zostanę z ręką w nocniku 100 km od domu . 

KTM Ultra Flite 2018
Opublikowano

Jednak klops , próbowałem wymienić opony i graniczy to z absurdem . Jak już założyłem oponę używając metalowych narzędzi okazało się , że przebiłem dętkę czego się z resztą spodziewałem , ale w nerwach już stwierdziłem , że idę na całego . W terenie wymiana opony jest niemożliwa co stwierdzam na 100 % . 

Dzisiaj jadę z reklamacją  do sklepu , poproszę serwisantów żeby mi te opony założyli na moich oczach , ciekawe czy to zrobią :) 

Jarosław Dąbrowski
Opublikowano
5 godzin temu, KTM Ultra Flite 2018 napisał:

W terenie wymiana opony jest niemożliwa co stwierdzam na 100 % .

Trudno się wymienia bo obręcz koła jest głębsza niż inne - dzięki temu opona lepiej trzyma się na obręczy.

Z nowymi oponami będziesz miał ten sam problem - winne są koła a nie opony.

Żeby zmienić oponę musisz wzmocnić ręce , poćwicz odważnikami kulowymi kettelbels - i też nie będziesz miał problemów .

Mnie nauczył zmieniać opony serwisant z Decathlonu w Koszalinie - też byłem pewny , że się nie da, a on rach ciach i opona zdjęta :-)

KTM Ultra Flite 2018
Opublikowano

@Jarosław Dąbrowski Będę musiał poważnie rozważyć twoją podpowiedź i poszukać odważników na allegro i zacząć już teraz rozbudowywać ręce . A zawsze myślałem , że w kolarstwie na pierwszym miejscu są nogi :) 

Gadałem z serwisem Decatlownowskim najpierw przez telefon a później z tym samym gościem face to face . Gościu twierdzi , że nie spotkał się z tym problemem i sprawdzi o co chodzi . Kłamie albo pracuje za krótko żeby wiedzieć , że ten problem nie jest problemem jednostkowym . Zanim dobiłem się na serwis rozmawiałem z 2 osobami i facet z działu rowerów powiedział mi , że problem jest im znany a później gościu z serwisu mówi , że nie słyszał o tym nigdy . Trochę komedia . 

I uwaga najlepszy tekst chłopaka z serwisu : czasami jest tak , że trzeba regulować przerzutki co jazdę . Nosz kur... , co jazdę , serio ? Jak mu powiedziałem , że chyba jest niepoważny i chyba on musi regulować co jazdę w swoim rowerze bo ma gruza z Deca to się oburzył i powiedział ,że sobie wyprasza i , że on nie ma roweru z Deca tylko jakiś super sprzęt za grube tysiące :) 

Ogólnie rower zabrany na serwis gwarancyjny , mają sprawdzić i jeśli się okaże ,że faktycznie z kołami jest problem będzie wymiana na nowe  w których nie ma już tego problemu . Tak mi powiedział facet z działu rowerowego . Rozmowę mam nagraną na wszelki wypadek . 

Tak jak sobie obiecałem zaraz po zakupie Tribana : Nigdy Już Nie Kupię Roweru W Decathlonie ! Nie wiem co mnie podkusiło . 

Jarosław Dąbrowski
Opublikowano

Na tym filmiku fajnie tłumaczy jak wymienić oponę w szosie :

Zobacz w 4:30 minucie zdejmuje oponę bez łyżek, bo ma silne ręce - dłonie. 

Gdy masz spasowane bardziej opony to musisz przyłożyć więcej siły. 

KTM Ultra Flite 2018
Opublikowano

Inne koło , inna opona . To wchodzi jak marzenie . Jeśli ktoś nie ma pary w rękach to właśnie po to są łyżki . Jeśli łyżki nie dają rady i trzeba używać metalowych narzędzi to coś jest nie tak . 

Jarosław Dąbrowski
Opublikowano (edytowane)

Ja używam aż trzech plastikowych łyżek i nie pękają.  Nie polecam metalowych bo można zniszczyć obręcz. 

Właśnie przed chwilą wymieniłem oponę - założyłem schwalbe ACTIVE 35c - ( specjalnie trzymam ją żeby ćwiczyć wymianę opon.) walczyłem przez 20 minut ale dałem radę. 

Następnego dnia dzisiaj w poniedziałek zdjąłem oponę w 6 minut !

Z ponownym założeniem było trudniej - szczególnie w końcowej fazie guma nie chciała wskoczyć do felgi. Za drugim razem całość zajęła mi 14 minut. 

Edytowane przez Jarosław Dąbrowski
Żeby nie powtarzać tego samego.
KTM Ultra Flite 2018
Opublikowano

@Jarosław Dąbrowski Nie myślisz , że to nie o to chodzi ... ćwiczenie zdejmowania i zakładania opony ? Serio ?

To ma działać , ściągasz zakładasz i jedziesz i tyle . Jeśli to działa inaczej to znaczy , że coś jest nie tak i powinno zostać naprawione lub wymienione . 

Jeśli ja jadę z nowymi oponami na serwis do Deca i serwisant mówi mi , że nie był w stanie wymienić opony i zamawiają nowe koła to ja mam dostać koła w których da się wymienić dętkę w terenie i tyle , jeśli nie to produkt jest wadliwy ( cały rower )  i podlega wymianie na nowy lub zwrot pieniędzy  .