Jarosław Dąbrowski Opublikowano 27 Września 2019 Opublikowano 27 Września 2019 13 godzin temu, Sziva napisał: Odklejałam oponę od rantu i kierowałam ją na środek obręczy. Wszystko zgodnie ze sztuką robiłam. Czy na nowych kołach DT SWISS wymieniałaś opony ? - czy lżej się zakłada ? 37 minut temu, komandosek napisał: Ale ta opona rzeczywiście dość ciasno siedzi i jest lepka. Idę o zakład że nadaje się na używanie bez dętki Zrobię dziś testy Dlaczego opona tak ciasno siedzi ? Czym się różnią koła shimano R500 od tribana ? Czy na R500 opony też tak ciasno wchodzą ?
komandosek Opublikowano 27 Września 2019 Opublikowano 27 Września 2019 Myślę że dlatego że jest wzmacniana. Na stronie jest napisane że ma nylonową wstawkę i sztywną stopkę (cokolwiek by ta stopka miała znaczyć)
news_ Opublikowano 27 Września 2019 Opublikowano 27 Września 2019 Godzinę temu, komandosek napisał: Ale ta opona rzeczywiście dość ciasno siedzi i jest lepka. Idę o zakład że nadaje się na używanie bez dętki Zrobię dziś testy Ale w specyfikacji jest że rc520 ma obręcze i opony tubeless ready. Przynajmniej ten który ja kupiłem tak ma. Ja w sumie mam plan przy po przeglądzie gwarancyjnym spróbować tego rozwiązania 1
Gość Opublikowano 27 Września 2019 Opublikowano 27 Września 2019 Godzinę temu, Jarosław Dąbrowski napisał: Czy na nowych kołach DT SWISS wymieniałaś opony ? - czy lżej się zakłada ? Tak, wymieniałam. Na obręcz z Tribana nie byłam w stanie naciągnąć Continental Grand Prix 5000, a na DT Swiss wlazły bez większego problemu.
yacek _b Opublikowano 27 Września 2019 Opublikowano 27 Września 2019 (edytowane) 3 godziny temu, Jarosław Dąbrowski napisał: Czy na R500 opony też tak ciasno wchodzą ? Jarosław , mam koła WH-R501 , wydaje mi się że wszystko zależy od opon. Np. opony Continental Ultra Sport 2 zwijane 32c musiałem się wspomagać łyżką przy zdejmowaniu i zakładaniu , a Michelin Dynamic Classic 28 drut założyłem bez łyżki 😯 Edytowane 27 Września 2019 przez yacek _b
Gość Opublikowano 27 Września 2019 Opublikowano 27 Września 2019 7 godzin temu, news_ napisał: Ale w specyfikacji jest że rc520 ma obręcze i opony tubeless ready. Przynajmniej ten który ja kupiłem tak ma. Tylko obręcze są tubeless. Opony nie. Sama zadałam to pytanie do Decathlonu i dostałam odpowiedź, że opony nie są dostosowane pod system bezdętkowy.
KTM Ultra Flite 2018 Opublikowano 11 Grudnia 2019 Opublikowano 11 Grudnia 2019 @pavello czy Twój Tribanek jest zakupiony jako szosa czy gravel ? Na stronie Deca są właśnie dwie opcje , ja planuję kupić tego w wersji szosowej i tutaj pytanie , czy tam jest opcja włożenia szerszych opon ? Na przykład 35 ? Na zdjęciu które zamieściłeś niestety nie widać jakie tam są oponki . Ok , doczytałem na stronie Deca , że max rozmiar opon do 36 mm .
Gość Opublikowano 11 Grudnia 2019 Opublikowano 11 Grudnia 2019 2 godziny temu, KTM Ultra Flite 2018 napisał: @pavello czy Twój Tribanek jest zakupiony jako szosa czy gravel ? Na stronie Deca są właśnie dwie opcje , ja planuję kupić tego w wersji szosowej i tutaj pytanie , czy tam jest opcja włożenia szerszych opon ? Na przykład 35 ? Na zdjęciu które zamieściłeś niestety nie widać jakie tam są oponki . Ok , doczytałem na stronie Deca , że max rozmiar opon do 36 mm . Ja mam 38 mm, większe moim nie wejda.
S_Z Opublikowano 13 Grudnia 2019 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Potwierdzam 38 i to bez większej kostki na bieżniku to maks, błotników już raczej nie zamontujesz. Ja założyłem początkowo 38 ale wymieniłem na przełajowe 32 CST Pika i jest dużo lepiej. Natomiast czy ten rower nadaje się na gravel ... nadal nie jestem przekonany po 2000 km. W międzyczasie przesiadłem się na tańsza 500 i Sora to jest porażka, żałuje tej zamiany.
mareq Opublikowano 13 Grudnia 2019 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Jak się sorę wyreguluje to działa bardzo dobrze.
S_Z Opublikowano 13 Grudnia 2019 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Dwie kwestie: 9 vs 11 przełożeń (tego nie wyregulujesz, a ja nie mam super mocnej nogi) i druga o czym wspominasz to regulacja. O ile tył nie sprawia żadnych problemów, to przód duża tarcza pod obciążeniem zaczyna ocierać łańcuchem o przerzutkę. Byłem w serwisie deca, pomogło na 2 km. Bylem w 3 serwisach w Poznaniu, to samo, pomaga na chwile lub wcale. Kombinacje z ułożeniem przerzutki względem łańcucha nie pomogły. Problem pojawił się po 300 km. Łańcuch nie jest wyciągnięty, za każdym razem sprawdzony w serwisie. W opiniach pod tym rowerem w sklepie deca jest więcej sygnałów ze coś jest nie tak. Ta rama jest zbyt ‚miękka’ w okolicy suportu, naciskając pedał wyraźnie się wygina całość. Taka sama próba na podobnej wielkości ramy i podobnym typie roweru Meridy czy Gianta i rama ugina się mniej. Dlatego zrezygnowałem z kupna xc100 od Deca i dopłacam 1700 zł do Speca z wyprzedaży (tak wiem będzie miał nieco gorsze parametry).
mareq Opublikowano 13 Grudnia 2019 Opublikowano 13 Grudnia 2019 Jakoś spece z deca mają problem zrobić regulację tak jak trzeba. Wystarczy ściągnąć ze strony Shimano instrukcję i krok po kroku zrobić regulację według niej. Idzie to szybko i sprawnie a po operacji działanie jest ok. Przełożeń może mniej ale zakres ten sam. Tylko zestopniowanie z większymi przeskokami.
S_Z Opublikowano 15 Grudnia 2019 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Tutaj problemem nie jest chyba regulacja: mocniejszy nacisk podczas jazdy powoduje ze ta przednia tarcza wyraźnie ‚pływa’. Podczas regulacji na stojaku wszystko wydaje się dobrze, napęd nie hałasuje. Chciałem wymienić cały przód, ale serwisy odradzają, a szkoda mi wydawać 450 zł, jeśli problemem jest faktycznie sztywność ramy.
dredi91 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Opublikowano 15 Grudnia 2019 Jakoś spece z deca mają problem zrobić regulację tak jak trzeba. Wystarczy ściągnąć ze strony Shimano instrukcję i krok po kroku zrobić regulację według niej. Idzie to szybko i sprawnie a po operacji działanie jest ok. Przełożeń może mniej ale zakres ten sam. Tylko zestopniowanie z większymi przeskokami.To prawda, ja w Scott’cie miałem podobny problem, łańcuch tarł o przerzutkę przy mocniejszym depnięciu, dopiero po porządnym wyregulowania i ustawieniu trymowania hula jak należy Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
news_ Opublikowano 15 Grudnia 2019 Opublikowano 15 Grudnia 2019 https://si.shimano.com/pdfs/dm/DM-RAFD001-03-POL.pdf Powyżej instrukcja regulacji, jak zrobisz według niej wszystko będzie działo jak powinno. I trzeba pamiętać o używaniu półbiegów
Grzeszaldo Opublikowano 15 Grudnia 2019 Opublikowano 15 Grudnia 2019 3 minuty temu, news_ napisał: https://si.shimano.com/pdfs/dm/DM-RAFD001-03-POL.pdf Powyżej instrukcja regulacji, jak zrobisz według niej wszystko będzie działo jak powinno. I trzeba pamiętać o używaniu półbiegów dobrze widze ze pokazana jest regulacja tylko przedniej przerzutki ??
S_Z Opublikowano 16 Grudnia 2019 Opublikowano 16 Grudnia 2019 19 godzin temu, news_ napisał: https://si.shimano.com/pdfs/dm/DM-RAFD001-03-POL.pdf Powyżej instrukcja regulacji, jak zrobisz według niej wszystko będzie działo jak powinno. I trzeba pamiętać o używaniu półbiegów Używam półbiegów Wydrukuje to i dam serwisantom. Tylko jeszcze nie wiem czy iść do Deca czy do serwisu niezależnego. Oby pomogło, bo naprawdę psuje ten odgłos ocierania cała przyjemność z jazdy
news_ Opublikowano 16 Grudnia 2019 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Kilku kolegów skorzystało z tego manuala i zrobili to samodzielnie i nie ociera, zreszta ja mailem identyczny problem aż nie zacząłem drążyć tematu. Mi pomogło i tez zrobiłem to samemu a nie jestem mechanikiem
Bujak Opublikowano 16 Grudnia 2019 Opublikowano 16 Grudnia 2019 Używam półbiegów bo naprawdę psuje ten odgłos ocierania cała przyjemność z jazdy Nic tak nie poprawia przyjemności z jazdy jak odglos samodzielnie wyregulowanego roweru.
KTM Ultra Flite 2018 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Opublikowano 20 Kwietnia 2020 Cześć , mam ten sam problem , odgłos ocierającego łańcucha jest praktycznie od początku . Rower był u mechanika ale pomogło tylko na chwilę . Ściągam instrukcję i biorę się za regulację , mam nadzieję , że to faktycznie pomoże bo tak się po prostu nie da jeździć . Czy u was po regulacji przeprowadzonej samodzielnie ocieranie ustąpiło na dobre czy jest to problem który powraca ?
mareq Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Co jakiś czas trzeba korygować. Linki się z czasem delikatnie wyciągają. Nie jest to częsta robota ale jak lubisz ciszę to co któreś smarowanie łańcucha warto na to zerknąć. Jak dbasz tak masz . Mimo wszystko jak dobrze wyregulujesz to częściej będziesz zauważał, że łańcuch hałasuje na zębatkach.
S_Z Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Ja generalnie dbam o przedmioty, czyszczę, nie oszczędzam na serwisie i częściach, pilnuje terminów, przebiegów, filtrów itp. I większość ‚odwdzięcza’ się latami bezproblemowego funkcjonowania. Ale w odniesieniu do tego co napisaliście powyżej: mnie takie podejście nie przekonuje, że mam co jakiś czas coś gruntownie regulować, nastawiać, stawać na uszach, szukać po forach pomocy, jeździć po serwisach bo producent wyprodukował i sprzedał mi niedopracowany produkt. Rzekomo to samo w jednym rowerze działa 100% przez 2000 km, w drugim nie działa i co 300/400/500 km mam regulować. Czyli ja mam palić czas i dodatkowe środki bo oszczędzili na linkach/klockach/łożysku/sterach/montażu/projekcie/testach itp. Dlatego następny będzie jakiś w miarę sprawdzony ebike z barankiem, może stanieją do 8-9 tys. zł, napęd 1x i tyle. I przy okazji ten wiecznie wiejący w Poznaniu wiatr przestanie psuć przyjemność z wycieczek w siodle. Lubię Decathlon, z 90% zakupów jestem zadowolony, ale ostatecznie roweru już od nich nie kupię (planowałem wymienić ponad 10 letniego speca na xc100). Pozdro dla posiadaczy RC500 i długiej bezproblemowej jazdy wszystkim
nctrns Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 To tak nie działa. Obojętnie ile nie dasz za rower, to trzeba będzie dbać, czyścić, smarować i regulować. W ebajku za 8-9 tysi będziesz miał najprawdopodobniej osprzęt klasy podobnej lub niewiele wyższej niż w tribanie.
yacek _b Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Opublikowano 21 Kwietnia 2020 Kolega kupił niedawno Kellysa Soot 50 , fajny rower , to jego pierwsza " szosa/gravel/baranek " , też narzeka na ocieranie łańcucha o wózek przedniej przerzutki .
Rekomendowane odpowiedzi