dkanas Opublikowano 14 Czerwca 2019 Opublikowano 14 Czerwca 2019 Potwierdzam problem z założeniem/zdejmowaniem opon. W moim przypadku są to opony Continental Speed King CX 35, wersja PureGrip. Naszarpałem się niesamowicie, żeby te opony na koła z tribana rc 500 wciągnąć, rzecz jasna zaczynając od trzymania rantu w środku felgi. Weszły po 15 minutach siłowania się przy użyciu dwóch łyżek do opon, które prawie połamałem, wody z płynem do naczyń, zmiany opasek na taśmę schwalbe i niezliczonej ilości słów, których z uwagi na ich bardzo mocny charakter tutaj nie przytoczę. Również z późniejszym zdjęciem było mnóstwo siłowania się. Opony też nie chciały się zbytnio ułożyć na kołach - pomogło napompowanie do 4 bar, ugniatanie, spuszczenie powietrza i ponowne napompowanie, tym razem do sugerowanego przez producenta maksymalnego ciśnienia 6 bar. Zostawiłem je tak na około 15 minut, postrzelały sobie i jest trochę dobrze, aczkolwiek same opony wydają się być nieco krzywe w jednym miejscu, obie (nie jest to wina kół, zostały wycentrowane).
Gość Opublikowano 15 Czerwca 2019 Opublikowano 15 Czerwca 2019 23 godziny temu, dkanas napisał: Potwierdzam problem z założeniem/zdejmowaniem opon. W moim przypadku są to opony Continental Speed King CX 35, wersja PureGrip. Naszarpałem się niesamowicie, żeby te opony na koła z tribana rc 500 wciągnąć, rzecz jasna zaczynając od trzymania rantu w środku felgi. Weszły po 15 minutach siłowania się przy użyciu dwóch łyżek do opon, które prawie połamałem, wody z płynem do naczyń, zmiany opasek na taśmę schwalbe i niezliczonej ilości słów, których z uwagi na ich bardzo mocny charakter tutaj nie przytoczę. Również z późniejszym zdjęciem było mnóstwo siłowania się. Opony też nie chciały się zbytnio ułożyć na kołach - pomogło napompowanie do 4 bar, ugniatanie, spuszczenie powietrza i ponowne napompowanie, tym razem do sugerowanego przez producenta maksymalnego ciśnienia 6 bar. Zostawiłem je tak na około 15 minut, postrzelały sobie i jest trochę dobrze, aczkolwiek same opony wydają się być nieco krzywe w jednym miejscu, obie (nie jest to wina kół, zostały wycentrowane). Ja połamałam sporą łyżkę, a potem strzeliła mi na łączeniu obręcz i wyszczerbiła się jej krawędź. Zamówiłam już nowe koła, bo z tymi od Tribana RC520, to ja dziękuję wymieniać dętkę w trasie, a także poza nią. Nie wiem co miał na celu Decathlon produkując takie obręcze. One są kompletnie "User unfriendly"
dkanas Opublikowano 17 Czerwca 2019 Opublikowano 17 Czerwca 2019 No ja właśnie chyba cuś sobie złożę na obręczach dtswiss r460 i tanich piastach shimano.
t0miii Opublikowano 26 Czerwca 2019 Opublikowano 26 Czerwca 2019 Kurcze, ale mnie zmartwiliście, chciałem kupić ten rower z tymi kołami. Z czego wynika taki problem z oponami? Większa średnica rantu czy płytka obręcz nie pozwalająca na wciśnięcie opony podczas montażu. Komuś udał się montaż bez problemu ?
andrzej9000 Opublikowano 27 Czerwca 2019 Opublikowano 27 Czerwca 2019 serwisant, ktory przy okazji centrowania kol zmienil mi opony, zmarnowal trzy detki zanim udalo mu sie je zalozyc. zastanawial sie czy opony na pewno sa w dobrym rozmiarze 😅 troche sie teraz boje gumy w trasie i sam rozgladam sie za innymi kolami, bo te poza tym ze pancerne raczej wielu zalet nie maja
Bujak Opublikowano 27 Czerwca 2019 Opublikowano 27 Czerwca 2019 Do sklepu na rękojmię z rządaniem wymiany na inny model kół.Decathlon dba o klienta, więc powinien coś zrobić.
Gość Opublikowano 27 Czerwca 2019 Opublikowano 27 Czerwca 2019 1 godzinę temu, andrzej9000 napisał: serwisant, ktory przy okazji centrowania kol zmienil mi opony, zmarnowal trzy detki zanim udalo mu sie je zalozyc. zastanawial sie czy opony na pewno sa w dobrym rozmiarze 😅 troche sie teraz boje gumy w trasie i sam rozgladam sie za innymi kolami, bo te poza tym ze pancerne raczej wielu zalet nie maja To nie opony są problemem, a obręcze.
andrzej9000 Opublikowano 27 Czerwca 2019 Opublikowano 27 Czerwca 2019 1 godzinę temu, Sziva napisał: To nie opony są problemem, a obręcze. ja wiem, serwisant tez - to byla zgryzliwa uwaga majaca na celu pokazanie trudu jaki w to musial wlozyc. 3 godziny temu, Bujak napisał: Do sklepu na rękojmię z rządaniem wymiany na inny model kół. Decathlon dba o klienta, więc powinien coś zrobić. marnie to widze, uzasadniliby to pewnie czyms w rodzaju 'its not a bug, its a feature'. ale jest to jakis pomysl, sprobuje, dzieki za sugestie
Bujak Opublikowano 27 Czerwca 2019 Opublikowano 27 Czerwca 2019 W Decathlon jest naprawdę dobra obsługa gwarancyjna.
Dziadek Opublikowano 30 Czerwca 2019 Opublikowano 30 Czerwca 2019 Dzięki za dokładny opis, spostrzeżenia etc. Pytanie jaki masz rozmiar i ile wzrostu bo ja trochę na pograniczu i pytanie czy L czy XL
Jarosław Dąbrowski Opublikowano 24 Września 2019 Opublikowano 24 Września 2019 W dniu 27.06.2019 o 10:44, Sziva napisał: To nie opony są problemem, a obręcze. Obręcze mają za dużą średnicę - dlatego tak ciężko jest założyć oponę. Kilka dni temu założyłem na tylne koło oponę do trenażera : No i zdejmowanie opony Panaracer 700x35c było jeszcze trudniejsze niż jej założenie - nie dałem rady podważyć opony plastikową łyżką - opona była zbyt obcisła, mocno przylegała do obręczy - dopiero płaskim otwieraczem do konserw w scyzoryku dałem radę podważyć oponę i wywinąć poza rant obręczy. Z założeniem opony treningowej wcale nie było łatwiej - dopiero płyn do naczyń trochę pomógł. To jest wina konstrukcyjna obręczy - szerokość jest dobra ale za duża średnica - trzeba by tak spiłować obręcz o dwa - trzy milimetry. Napiszę do Decathlonu i dam znać na forum - co odpiszą.
Gość Opublikowano 25 Września 2019 Opublikowano 25 Września 2019 8 godzin temu, Jarosław Dąbrowski napisał: Obręcze mają za dużą średnicę - dlatego tak ciężko jest założyć oponę. Kilka dni temu założyłem na tylne koło oponę do trenażera : No i zdejmowanie opony Panaracer 700x35c było jeszcze trudniejsze niż jej założenie - nie dałem rady podważyć opony plastikową łyżką - opona była zbyt obcisła, mocno przylegała do obręczy - dopiero płaskim otwieraczem do konserw w scyzoryku dałem radę podważyć oponę i wywinąć poza rant obręczy. Z założeniem opony treningowej wcale nie było łatwiej - dopiero płyn do naczyń trochę pomógł. To jest wina konstrukcyjna obręczy - szerokość jest dobra ale za duża średnica - trzeba by tak spiłować obręcz o dwa - trzy milimetry. Napiszę do Decathlonu i dam znać na forum - co odpiszą. Byłam w Decathlonie z tymi nieszczęsnymi kołami. Zgłosiłam problem, pokazałam połamaną łyżkę i naruszoną krawędź. Serwisant przy mnie zdjął oponę, a potem założył ją palcami. Oczy mi z orbit wyszły, bo żółte łyżki z Deca gięły mi się, całą procedurę przeprowadziłam dokładnie tak samo jak ten serwisant, a jemu to się udało bez wysiłku. I teraz nie wiem, czy to był tak silnopalcy chłop czy opona już się trochę rozciągnęła podczas mojego ściągania czy o co chodziło? Za łyżkę połamaną mi oddali, ale koła uznali za pełnowartościowy produkt. No i teraz zapewne z przedniego koła zrobię karuzelę z zabawkami dla kotów, a na tylne jeśli uda mi się naciągnąć oponę pod trenażer, zrobię koło treningowe.
mataman Opublikowano 25 Września 2019 Opublikowano 25 Września 2019 A to nie jest tak, że jest tam obręcz do tubeless i stąd to ciężkie zakładanie opony?
komandosek Opublikowano 26 Września 2019 Opublikowano 26 Września 2019 (edytowane) W dniu 25.09.2019 o 09:41, Sziva napisał: Byłam w Decathlonie z tymi nieszczęsnymi kołami. Zgłosiłam problem, pokazałam połamaną łyżkę i naruszoną krawędź. Serwisant przy mnie zdjął oponę, a potem założył ją palcami. Oczy mi z orbit wyszły, bo żółte łyżki z Deca gięły mi się, całą procedurę przeprowadziłam dokładnie tak samo jak ten serwisant, a jemu to się udało bez wysiłku. I teraz nie wiem, czy to był tak silnopalcy chłop czy opona już się trochę rozciągnęła podczas mojego ściągania czy o co chodziło? Za łyżkę połamaną mi oddali, ale koła uznali za pełnowartościowy produkt. No i teraz zapewne z przedniego koła zrobię karuzelę z zabawkami dla kotów, a na tylne jeśli uda mi się naciągnąć oponę pod trenażer, zrobię koło treningowe. Sziva, dosłownie 2 minuty, odganiając dwójkę dzieci : pod palcami czuć, że guma jest w miare lepka w miejscu gdzie dotykała rantu. Pewnie przy montażu w fabryce rant został nasmarowany tak samo jak przy montażu kół samochodowych. Jak opona jest przyklejona do rantu : 1. Spuszczasz do 0 powietrze przetaczając koło po ziemi 2. odklejasz rant opony od rantu obręczy na całej długości 3. Zdejmujesz, praktycznie palcami Pozdr a i pro tip - jeśli nie masz dostatecznie siły to bardzo ułatwisz sobie życie jak opona będzie ciepła. Np motocyklowej sportowej opony praktycznie nie da się założyć na felgę na zimno. W rowerach to też powinno ułatwić życie Dokładnie tak samo się robi jak opona sie przyklei do obręczy przez zaschnięte mleko. Spuszczasz powietrze, opona na srodek obręczy i ściągasz. Wtedy serio jest trochę wiecej zabawy bo opona się łatwiej klinuje. Trudniej też potem założyć.bo opona ciężej "siada" na obręczy Edytowane 26 Września 2019 przez komandosek
komandosek Opublikowano 26 Września 2019 Opublikowano 26 Września 2019 Zrobiłem na szybko jeszcze jeden test. Mam drugi komplet kół szosowych - Shimano R500. Jeśli średnica obręczy jest wyższa (ktoś tu podawał że niby 3mm) to będzie nawet na oko widać po piastach i szczycie obręczy. Efekt testu :
komandosek Opublikowano 26 Września 2019 Opublikowano 26 Września 2019 Zrobiłem na szybko jeszcze jeden test. Mam drugi komplet kół szosowych - Shimano R500. Jeśli średnica obręczy jest wyższa (ktoś tu podawał że 3mm) to będzie nawet na oko widać po piastach i szczycie obręczy. Efekt testu
Jarosław Dąbrowski Opublikowano 26 Września 2019 Opublikowano 26 Września 2019 (edytowane) 26 minut temu, komandosek napisał: Zrobiłem na szybko jeszcze jeden test. Mam drugi komplet kół szosowych - Shimano R500. Jeśli średnica obręczy jest wyższa (ktoś tu podawał że 3mm) to będzie nawet na oko widać po piastach i szczycie obręczy. Efekt testu Czy mógłbyś zmierzyć ile ma średnicy koło od Tribana ? 622mm czy więcej ? Według moich pomiarów mają 630 mm a to by znaczyło że są to koła do opon 27" a nie 28" ( Kilka dni temu wymieniłem opony w trekkingu 28" i zeszły bez problemu też bez użycia łyżek. Wymieniłem też w MTB 29" i też bez problemu lekko zeszły.) Edytowane 26 Września 2019 przez Jarosław Dąbrowski Bardziej szczegółowe przekazanie problemu.
Gość Opublikowano 26 Września 2019 Opublikowano 26 Września 2019 4 godziny temu, komandosek napisał: Sziva, dosłownie 2 minuty, odganiając dwójkę dzieci : pod palcami czuć, że guma jest w miare lepka w miejscu gdzie dotykała rantu. Pewnie przy montażu w fabryce rant został nasmarowany tak samo jak przy montażu kół samochodowych. Jak opona jest przyklejona do rantu : 1. Spuszczasz do 0 powietrze przetaczając koło po ziemi 2. odklejasz rant opony od rantu obręczy na całej długości 3. Zdejmujesz, praktycznie palcami Pozdr a i pro tip - jeśli nie masz dostatecznie siły to bardzo ułatwisz sobie życie jak opona będzie ciepła. Np motocyklowej sportowej opony praktycznie nie da się założyć na felgę na zimno. W rowerach to też powinno ułatwić życie Dokładnie tak samo się robi jak opona sie przyklei do obręczy przez zaschnięte mleko. Spuszczasz powietrze, opona na srodek obręczy i ściągasz. Wtedy serio jest trochę wiecej zabawy bo opona się łatwiej klinuje. Trudniej też potem założyć.bo opona ciężej "siada" na obręczy Odklejałam oponę od rantu i kierowałam ją na środek obręczy. Wszystko zgodnie ze sztuką robiłam.
komandosek Opublikowano 26 Września 2019 Opublikowano 26 Września 2019 23 minuty temu, Jarosław Dąbrowski napisał: Czy mógłbyś zmierzyć ile ma średnicy koło od Tribana ? 622mm czy więcej ? Nie mam jak bo nie mam sztywnej miary, takiej długości. W zamian za to wymyśliłem prosty sposób, ustawiłem koło z deca i koło shimano obok siebie z zachowanie odległości około 15 cm między rantami i położyłem na górze równą listwę. Listwa dotyka 4 rantów. Znaczy to że koła są idealnie tej samej wysokości. Zdjęcia nie wrzucam by już nie śmiecić 1
Jarosław Dąbrowski Opublikowano 27 Września 2019 Opublikowano 27 Września 2019 Zmierzyłem dzisiaj koła i ewidentnie mają 630 mm - to są koła do opon szosowych ale 27" calowych 😞 Podjadę dzisiaj do Decathlonu.
mareq Opublikowano 27 Września 2019 Opublikowano 27 Września 2019 Po pierwsze: pomiar nie jest srobiony przez oś koła. Wyszłoby trochę więcej. Po drugie: takie miarki to się nadają do celów budowlanych. Już się kiedyś naciąłem, bo mierzyłem jedną miarką element do cięcia. Potem linię cięcia wyznaczyłem inną miarką i miałem różnicę. 1
komandosek Opublikowano 27 Września 2019 Opublikowano 27 Września 2019 Dlatego właśnie nie mierzyłem, miara budowlana, jeszcze nie przeprowadzona przez środek obręczy ( bo nie masz jak) pokaże bzdury. Najszybszy sposób w domowych warunkach to porównanie z referencyjnym kołem. Na zdjęciu poniżej widać że listwa dotyka 4 rantów - nie ma innej opcji jak to że koła ( Shimano i decathlon) są identyczne To że widzisz więcej może wynikać z tego że 622 to pewnie średnica bieżni wewnątrz obręczy 1
Jarosław Dąbrowski Opublikowano 27 Września 2019 Opublikowano 27 Września 2019 Komandosek masz rację. Wracam teraz z Decathlonu w Koszalinie - Pan serwisant spokojnie mnie wysłuchał i wyjaśnił że to są jednak obręcze 28" Porownałem też z innym kołem 28" w serwisie Decathlonu - i średnica obręczy jest taka sama 😞 Też pokazał mi jak zdejmuje się oponę z mojego koła - bez problemu ściągnął i założył - chyba w 30 sekund. Trzeba będzie poćwiczyć zdejmowanie opon, lub dolać trochę mleczka uszczelniającego do środka dętki.
mareq Opublikowano 27 Września 2019 Opublikowano 27 Września 2019 Może się okazać, że od czasu jak poszła fama, że ciężko na ich kołach zmienić oponę, zmienili obręcze i nowe wypusty nie mają tego problemu a użytkownicy boją się zmiany, bo się naczytali.
komandosek Opublikowano 27 Września 2019 Opublikowano 27 Września 2019 Ale ta opona rzeczywiście dość ciasno siedzi i jest lepka. Idę o zakład że nadaje się na używanie bez dętki Zrobię dziś testy
Rekomendowane odpowiedzi