Skocz do zawartości

Rama Ghost ASX 5100 (full) krzywa ?

Kszycholas

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam. Mam problem. Zakładając koło zaważyłem, że jak ośka dociśnięta jest do obu haków to jest krzywo. I to sporo. Można to zniwelować przesuwając mocowanie osi. Ale chyba tak nie powinno być. Koło postawione na hakach powinno już być prosto. Natomiast dołem między widłami jest prosto.

20190212_195538.jpg 20190212_195549.jpg 20190212_201958.jpg

Edytowane przez Kszycholas
Opublikowano

Albo piasta krzywa albo haki, trzeba by koło wpierw sprawdzić czy jest proste jak tak to wtedy na 100% haki ramy. Można je naprostować.

Opublikowano

Mam takie haki. Sprawdziłem na innym kole i tak samo. Między górnymi widłami krzywo a dolnymi prosto. Przesuniecie w haku przerzutki o cm w dół daje proste koło. Ośka w lewym haku siedzi do końca.f5707f1cbf3096b9f53467e5428fd998.jpg13521be0596e2d7f534b65d3cb284f71.jpg

Opublikowano

Czyli wynika z tego ,że jaki krzywe.

Opublikowano

Te koło było zawsze w tej ramie?

a) skakało się to trzeba wyprostować ramę

b) asymetryczne widełki lub asymetryczne koło - inaczej naciągnąć szprychy

Opublikowano (edytowane)

Ramę niedawno kupiłem. Sprawdzałem na dwóch różnych kołach. Jedno wzięte z innego roweru gdzie jest idealnie w osi. Koło jest idealnie w osi na dolnych widełkach.

Tylko górą jest różnica. Nie pomoże przecentrowanie koła bo wtedy jak górą jest dobrze do dołem krzywo i opona haczy. Sprawdzone. Mogę włożyć jakąś podkładkę alu aby ośka oparła się na haku ale to będzie druciarstwo.

Asymetryczne koło miałem w innym rowerze i tam było wyraźnie widać że górą i dołem różnica 5 mm. Przeciągnąłem szprychy i było idealnie.

Tutaj tak zrobiłem i dół pojechał na prawo. Definitywnie jest źle w osi w pionie. 

Edytowane przez Kszycholas