Skocz do zawartości

Kierownica karbonowa a Rogi

Kruk

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich,

Chciałbym iść za ciosem i kierownicę zmienić na karbon, aczkolwiek mam rogi na rowerze, karbonowe ale rogi, i nie zrezygnuje z nich choćby niebo sra.. ten noo... Do sklepów pisałem i piszą że słabo to widzą, że albo trzeba specjalne korki z aluminiową rozporówką kupić aby dać rogi albo kierownicę ze wstawką aluminiową w karbonie. Problem w tym że wszystkie kierownice z tą wstawką jak już znalazłem to nie moja geometria a tych korków ( ponoć syntace produkował takie) nie mogę znaleźć w Polsce.

Pytanie czy ktoś ma karbonową kierownicę i używa przy niej rogi? Czy można stosować rogi z lekkim dokręceniem czy raczej na pewno nie? 

Edytowane przez Kruk
Andrzej Sawicki
Opublikowano

Nie ma znaczenia, jak lekko dokręcisz. Na kierownicę działają potężne siły podczas jazdy. Kiedy złapiesz za rogi, zgnieciesz tymi siłami kierownicę i się rozpadnie. Elementy rozporowe są konieczne, aby jakakolwiek obejma była bezpieczna na elemencie z włókna węglowego.

Opublikowano

Kupujesz tanie rogi z rozpórkami na przykład te poniżej, demontujesz rozpórki z rogów, wsadzasz do kierownicy, lekko je rozpierasz i gotowe.

Drugi sposób, idziesz do Castoramy lub innego marketu szukasz aluminiowych rurek na metry dobierasz odpowiednią średnicę, przycinasz, wklejasz na kleju Poxipol.

IMG_20190212_205031.jpg
Opublikowano

te rogi to koszmar :D 

Też zastanawiałem się nad mała rurką na końce kiery, nie koniecznie na poxipol czy inne spoiwo plastyczne ale raczej stricte na wymiar. Czyli:

-albo końcówki rozporowe z aluminium

-albo kawałek rurki alu

-albo kiera karbonowa ze wzmocnieniem na końcach?

A tak jeszcze myślę Andrzeju ( jeśli wypraszasz sobie aby się tak do Ciebie zwracał to sorki), a jak obejmy hamulca czy przerzutki, tam idzie 4-5 Nm to dość mocny ścisk tak samo na mocowanie mostka, ja rozumiem że to końcówki kierownicy ale czy zaciski hebli i manetek nie mają złego wpływu na takie kierownice?

Opublikowano

Jeśli lubisz jeździć z rogami to odradzam iść w karbonową kierownicę. Zaczniesz pakować tuleje rozporowe lub inne rozwiązania i posiadanie karbonowej kierownicy traci sens. 

Musiałbyś zrezygnować z lekkich kierownic i kupować karbonowe, ale cięższe. Dość lekka z rdzeniem aluminiowym jest Kierownica FSA SL-K Light Riser... 

Kiedyś były kierownice Trigon z karbonu do których produkowano i stosowano rogi. 

Korki wzmacniające: https://bikeatelier.pl/kierownice-akcesoria/43136-korek-kierownicy-terminator-wzmocnienie.html

• Lubię to! 2
Andrzej Sawicki
Opublikowano

Obejma hamulca musi go tylko przytrzymać, aby dało się hamować. I mocuje się ją tak, aby mogła się obrócić w razie upadku. Chwyty są mocowane na stałe i muszą wytrzymać dosłownie rzucanie całym rowerem -- i rzucanie się na rower przy lądowaniu. To są zupełnie inne siły.

• Lubię to! 2
Opublikowano

Moim zdaniem bez sensu kupować kiere kerbon i faszerować ją wzmocnieniami alu pod rogi ,bo znowu ją dociazysz. Te rogi @leejoonidas  podlinkował okropne.  Rower z węgla z takimi rogami to by było cos:-D 

Wiem,chodziło tylko o rozpórki z tych na zdjęciu.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Jednak uparłem się na kierownice Karbon NS Bikes Monogram z niebieskimi napisami. Zaś problem z rogami rozwiązałem tak:

korek-kierownicy-terminator-wzmocnienie.

I mam rogi i działa bez problemu.

• Lubię to! 1