Skocz do zawartości

Problem z montażem korby Tiagra FC-4503

Miki14

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Cześć, to mój pierwszy post na forum, więc witam wszystkich.

Co do tematu, to ponieważ w mojej szosie support na kwadrat wyzionął ducha, a stara korba była już w kiepskim stanie postanowiłem przejść z supportu na kwadrat na hollowtech II. Kupiłem nowy support SM-BBR60 i używaną korbę Tiagra FC-4503 (szosa cały osprzęt ma srebrny, niestety takich już nie produkują, więc zostało mi kupno używanej). Mufa (68mm) została splanowana w serwisie, a jak chciałem to wszystko samodzielnie złożyć okazało się, że mam bardzo duży luz pomiędzy korbą, a supportem. Po wepchnięciu korby z ośką w support i zamontowaniu lewego ramienia luz ma ~9mm, a przednie zębatki prawie trą o ramę, jak widać na zdjęciach. Mimo, że lewe ramie doszło do końca jak powinno. Jak ten luz skasować? Niby dałoby się chyba wcisnąć tam 4 takie podkładki https://www.centrumrowerowe.pl/podkladka-dystansowa-shimano-fc-m760-m580-m600-pd4007 ale czy tak ma być? Z tego co czytałem w szosach montaż korby nie wymaga takich podkładek.

2019-02-12 19.06.22.jpg 2019-02-12 19.06.32.jpg 2019-02-12 19.06.45.jpg Edytowane przez Miki14
Dodanie zdjęć
Opublikowano

Jeśli Twoja mufa ma 68 mm szerokości to po lewej stronie powinna być jedna podkładka pod miską łożyska a po prawej dwie podkładki. Po montażu upewnij się czy linia łańcucha dla korby jest właściwa. Mierzysz od dużego blatu do połowy szerokości mufy. Info na temat linii łańcucha szukaj w specyfikacji korby.

Opublikowano

podkładek brak jak Przeluka pisze, 1 podkładka od strony nie napędowej a dwie od strony korby i po sprawie.

Opublikowano (edytowane)

Podkładki, podkładki... Coś dzwoni, ale nie w tym kościele. 

W przypadku korb szosowych nie stosuje się podkładek między mufę a suport. W odróżnieniu od korb MTB, które mają oś pod mufę 73mm, korby szosowe z założenia są projektowane pod 68mm i mają krótsze osie. 

Natomiast... akurat w przypadku FC-4503 powinna być 3mm podkładka, ale pomiędzy lewe ramię, a suport. Oraz 6,5mm między suport, a prawe ramię. Elementy 6, 11: http://www.sjscycles.com/Drawings/Shimano/Shimano_Tiagra_FC-4503_Tech_Doc.pdf
I instrukcja montażu: https://hollandbikeshop.com/images/SI-1H60A-001-ENG(1).pdf

Plus zmierzyłbym jeszcze realną szerokość mufy i ewentualnie to skorygował dodatkową podkładką. Ale tylko tyle, by w razie czego wyrównać do 68mm. 

Edytowane przez Fenthin
  • Lubię to! 1
  • Pomógł 2
Opublikowano (edytowane)
44 minuty temu, Fenthin napisał:

Podkładki, podkładki... Coś dzwoni, ale nie w tym kościele. 

W przypadku korb szosowych nie stosuje się podkładek między mufę a suport. W odróżnieniu od korb MTB, które mają oś pod mufę 73mm, korby szosowe z założenia są projektowane pod 68mm i mają krótsze osie. 

Natomiast... akurat w przypadku FC-4503 powinna być 3mm podkładka, ale pomiędzy lewe ramię, a suport. Plus zmierzyłbym jeszcze realną szerokość mufy i ewentualnie to skorygował dodatkową podkładką. Ale tylko tyle, by w razie czego wyrównać do 68mm.

Dobrze piszesz, właśnie tak to ma być. Podkładki należy nasunąć na oś suportu, ja u siebie w Sorze mam taką podkładkę na osi suportu od strony tarczy, podkładka jest gruba na około10mm. Na Alledrogo są takie podkładki lub w sklepach internetowych. Podkładki tego typu stosuje się w korbach szosowych z trzema tarczami, podkładkę przekłada się z prawej na lewą stronę lub odwrotnie w zależności od tego czy chcemy sobie zrobić korbę na dwa lub na trzy blaty. W tym przypadku potrzebujesz podkładkę o grubości około 10mm, musi się ona znaleźć od strony tarcz. 

Najprostszym i najtańszym rozwiązaniem  tego problemu jest kupić podkładkę pod mostek na rurę sterową w rozmiarze jednego cala i nasunąć ją na oś suportu.

IMG_20190212_211302.jpg

Edytowane przez leejoonidas
Opublikowano

Ale namieszałeś. Mają być dwie podkładki. Jedna 3mm na lewą stronę, druga 6,5mm na prawą. Nie żadne 10mm na jedną stronę. I po co ilustracja z podkładką falistą? Ani wymiar nie jest dobry, ani zastosowanie nie to.

• Pomógł 1
Opublikowano

Dzięki wszystkim za pomoc, szczególnie Fenthin. Pogadałem ze sprzedającym korbę, znalazł u siebie te dwie podkładki dystansowe ze schematu i wszystko śmiga ;)