arekkrotoszyn Opublikowano 12 Lutego 2019 Opublikowano 12 Lutego 2019 Czejść szajbajki Chce ściągnąć korbe shimano deore xt hollowtech z mojego roweru i mam pytanie czy do odkręcenia tej korby potrzebny jest jakiś klucz-ściągacz.W otwór pasuje klucz imbus rozmiar 10 lecz nie jestem pewien czy tak powinno się ściągać te korbe ponieważ jest spory opór a nie chce robić na śiłę by czegoś nie zepsuć. Z góry dziękuje za pomoc.
leejoonidas Opublikowano 12 Lutego 2019 Opublikowano 12 Lutego 2019 (edytowane) System mocowania tej korby to jest Octalink, potrzebny jest Ci taki ściągacz jak poniżej, aby ściągnąć korby musisz odkręcić tą nakrętkę w środku korby, czasami trzeba do tego użyć dużo siły, a w miejsce jej wkręcić ściągacz i wycisnąć korbę z osi suportu. Jednakże może być tak że nakrętka w środku korby służy jako ściągacz, prawdopodobnie wystarczy odkręcać nakrętkę w środku korby kluczem imbusowym i całość zejdzie z osi suportu, tak jak już wcześniej wspomniałem należy użyć dużo siły, przed odkręcaniem warto spryskać szczeliny nakrętki np. WD40, lub innym penetratorem. Edytowane 12 Lutego 2019 przez leejoonidas
elmapeto Opublikowano 12 Lutego 2019 Opublikowano 12 Lutego 2019 Tak jak pisze kolega. Najpierw imbus ,potem ściągacz do korb.
Piotr78 Opublikowano 12 Lutego 2019 Opublikowano 12 Lutego 2019 To jest fc-m752 i tam śruba robi za ściągacz. Wystarczy imbus 1
elmapeto Opublikowano 12 Lutego 2019 Opublikowano 12 Lutego 2019 1 minutę temu, Piotr78 napisał: To jest fc-m752 i tam śruba robi za ściągacz. Wystarczy imbus To jeszcze łatwiej:-)
Rekomendowane odpowiedzi