Beatka Opublikowano 11 Lutego 2019 Opublikowano 11 Lutego 2019 Cześć wszystkim, w ostatnich dniach wymieniłam w swojej szosie koła na karbonowe ze stożkiem 45 mm. W związku z tym mam pytanie na ile bezpieczne jest przewożenie roweru wyposażonego w takie koła na bagażniku dachowym? Na co dzień używam bagażnika Thule 528 - rower montowany jest za przedni widelec, natomiast tylne koło przypinane jest paskiem z taką gumową osłoną. Wszędzie gdzie czytam piszą, że bagażnik nadaje się do transportu rowerów z ramą karbonową, ale ani słowa o karbonowych kołach. Najbardziej obawiam się, czy tylna obręcz nie ulegnie porysowaniu lub uszkodzeniu. Mógłby ktoś z Was podzielić się doświadczeniami w tej materii. Pozdrawiam, Beata
Gość Opublikowano 11 Lutego 2019 Opublikowano 11 Lutego 2019 Nie ma stresu, przy tym bagażniku żadnego, nawet gdyby rama była karbonowa. Nie zalecane jest przewożenie na dachu rowerów z ramą karbonową w uchwytach trzymających za ramę i tylko takie uchwyty według posiadanej przeze mnie wiedzy nie są do końca bezpieczne.
Franz Mauer Opublikowano 11 Lutego 2019 Opublikowano 11 Lutego 2019 podczas zapinania koła podłóż coś miękkiego między opaskę mocującą a obręcz. Powinno wystarczyć. Problem z rysowaniem obręczy dotyczy również i aluminiowych obręczy. Ja osobiście używam podobnego bagażnika i jako podkładkę pod oryginalną opaskę, która jest dość sztywna, stosuję bardziej elastyczną na rzep lub kawałek miękkiej gąbki.
Franz Mauer Opublikowano 12 Lutego 2019 Opublikowano 12 Lutego 2019 Pisząc o dodatkowych paskach miuałem na myśli takie:
Rekomendowane odpowiedzi