Skocz do zawartości

Bidon termiczny - jaki kupić?

abw

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano
W dniu 6.05.2017 o 10:59, Yarpenn napisał:

A wersja na zimę, która do dzisiaj mnie zadziwia - Elite Deboyo

@Yarpenn!

Nie wiem czy jeszcze masz ten bidon. Ale jak go użytkowałeś pewnie będziesz mi w stanie pomóc: pokrywka tego bidonu jest przymocowana taki wąskim lichym plastikiem do ustnika. Czy ten lichy, cieniutki kawałek plastiku nie ma tendencji do urywania się?

Opublikowano

@zenobek też mam deboyo, też mam obawy co do tego "mocowania". Na razie po kilkunastu wyprawach się trzyma, ale staram się z nim obchodzić ostrożnie.

Opublikowano

Urwałem pokrywkę w Deboyo po 2 miesiącach ostrożnego używania. Drugi raz bym nie kupił. Szukaj bidonu/termosu z wciskanym otwieraniem, nawet w grubej rękawicy to otworzysz, nie ma co się urwać i dobrze trzyma ciepło.

759792f0b1b7d49a6224631f31174d11.jpg

Niestety nie wiem co to za termos, dostałem jako gadżet w prezencie.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano

Contigo spoko, ostatnio trzymał jakieś 3 godziny przy temp. 4 st.C i na koniec picie było letnie.

Opublikowano

Z typowych bidonów (takich, które nie są termosami, ale mają jakąś izolację i da się je "ścisnąć" trzymając w ręku) polecam Elite Nanogelite, na youtube jest kilka testów i wypadał w nich najlepiej. Elite też najwyżej go pozycjonuje wśród bidonów umieszczając na nim dumny napis "4h" - jednak w praktyce zapomniałbym o tak optymistycznym wyniku. Przy temperaturach okołozerowych w zwykłym bidonie letnia woda bardzo szybko robi się lodowata, w tym, minie godzina, może max półtorej (przy dobrych wiatrach) zanim stanie się nieprzyjemnie zimna.

Elite Deboyo to już bardzie termos, ale powinien dłużej otrzymywać ciepło.

Opublikowano

Zefal Arctica - jeden wyjazd przy 4 st z mocnym wiatrem (temperatura odczuwalna 0 st, przynajmniej wg Windy).

Bidony zalane tak do 4/5 gorącą wodą z kranu, reszta przegotowaną wodą z czajnika.

Po 30 minutach dojazdu samochodem (bidony w bagażniku) woda była bardzo ciepła ale nie parzyła i można było bez problemu pić. Więc to był punkt startowy.

Po dwóch godzinach jazdy (dosyć mocne tempo, wiatr) resztka w drugim bidonie była chłodnawa - ale zdecydowanie cieplejsza niż po godzinie w zwykłym bidonie.

Ogólnie jestem zadowolony bo jeżdżąc ze zwykłymi butelkami piłem tylko przez pierwszą godzinę bo później woda była za zimna. A teraz zeszło wszystko co miałem.

Jeszcze jedna obserwacja jest taka, że nie ma co przesadzać z początkową temperaturą bo jest za gorące i nie da się pić. Muszę zrobić eksperyment: w pierwszym bidonie 1/5 wody z czajnika a w drugim np połowa. Wtedy jak przyjdzie kolej na drugiego to powinien już wystarczająco ostygnąć.

Pozdrawiam,
Jarek

67b8690a4b571754006901ea517250e5.jpg

• 3 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

teraz używam jakiegoś starego kubka termicznego ze starbucksa, taki model:

kubek-termiczny-opinie-na-temat-szczelny

temperatura okolice 0, odczuwalna koło -4 , po około 1.5h, końcówka jest już letnia, ale nie zima.

Mam też kubek Fjord Nansen Lando 0.4, to trzyma lepiej, tak z pół godziny dłużej na pewno.

Przed napełnieniem zawsze wlewam trochę wrzątku do ogrzania i wylewam, a dopiero później docelowy wrzątek i wrzucam jakąś herbatę tak na 10-15min przed wyjściem.

Oba kubki pasują do moich koszyków

Edytowane przez Gość
  • 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dołączę się do tematu.

Ja używam od wielu lat bidonu termicznego Elite Pajaro KerathermBidon.thumb.jpg.3a83d06dc63b647a5d8126463964810f.jpg. Na lato jest ok, bo zdecydowanie dłużej potrafi utrzymać chłodny napój niż zwykły bidon. W zimnie natomiast nie sprawdza się dobrze. Owszem, trzyma dłużej niż zwykły bidon, ale szału nie ma i zawartość po niecałej godzince jest co najwyżej letnia.

Jak już to było w tej dyskusji poruszone na zimę idealny jest termos. Zwykły turystyczny termos można dość tanio kupić albo wielu z nas ma taki w domu. Niestety nie pasują one do koszyka na bidon. Nie miałem ochoty wydawać dużej kasy na termos, który będzie pasował do koszyka na bidon, ale miałem ochotę na zimowej wycieczce napić się gorącej herbatki :) Jak to mówią "potrzeba matką wynalazku" i powstało coś takiego: termos + przycięty, stary bidon Isostaratermos.thumb.jpg.481d9c0f2c2a4ac8cd653ed7cd663a2d.jpg Pasuje do koszyka i nie kosztował mnie ani złotówki :) Może to trochę druciarstwo, ale na tą chwilę robi swoje, czyli pozwala napić się na postoju gorącej herbaty, czy kto co tam lubi :)

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Deboyo nie cieknie, działa dość dobrze - gorąca herbata po 2h jazdy przy lekko ujemnej temperaturze jest jeszcze przyjemnie ciepła. 

• Pomógł 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Gdyby ktoś potrzebował termos na rower to jest Primus TrailBreak EX 0,75l i 1l:

https://www.primus.eu/primus-trailbreak-ex-coal-075l-p737951/

https://www.primus.eu/primus-trailbreak-ex-coal-10l-p737952/

Ma zakrętkę umożliwiającą picie z niego bezpośrednio (nazwali to ClickClose) oraz silikonową osłonę.

Wchodzi w taki uchwyt: https://skiteam.pl/koszyki-rowerowe/6712-koszyk-cube-13057-hpa-15l.html

• 1 rok później...
Opublikowano

Temat może i zamknięty ale chciałbym przedstawić fajny termosik na rower. Ma pojemność 0,5l i wykonywany jest w kilku kolorach. Pod nakrętką będącą kubkiem, znajduje się typowy mechanizm click-clack. Powierzchnia termosu robi wrażenie gumowanej ale chyba nią nie jest. Wnętrze to wkład termiczny ze stali nierdzewnej. Potrafi bardzo długo przechować temperaturę napoju chociaż izotonik robiony w domu z wody mineralnej, cytryny, soli morskiej i miodu z racji na ten ostatni nie powinna przekraczać temp.40st. i taki potrafi utrzymać ją przez ok.3godz.(jasne że nie 40st. ale napój dalej jest ciepły).

Termos kupiłem w promocji w sklepie Dajar i dałem za niego 25zł. Myślę że wart jest nawet wyższej ceny.

Jego zdjęcie w koszyku z regulowaną objętością poniżej. 

20230214_124935.jpg