Tomkuczyn Opublikowano 10 Lutego 2019 Opublikowano 10 Lutego 2019 Witam. Dzisiaj montowałem manetki shimano xt m780 i mam probkem z lewą manetką. Na razie mam jeszcze z przodu 3 blaty i jak zrzucam bieg z największej zębatki to od razu zrzuca mi na najmniejszą zebatkę zamiast na środkową. Ten przełącznik z 3 na 2 biegi mam ustawiony na 3 ale może coś z nim jest nie tak, nie jestem pewien czy on dobrze działa. Pomoże ktoś?
Kruk Opublikowano 10 Lutego 2019 Opublikowano 10 Lutego 2019 Przełącznik blokuje tylko przejście z 2 biegu na 3 i zostaje tylko 1 - 2. A powiedz, zmieniałeś tylko manetkę czy przerzutkę też? Jaki to model? Może masz źle wyregulowaną przerzutkę? Śruby H i L są tego.
Tomkuczyn Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Opublikowano 10 Lutego 2019 Przerzutka z przodu to jakaś deore, zmieniałem tylko manetki. Przed zmianą manetek przerzutki dzialały nienagannie, śruby H i L myślę że mam dobrze ustawione. Gdy popuściłem linkę to czułem że mam trzy polożenia manetki. Z małej zębatki wrzuca na środkową i na największą choć na największą to już trochę siły muszę użyć. Wcześniej miałem manetki shimano deore i wszystko działało.
Kruk Opublikowano 10 Lutego 2019 Opublikowano 10 Lutego 2019 A prawidłowo z powrotem zamontowałeś linkę w przerzutce? Niektóre przerzutki mają specyficzne ułożenie linki. Przednie przerzutki a raczej manetki do nich. 1
Tomkuczyn Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Opublikowano 10 Lutego 2019 Tego nie wiem czy linkę zamontowałem poprawnie. Nie zastanawiałem się nad tym, w manetce popuściłem linkę, maksymalnie wyciągnięta, bieg na 1 i naciagnałem ją i przykręciłem do przerzutki. Tak mam zamocowaną linkę.
Krystiano Opublikowano 10 Lutego 2019 Opublikowano 10 Lutego 2019 A próbowałeś wrócić do poprzednich manetek i zobaczyć czy wszystko działa? Wtedy upewnisz się czy to kwestia samej manetki czy może Twojego sposobu montażu;) Jak wszystko działało nienagannie to skąd decyzja o zmianie?
Tomkuczyn Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Opublikowano 10 Lutego 2019 Nie zmieniałem już z powrotem na stare manetki. Zmieniłem bo chciałem mieć lepsze, manetki xt.
Kruk Opublikowano 11 Lutego 2019 Opublikowano 11 Lutego 2019 Jak zmieniałeś manetki to musiałeś zmieniać lub przepuszczać na nowo linki, pewny jesteś że linki i pancerze były czyste?
Tomkuczyn Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor Opublikowano 11 Lutego 2019 Wymieniłem też na nowe pancerze i linki.Manetki nowe i linki były już włożone w manetki. Może mam manetkę zepsutą, jeżeli tak to odeślę ją, tylko chciałbym najpierw mieć pewność czy jest zepsuta czy coś ja źle robię.
Kruk Opublikowano 11 Lutego 2019 Opublikowano 11 Lutego 2019 Może nakręć krótki film jak działa manetka? Na pewno to nie zaszkodzi w diagnozie.
w0jta5 Opublikowano 11 Lutego 2019 Opublikowano 11 Lutego 2019 16 godzin temu, Tomkuczyn napisał: Tego nie wiem czy linkę zamontowałem poprawnie. Nie zastanawiałem się nad tym, w manetce popuściłem linkę, maksymalnie wyciągnięta, bieg na 1 i naciagnałem ją i przykręciłem do przerzutki. Tak mam zamocowaną linkę. Nie znając konkretów, jaki to model przerzutki itd to masz źle założona linkę.
Tomkuczyn Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor Opublikowano 11 Lutego 2019 1 godzinę temu, w0jta5 napisał: Dziękuję, właśnie miałem linkę założoną tak jak npokazuje obrazek żeby nie zakładać Bym nie przepuszczał że to ma takie znaczenie. Działa jak należy już. Dzisiaj zobaczyłem że miałem za mocno naciagniętą tą linkę i poprawiłem ją przez przypadek tak jak należy, nie widząc jeszcze tej instrukcji. Dziękuję wszystkim za pomoc.
Rekomendowane odpowiedzi