mihau Opublikowano 5 Maja 2017 Opublikowano 5 Maja 2017 (edytowane) Witajcie, mam pewien problem dotyczący wydaje mi się napędu. Nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi, bo nie wiem jak to sformułować "do googla". Chodzi o to, że podczas jazdy (podczas pedałowania) czuję takie jakby pulsowanie, coś takiego jakby na chwile (bardzo krótkie) czuję większy opór. To pulsowanie zwiększa swoją częstotliwość gdy zaczynam szybciej pedałować. Pulsuje na wszystkich przełożeniach. Napęd już kilka razy czyściłem i smarowałem i nie wykryłem jakiś widocznych uszkodzeń. Posiadam rower Merida big nine 100 rocznik 2014. PRZERZUTKA Przód: Shimano M370, PRZERZUTKA Tył: Shimano Alivio 9, KORBA: Shimano M391 44-32-22 CG, KASETA: Shimano CS-HG20-9 11-34, ŁAŃCUCH: KMC Z99 9s. Z góry dziękuję za pomoc. Edytowane 5 Maja 2017 przez Matt
Yan Opublikowano 5 Maja 2017 Opublikowano 5 Maja 2017 Powiedz czy pulsacja występuje zawsze w tej samej pozycji korby? Sprawdź czy nie blokuje się łańcuch na kołeczkach od przerzutki. Czy blokowaniu towarzyszą jakieś dźwięki np.: odskakującej przerzutki? Jak jesteś wystarczająco zdesperowany to możesz spróbować nagrać pracę napędu.
mihau Opublikowano 9 Maja 2017 Autor Opublikowano 9 Maja 2017 Dnia 5.05.2017 o 23:06, Yan napisał: Powiedz czy pulsacja występuje zawsze w tej samej pozycji korby? Sprawdź czy nie blokuje się łańcuch na kołeczkach od przerzutki. Czy blokowaniu towarzyszą jakieś dźwięki np.: odskakującej przerzutki? Jak jesteś wystarczająco zdesperowany to możesz spróbować nagrać pracę napędu. Zawsze gdy prawy pedał jest w najniższym punkcie, pulsuje co pełny obrót korby. Wszystko jest cicho. Nagranie nie wchdzi w gre, bo nie widać nic z zewnątrz dopiero jak się jedzie na rowerze.
Yan Opublikowano 9 Maja 2017 Opublikowano 9 Maja 2017 Zakładam że nic się nie blokuje na tylnej przerzutce i kasecie (brak hałasów i zawsze w tym samym położeniu korby) celował bym w wymianę supportu. Nie mam doświadczenia z supportem na kwadrat ale może dało by się rozebrać i nasmarować.
mihau Opublikowano 9 Maja 2017 Autor Opublikowano 9 Maja 2017 1 godzinę temu, Yan napisał: Zakładam że nic się nie blokuje na tylnej przerzutce i kasecie (brak hałasów i zawsze w tym samym położeniu korby) celował bym w wymianę supportu. Nie mam doświadczenia z supportem na kwadrat ale może dało by się rozebrać i nasmarować. Od początku rozważałem support. No cóż kupię klucz, wszystko wyczyszczę i nasmaruję, zobaczymy czy to coś da. Na razie dziękuję za pomoc.
Gość Opublikowano 9 Maja 2017 Opublikowano 9 Maja 2017 4 minuty temu, mihau napisał: Od początku rozważałem support. No cóż kupię klucz, wszystko wyczyszczę i nasmaruję, zobaczymy czy to coś da. Suportu na kwadrat się nie smaruje, gdyż to zamknięty pakiet , czyści się i smaruje gwinty ( suport , mufa ). Jak zdemontujesz korbę sprawdź czy oś suportu kręci się gładko bez zacięć , przed demontażem możesz też sprawdzić czy nie ma luzu na korbie.
Rekomendowane odpowiedzi