Skocz do zawartości

SRAM PG-1020 10s - potrzebuję pomocy

Maluch

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witajcie, posiadam NS Bikes Eccentric Alu 2 z fabryczną kasetą SRAM PG-1020 10s.  Kaseta ma dołożoną fabrycznie zębatkę 42z. Po zdjęciu kasety zmierzyłem grubość podkładek dystansowych między zębatkami i różnią się. Wnioskuję iż właśnie z tego powodu są różnice w działaniu napędu, mimo idealnego ustawienia przerzutki. Pierwsza podkładka od strony największej zębatki jest aluminiowa a reszta z plastiku. I jak wspomniałem po zmierzeniu grubości tych plastikowych różnią się od siebie. Nie powinno tak być prawda ? Chciałbym dokupić i wymienić plastik na amelinium (wiem że tego nie pomaluje). Szukam jakiegoś rysunku technicznego z dokładnymi wymiarami dystansów lub informacji gdzie można je kupić.

Proszę o pomoc, pozdrawiam Karol z Gdańska

Opublikowano

Jak dla mnie świadczy to o tym, że to nie jest fabryczne rozwiązaniem,ponieważ,z danych producenta wynika, że 1020 jest kasetą pod 10s z największą zębatką 36,a 42 zarezerwowane jest dla kasety 1130, która działa w systemie 11 rzędowym. Możliwe, że Tworzą przerzutka nie ogarnia właściwie takiej rozpiętości kasety. Co to za przerzutka? 

Opublikowano

Rower kupiłem u dystrybutora nowy. Z tego co wiem NS Bikes powiększył największą zębatkę właśnie z 36 na 42z. Przerzutka to Sram X5. Ogarnia zakres przełożeń lecz podczas jazdy czuć było nie równe odległości między zębatkami. Stąd pomysł by sprawdzić grubość podkładek dystansowych, jak się okazało nie są identyczne, definitywnie wada fabryczna. Chętnie zastąpiłbym te plastikowe aluminiowymi. Można coś takiego kupić ? Znalazłem od Shimano lecz nie wiem jaka jest nominalna szerokość w mojej kasecie czy w ogóle firmy Sram czy Shimano :/

Help !