Dreamin Opublikowano 9 Lutego 2019 Opublikowano 9 Lutego 2019 (edytowane) Problem dotyczy regulacji dwurzędowej korby Deore z manetką 2/3 rzędową. Manual zawiera schemat niestety chyba wyższej klasy przerzutki gdzie pod spodem znajduje się przełącznik trybu z 2 na 3 biegi. Niestety mój egzemplarz musi być wybrakowany i jej nie posiada albo nie jestem wystarczająco spostrzegawczy. Mój set: https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-m6000/FD-M6025-H.html https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-m6000/SL-M6000-L.html https://bike.shimano.com/pl-PL/product/component/deore-m6000/FC-M6000-2.html Ktoś ma pomysł, które przełożenie z przodu należałoby zamknąć przy pomocy regulacji H/L i czy w ogóle jest to możliwe? Czasem gdy się zapomnę i użyję 3 przełożenia łańcuch ląduje na korbie co jest dosyć irytujące. Przyznam się, że wymiany napędu dokonałem niedawno, jako, że składałem i dobierałem komponenty samodzielnie gdzieś mogłem popełnić błąd... Edytowane 9 Lutego 2019 przez Dreamin
Kruk Opublikowano 9 Lutego 2019 Opublikowano 9 Lutego 2019 Shiamno potem już zrezygnowało z tej dźwigienki przełączającej między 2 a 3 biegi z przodu. Wystarczy ograniczenia H i L na przerzutce. Na biegu 1 i 2 manetki ustawiasz sobie przerzutkę. Sam nad tym się zastanawiałem jak przechodziłem z 3 na 10 na 2 na 11 i jest to banalne.
Dreamin Opublikowano 9 Lutego 2019 Autor Opublikowano 9 Lutego 2019 Godzinę temu, Kruk napisał: Shiamno potem już zrezygnowało z tej dźwigienki przełączającej między 2 a 3 biegi z przodu. Wystarczy ograniczenia H i L na przerzutce. Na biegu 1 i 2 manetki ustawiasz sobie przerzutkę. Sam nad tym się zastanawiałem jak przechodziłem z 3 na 10 na 2 na 11 i jest to banalne. O super, dzięki. Nie sądziłem, że te śrubki dają możliwość aż tak dużej regulacji.
Kruk Opublikowano 9 Lutego 2019 Opublikowano 9 Lutego 2019 Tak dają, oczywiście przerzutka musi być pod 2 blaty
Dreamin Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Opublikowano 10 Lutego 2019 (edytowane) 10 godzin temu, Kruk napisał: Tak dają, oczywiście przerzutka musi być pod 2 blaty No cóż poszło gładko, wyciąganie roweru z piwnicy i taszczenie go na 4 piętro zajęło więcej czasu niż regulacja... Zastanawia mnie jeszcze terkotanie w kółkach wózka podczas kręcenia korbą. Myślę, że trzeba będzie sprawdzić czy hak nie jest lekko skrzywiony mimo, że nie widzę żeby łańcuch ocierał o wózek. Dziwne z kolei są lekkie luzy boczne na tych kółkach, możliwe, że to jest powód. Edytowane 10 Lutego 2019 przez Dreamin
Kruk Opublikowano 10 Lutego 2019 Opublikowano 10 Lutego 2019 Wiesz w niższych modelach są tylko kółeczka na rolce dopiero od XT/Ultegry są maszynówki. Te na roleczkach mają luz roboczy czasami nawet duży, warto zawsze wymienić na maszynki.
Dreamin Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Opublikowano 10 Lutego 2019 6 godzin temu, Kruk napisał: Wiesz w niższych modelach są tylko kółeczka na rolce dopiero od XT/Ultegry są maszynówki. Te na roleczkach mają luz roboczy czasami nawet duży, warto zawsze wymienić na maszynki. Dzięki za info, będą kompatybilne?
Kruk Opublikowano 10 Lutego 2019 Opublikowano 10 Lutego 2019 pewnie kup sobie do konkretnej ilości przełożeń z XT czy Ultegry i problem z głowy.
Rekomendowane odpowiedzi