elmapeto Opublikowano 9 Lutego 2019 Opublikowano 9 Lutego 2019 (edytowane) Cześć rowerzyści. Jakiś czas temu zmieniłem widelec na sztywny. Mosso m3pro. Jego długość do korony to 47 cm. Ponieważ jestem ciężki mój poprzedni widelec ( suntour xcr 100mm) miał za duże ugięcie wstępne. W nowym nie przycinalem rury sterowej ,żeby uzyskać bardziej podniesioną pozycję . zastosowałem trzy podkładki pod mostek i wszystko jest ok. I teraz po krótkim opisie problem. Mam wrażenie ,że przez to ,że kierownica jest znacznie wyżej bardzo ucierpiała sterowność roweru. Czy dobrze rozumuje? Czy obniżając mostek o te 3-4 cm powinno się coś poprawić? Może obniżyc i założyć krótszy mostek. Mam teraz 100mm. I jeszcze jedno. Czy obniżając mostek mogę nie ciąć od razu rury tylko dać te podkładki od góry. Czy tak jest bezpiecznie w czasie jazdy? Z góry dziękuję za podpowiedzi. W razie czego proszę moderatora o przeniesienie we właściwe miejsce. Edytowane 9 Lutego 2019 przez elmapeto
leejoonidas Opublikowano 9 Lutego 2019 Opublikowano 9 Lutego 2019 (edytowane) Na ten moment jesteś przyzwyczajony do poprzedniej pozycji na rowerze gdy był stary widelec, po zmianie widelca zmienileś ogólną geometrię swojej pozycji na rowerze jak i też zmieniła się nieco geometria przedniej części roweru i jego sztywność po zamontowaniu nowego widelca, stąd mogą wynikać Twoje odczucia co do prowadzenia się roweru. Dorosły rowerzysta siedząc na rowerze tworzy jakby pewną figurę geometryczną której prawie wszystkie długości boków są niezmienne, zmieniają się tylko kąty które tworzą po między sobą boki tej figury, Ty po zmianie widelca zmienileś te kąty do których byłeś przyzwyczajony. Edytowane 9 Lutego 2019 przez leejoonidas
Gość Opublikowano 9 Lutego 2019 Opublikowano 9 Lutego 2019 1 godzinę temu, elmapeto napisał: Czy obniżając mostek mogę nie ciąć od razu rury tylko dać te podkładki od góry. Czy tak jest bezpiecznie w czasie jazdy? Jak najbardziej możesz tak zrobić. Daj mostek niżej, podkładki nad mostek i zobacz czy Ci będzie lepiej czy gorzej.
Rekomendowane odpowiedzi