Sportowy Majkel Opublikowano 8 Lutego 2019 Opublikowano 8 Lutego 2019 Witam, jak na razie mam zwykłe pedały platformowe w moim rowerze szosowym a chciałbym zakupić wczepiane pedały do mojego roweru jakie polecacie ? Piszę od razu że w takich pedałach zatrzaskowych nigdy nie jeździłem.
Gość Opublikowano 8 Lutego 2019 Opublikowano 8 Lutego 2019 Witam. Pod Twoim jest cała masa innych wątków ws. pedałów zatrzaskowych. Wystarczy poszperać, poczytać i poznałbyś nasze typy. Co innego gdybyś pytał o konkretne a takt nikt za nikogo odrabiać lekcji nie będzie. Pozdrawiam i przyjemnej lektury życzę.
svoboda Opublikowano 8 Lutego 2019 Opublikowano 8 Lutego 2019 Zwrócę tylko uwagę na to, że istnieją dwa typy - MTB (np. SPD) i szosowe (np. SPD-SL). Znam szosowców preferujących MTB, ja na nim zaczynałem i bardzo szybko przerzuciłem się na szosowe. Dla mnie jest nieporównywalnie lepiej. To tak odnośnie samego typu, a co do szczegółów to na forum znajdziesz dużo na ten temat, a i ja nie czuję się na tyle doświadczony żeby o nich opowiadać. 1
Argi Opublikowano 8 Lutego 2019 Opublikowano 8 Lutego 2019 Jeżeli zdecydujesz się na pedały typowo szosowe, czyli SPD-SL, weź na początek najzwyklejsze Shimano R540, albo XLC PD-S13. To są proste, ale dosyć wytrzymałe pedały. Pojeździsz, zobaczysz czy Ci to wystarcza, będziesz chciał, to z czasem kupisz cos droższego/lżejszego/ładniejszego Możesz również założyć do szosy pedały MTB czyli SPD np. Shimano M520. Takie rozwiązanie posiada kilka zalet np. płaskie bloki pozwalają trochę pospacerować, większy wybór butów itp. Wielu z nas tak właśnie jeździ. Inni twierdzą, ze w typowo szosowych jest "większa moc". 1
Łukasz_P Opublikowano 8 Lutego 2019 Opublikowano 8 Lutego 2019 Nie zawsze SPD są wygodniejsze. Przy butach szosowych z płaską podeszwą SPD-SL są o wiele bardziej komfortowe do chodzenia.
Argi Opublikowano 9 Lutego 2019 Opublikowano 9 Lutego 2019 W dniu 8.02.2019 o 16:22, Łukasz_P napisał: Nie zawsze SPD są wygodniejsze. Przy butach szosowych z płaską podeszwą SPD-SL są o wiele bardziej komfortowe do chodzenia. SPD-SL z płaską podeszwą? Z blokami? Nie bardzo rozumiem.
svoboda Opublikowano 9 Lutego 2019 Opublikowano 9 Lutego 2019 Chyba wiem, o co chodzi... O to, że w bucie szosowym bloki SPD-SL są wygodniejsze do chodzenia niż bloki SPD. Czy tak Łukaszu?Z tym się zgadzam w pełni.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk 1
Łukasz_P Opublikowano 9 Lutego 2019 Opublikowano 9 Lutego 2019 Dokładnie. Przed "SPD-SL" jest domyślnie słowo "bloki"...
Nemrod Opublikowano 9 Lutego 2019 Opublikowano 9 Lutego 2019 Tylko, że w większości butów mtb blok jest całkowicie ukrytu także w ogóle nie ma kontaktu z podłożem. W takich butach chodzi się prawie tak jak w normalnym obuwiu. Bloki w obuwiu szosowym przy chodzeniu całkowicie stykają się z podłożem. Nie są wyprofilowane do chodzenia a przyczepność szczególnie na mokrym jest bardzo słaba. W tej chwili mam 2 pary butów mtb i jedną szosową. Jeżeli ma się zamiar gdzieś chodzić to tylko zwykłe spd. Szosowe poprostu się do tego nie nadają i bloki niszczą się w kontakcie z twardą nawierzchnią bardzo szybko. Także do np turystyki czy mieszanego terenu się słabo nadają. Jeżeli ma się zamiar tylko jeździć a chodzenie ogranicza się do wyniesienia roweru to wtedy spokojnie można zastanowić się nad szosowymi butami. 1
Argi Opublikowano 9 Lutego 2019 Opublikowano 9 Lutego 2019 (edytowane) Amen Piszący powyższe rozumiem but SPD-SL z blokami szosowymi, a but MTB z blokami MTB. Buty szosowe z blokami MTB to nieporozumienie. Edytowane 9 Lutego 2019 przez Argi
svoboda Opublikowano 9 Lutego 2019 Opublikowano 9 Lutego 2019 Amen Piszący powyższe rozumiem but SPD-SL z blokami szosowymi, a but MTB z blokami MTB. Buty szosowe z blokami MTB to nieporozumienie.Ja właśnie zaczynałem od takiego nieporozumienia. Wytrzymałem 300 km (kilka przejażdżek) i szybko kupiłem pedały i bloki SL.Jeśli komuś to jeszcze wpadnie na myśl - nie idźcie tą drogą!Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
kaido2 Opublikowano 9 Lutego 2019 Opublikowano 9 Lutego 2019 Przede wszystkim: But szosowy ma możliwość założenia tylko i wyłącznie bloków dedykowanych. But MTB podobnie. Ale można spotkać na rynku hybydy dwusystemowe i dobre spełniają swoje zadanie, natomiast jest też wiele wynalazków z którymi jest średnio. Można też spotkać adaptery z szosowych na MTB i odwrotnie. Jak dla mnie też średnio , bo pod nogą robi się knefel, co oprócz samego przemieszczania się kiepskiego z buta powoduje podniesienie siodełka. Zasada jest prosta jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. Inna sprawa, że na kiepskiej nawierzchni ( kafelek, kamień, niektóre rodzaje asfaltu ) czy w jednych, czy w drugich jak będziesz miał pecha to i tak się wyp..sz, tu reguły nie ma.
Łukasz_P Opublikowano 9 Lutego 2019 Opublikowano 9 Lutego 2019 Szosowe Shimano SH-R088 są przystosowane i pod SPD i SPC-SL. Przejeździłem 3 lata w zwykłych SPD. Na pewno nieporozumieniem tego bym nie nazwał, bo jeździło się dobrze, chodziło gorzej. Aczkolwiek wybierałem się jeździć, nie chodzić, więc mi to nie przeszkadzało.
svoboda Opublikowano 9 Lutego 2019 Opublikowano 9 Lutego 2019 Na pewno nieporozumieniem tego bym nie nazwał, bo jeździło się dobrze, chodziło gorzej.No właśnie pisząc o nieporozumieniu miałem na myśli całokształt, czyli też chodzenie. Bardzo niestabilnie było z tym blokiem SPD na środku a i trzaskał ten metal strasznie na kostce brukowej.Co do jazdy, nawet jako laik wyczułem dużą różnicę. Stabilność stopy jaką daje SPD-SL jest na szosie dużym atutem.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Łukasz_P Opublikowano 9 Lutego 2019 Opublikowano 9 Lutego 2019 No chodzenie, to dramat był hehe, ale wyjść z domu i wrócić dało się bez problemu. A co do jazdy, to oczywiście na szosowych znacznie lepiej, ale przy zwykłych SPD jakiegoś problemu nie było. I tak bez porównania lepiej, niż na platformach. Pewnie jakby nie to, że zimowe NW wymusiły przesiadkę na SL, to dalej bym w nich jeździł.
kaido2 Opublikowano 9 Lutego 2019 Opublikowano 9 Lutego 2019 Dla wielu chodzenie w SPD-SL to dramat, dlatego też punkt widzenia tak na prawdę zależy od punktu siedzenia.
89neo Opublikowano 10 Lutego 2019 Opublikowano 10 Lutego 2019 Tylko SPD SL, na rowerze się jeździ, nie chodzi
kaido2 Opublikowano 10 Lutego 2019 Opublikowano 10 Lutego 2019 (edytowane) Klocka też będziesz stawiał na rowerze, bo w SL-ach się jeździ, a nie chodzi? Sorry, bez urazy tak mnie naszło. A w SL-ach też się wiele nawet przebiegło, bo się okazało, że zwineli asfalt i został tylko piach. No i na klocka do lasu Edytowane 10 Lutego 2019 przez kaido2
Sportowy Majkel Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Opublikowano 10 Lutego 2019 Chodzi mi też o samą wygodę przy długich dystansach czyli 150+km i jestem ciekawy różnicy między spd a spd sl
Nemrod Opublikowano 10 Lutego 2019 Opublikowano 10 Lutego 2019 Wygoda przy długich dystansach to bardziej kwestia dopasowania butów i ich sztywności niż samych bloków. 1
Cris92 Opublikowano 11 Lutego 2019 Opublikowano 11 Lutego 2019 A ja podpowiem coś czego nie testowałem jeszcze, ale na co sam się zdecydowałem, mierzyłem etc. Otóż pedały M520 bloki spd i buty Bontrager Espresso. Kapitalne są. Dopóki ich nie zobaczyłem na żywo, nie założyłem na nogę, to byłem sceptycznie nastawiony. Teraz się zakochałem. Cena spora, ale wygląd i funkcjonalność dla mnie idealna, bo mam kawałek do przejścia do pracy. Kwestia ile jesteś w stanie zapłacić i czego oczekujesz. Jeśli nie będziesz chodził za wiele, to chyba bez zastanowienia brałbym spd sl. Samemu bliżej mi do nich niż do spd, ale ten but po prostu dla mnie wygrał. Ma to, czego oczekuje. Znajdziesz ich krótką recenzję chociażby na kanale dobrerowery na YT, czy na blogu/stronie cycling chief. Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka
Sportowy Majkel Opublikowano 11 Lutego 2019 Autor Opublikowano 11 Lutego 2019 Cris92 cena wysoka jak na sam początek, też jak kupie buty i pedały spd sl. to jak będę dojrzał do pracy to mam do przejścia jakoś około z 40 m
Cris92 Opublikowano 11 Lutego 2019 Opublikowano 11 Lutego 2019 @Sportowy Majkel No ja około 1-1.5km + na piętro po płytkach. Dlatego wybrałem te. Po co szybciej zużywać bloki. Gdyby nie konieczność chodzenia brałbym spd sl. I buty shimano rp3. Chyba, że znalazłbym RC7 w spoko cenie, to wtedy bym myślał. Wysłane z mojego P10 przy użyciu Tapatalka 1
Rekomendowane odpowiedzi