mpietras8 Opublikowano 4 Lutego 2019 Opublikowano 4 Lutego 2019 znalazłem fajny kask ale wykonany w technologi OUT-MOLD . Nie mogę nic o tym wyszukać w goggle. Jak to się ma do InMold? Opłaca się taki kask kupować?
Franz Mauer Opublikowano 5 Lutego 2019 Opublikowano 5 Lutego 2019 Różnica między tymi dwoma technologiami wynika z konstrukcji kasku. Kask skłąda się ze skorupy zewnętrznej i pianki absorbującej wstrząsy. W technologii IN-MOLD skorupa zewnętrzna i pianka absorbująca wstrząsy sa połączone na stałe. Pianka jest wtryskiwana do formy, w której już znajduje się skorupa z tworzywa, czyli ta zewnątrzna, często kolorowa część kasku. W technologii OUT-MOLD skorupa zewnątrzna i wewnętrzna nie są ze sobą trwale połączone. Ma to swoje zalety i wady. Zaletą jest ruchomoścć części plastikowej (skorupa zewnątrzna), która skutecznie rozprasza siłę uderzenia, co potem jest dodatkowo amortyzowana przez piankę. Wadą jest mniejsza trwałość skorupy zewnętrznej, która jest dość cienka i łatwo ja uszkodzić.
Rekomendowane odpowiedzi