M.C Opublikowano 2 Lutego 2019 Opublikowano 2 Lutego 2019 (edytowane) Cześć, dzisiaj robilem przymiar łańcucha w swoim Giant Roam 1 2017 i wyciągniety mam w 0.75. Do 1 jeszcze nie wpada, ale chyba warto zmienić w takim razie łancuch, tylko za bardzo nie wiem jaki dokładnie musiałbym kupić. Producent roweru podaje KMC X10, tylko są różne wersje. A może coś od Shimano? Mam napęd 3x10 (korba: Shimano T521 26/36/48, kaseta: Shimano HG50, 11-36). Rower ma przejechane 3k kilometrów. Przez pierwsze 1k katowałem go w górach, a teraz jeżdzę do pracy 150km na tydzień. Edytowane 2 Lutego 2019 przez M.C
Kruk Opublikowano 2 Lutego 2019 Opublikowano 2 Lutego 2019 Weź sobie 11 rzędowy XT CN HG701 i będzie cud malina, zobaczysz będzie lepiej działać niż na 10 rzędowym łańcuchy, sprawdzone
M.C Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor Opublikowano 2 Lutego 2019 A czy trzeba będzie odejmować jakieś ogniwa itp.?
Kruk Opublikowano 2 Lutego 2019 Opublikowano 2 Lutego 2019 (edytowane) Noo tak to logiczne przecież, każdy nowy łańcuch jest dłuższy, przeważnie mają po 114-116 ogniw. Wiesz jak się oblicza długość łańcucha do danego napędu w rowerze? Edytowane 2 Lutego 2019 przez Kruk
M.C Opublikowano 2 Lutego 2019 Autor Opublikowano 2 Lutego 2019 Niestety nie, stąd moje pytanie. Poszperałem trochę i widzę że trzeba będzie się zaopatrzyć w skuwacz. W takim razie policzę ile stary miał ogniw i będziemy się bawić. Ile na powyżej poleconym łańcuchu przejeżdżasz?
Kruk Opublikowano 2 Lutego 2019 Opublikowano 2 Lutego 2019 Aha nie sądziłem że tego nie wiesz. Noo nie mogę Ci powiedzieć ile bo nie jeżdżę na XT tylko na XTR ale to to samo, ne mniej jeszcze nic nie jeździłem bo czekam na otwarcie sezonu lub lepszą pogodę, aledużo ludzi jeździ na CN HG 701 XT/Ultegra .
elmapeto Opublikowano 3 Lutego 2019 Opublikowano 3 Lutego 2019 Z przodu wrzucasz blat z tyłu największą zębatkę i łańcuchem zamykasz pętle dodając dwa ogniwa.
bombka Opublikowano 3 Lutego 2019 Opublikowano 3 Lutego 2019 3 godziny temu, elmapeto napisał: Z przodu wrzucasz blat z tyłu największą zębatkę i łańcuchem zamykasz pętle dodając dwa ogniwa. Pomijając przerzutkę.
elmapeto Opublikowano 3 Lutego 2019 Opublikowano 3 Lutego 2019 Mijając przerzutkę . Przepraszam za niedociągnięcie.
Kruk Opublikowano 4 Lutego 2019 Opublikowano 4 Lutego 2019 Jest wzór na długość łańcucha: Zaokrągla się wynik do góry i po problemie, bez kombinowania.
M.C Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Opublikowano 4 Lutego 2019 (edytowane) Przeglądając oferty, uznałem że nie opłaca mi się kupować łańcucha po takiej cenie (rower na dojazdy do pracy). W jego cenie można kupić 2 łańcuchy i myślę o kupnie KMC X10 takiego jak był i jednego Shimano XT HG95 SIL-TEC 10. Bym wymieniał na zmianę. Co myślicie o takiej ścieżce? Edytowane 4 Lutego 2019 przez M.C
Kruk Opublikowano 4 Lutego 2019 Opublikowano 4 Lutego 2019 Myślę że nie będzie problemu z dwoma różnymi łańcuchami tak jeżdżąc na zmianę nie mniej trzeba założyć wpierw ten "ciaśniejszy", ja nigdy nie jeździłem na 2 czy 3 łańcuchy, normalnie użytkuje, czyszczę i smaruje. Nie mniej pod względem pracy może się okazać że po przejściu z jednego na drugi, których może działać lepiej i być płynniejszy i cichszy, bo to dwie różne firmy a nie dwa łańcuchy różne modele ale tej samej firmy.
M.C Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Opublikowano 4 Lutego 2019 (edytowane) Myśle, że warto sobie wypróbować i zobaczyć na własnej skórze. Nie jeździłem nigdy tyle żeby łańcuch zaorać. Dzięki za odpowiedzi. Edytowane 4 Lutego 2019 przez M.C
svoboda Opublikowano 4 Lutego 2019 Opublikowano 4 Lutego 2019 Ja jeżdżę z dwoma na zmianę: KMC i Shimano. Problemów nie mam z żadnym, ale wydaje mi się że Shimano jest cichszy. Oczywiście wiele zależy od oliwki i czystości ale tak ogólnie takie wrażenie odniosłem.Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk
Piotr78 Opublikowano 4 Lutego 2019 Opublikowano 4 Lutego 2019 W dniu 3.02.2019 o 14:37, elmapeto napisał: Z przodu wrzucasz blat z tyłu największą zębatkę i łańcuchem zamykasz pętle dodając dwa ogniwa. Ta metoda nie jest najlepsza, szczególnie do napędów 3 rz. ( choć praktycznie wszędzie polecana ). Dlaczego ? Bo strzeli nam łańcuch raz, będziemy musieli wyrzucić 2 ogniwa i zapasu już nie ma. Lepiej zrobić tak, że łańcuch zakładamy na najmniejszą z przodu i z tyłu, przekładamy normalnie przez przerzutki ( jak do jazdy ) i na dole ściągamy do siebie oba końce łańcucha na tyle, że łańcuch nie ociera o wózek tylnej przerzutki ( kółko górne ), a jest pod nim jakieś 1-2 cm. Gdy tak napniemy ręcznie łańcuch to widać ile skrócić. To nam da zapas na skracanie w razie gdy pęknie i to nie raz a minimum 2 razy. Drugi powód dla którego lepsza, to taki, że już nie musimy łańcucha zdejmować, przekładać przez kółeczka, tylko skracamy gdzie trzeba, zakładamy spinkę i gotowe. 1
Franz Mauer Opublikowano 4 Lutego 2019 Opublikowano 4 Lutego 2019 Zastosuj się do tego co sam napisałeś - policz ogniwa starego i nowy kup lub skróć do takiej samej ilości ogniw. Również druga myśl odnośnie kupienia łańcucha KMC jest dobra. Mogę polecić dość lekki, wytrzymały i dobrze pracujący z napędem Shimano KMC X10 El. Jeśli Cię stać to wersję X10 SL. Mam ciężka nogę, a te łańcuchy to wytrzymują bez problemu 🙂 Zresztą... KMC produkowało wcześniej większą część łańcuchów pod brendem Shimano. Stąd ich kompatybilność z napędami japońskimi.
M.C Opublikowano 4 Lutego 2019 Autor Opublikowano 4 Lutego 2019 Dziękuję za pomoc. Zamówiłem na razie KMC X10 w wersji 93, a za miesiąc Shimano jeszcze domówię.
elmapeto Opublikowano 5 Lutego 2019 Opublikowano 5 Lutego 2019 6 godzin temu, Piotr78 napisał: Ta metoda nie jest najlepsza, szczególnie do napędów 3 rz. ( choć praktycznie wszędzie polecana ). Dlaczego ? Bo strzeli nam łańcuch raz, będziemy musieli wyrzucić 2 ogniwa i zapasu już nie ma. Lepiej zrobić tak, że łańcuch zakładamy na najmniejszą z przodu i z tyłu, przekładamy normalnie przez przerzutki ( jak do jazdy ) i na dole ściągamy do siebie oba końce łańcucha na tyle, że łańcuch nie ociera o wózek tylnej przerzutki ( kółko górne ), a jest pod nim jakieś 1-2 cm. Gdy tak napniemy ręcznie łańcuch to widać ile skrócić. To nam da zapas na skracanie w razie gdy pęknie i to nie raz a minimum 2 razy. Drugi powód dla którego lepsza, to taki, że już nie musimy łańcucha zdejmować, przekładać przez kółeczka, tylko skracamy gdzie trzeba, zakładamy spinkę i gotowe. Osobiście też korzystam z tej metody i zawsze jest ok.
M.C Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Opublikowano 10 Lutego 2019 Łańcuch kupiony, nowy okazał się być krótszy o jedno ogniwo niż ten stary (Kiedyś mi w rowerowym coś kombinowali, więc pewnie dlatego).
bombka Opublikowano 10 Lutego 2019 Opublikowano 10 Lutego 2019 34 minuty temu, M.C napisał: Łańcuch kupiony, nowy okazał się być krótszy o jedno ogniwo niż ten stary (Kiedyś mi w rowerowym coś kombinowali, więc pewnie dlatego). A ile Twój łańcuch powinien mieć ogniw ?
M.C Opublikowano 10 Lutego 2019 Autor Opublikowano 10 Lutego 2019 (edytowane) Według tego wzoru matematycznego wychodzi mi 114. Czyli w sumie tyle samo co ten nowy. Edytowane 10 Lutego 2019 przez M.C 1
Rekomendowane odpowiedzi