Skocz do zawartości

Wkładki do butów

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Przeglądałem forum i nie widziałem takiego tematu odnośnie podgrzewanych wkładek do butów.

Przyznam że marzeń w stopy i to w różnej konfiguracji ubraniowe i ochronnej.

Jednak kilka dni temu trafiłem na wkładki podgrzewane do butów.

Dlatego jestem ciekaw czy może ktoś tutaj używa podobnych lub miał jakieś inne doświadczenia z nimi?

Tutaj link do tych wkładek.

http://allegro.pl/ShowItem2.php?item=7783359289

Cena ogromną jednak pytam z czystej ciekawości.

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Ja kupiłem ostatnio w aptece takie pady rozgrzewające,niby działają do ośmiu godzin,temperatura max 45 C.,ale jeszcze nie próbowałem bo nowe ocieplacze z windstopperem się sprawdzają do 2 godzin jazdy.W sobotę jak pogoda dopiszę to planuje dłuższy wypad więc dam znać jak to się sprawuje.Tą zimę jeszcze przemęcze,ale w następną będą już konkretne SPD zimowe

D%V6AUKQQJ6A52WytAilJQ.jpg
Opublikowano

Mam tego typu wkładki. Zawsze miałem problem z marznącymi stopami i to mimo zimowych butów. Wkładki nagrzewają się do około 42 stopni. W moich "grzałka" jest pod przednią częścią stopy, bateria trzyma u mnie ponad trzy godziny. Mam trochę problem bo bateria jest pod piętą i przez to wkładka jest w tym miejscu grubsza - robi się trochę mało miejsca w bucie, ale daje radę. Czy działa? Generalnie tak, czy jest cały czas super ciepło i mogę jeździć w cienkich skarpetkach? Nie, przy minusowych temperaturach to nawet to jest dla mnie trochę za słabe przy długich wyjazdach... 

Mam te https://www.lehner-versand.ch/p-53815-beheizbare-einlegesohlen-mit-akku/

Pozdrawiam

Krzysiek

• Pomógł 1
Jarosław Okonkowski
Opublikowano

Dobry temat, na razie drogie te wynalazki, będę śledził, może ktoś ma tańsze dostępy, może u chińczyków jutro poszukam ;)

Opublikowano

Właśnie też szukałem ho mam chwilę
PLN 123.89 43%OFF | NOWE Ogrzewanie Wkładki Z Bezprzewodowego zima Pilot Zasilany z Baterii dla mężczyzn i kobiet duży Rozmiar EUR 41-46 przyciąć, aby Dopasować
https://s.click.aliexpress.com/e/ckiF3whT
Ciekaw jestem jak się sprawdzają 🧐

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Za ~10 zł dostaniesz włochate wełniane wkładki, które robią zaskakująco dobrą robotę. Wypróbuj, zanim wydasz grube pieniądze.

Opublikowano

Lepsze są grube wełniane wkładki, czy takie z warstwą aluminium?

Andrzej Sawicki
Opublikowano

Są wersje łączące jedno z drugim. Dlatego kosztują "aż" 10 zł, a nie "tylko" 5 zł.

Opublikowano

Andrzej to jest pytanie z czystej ciekawości
A i właśnie czekam na grube wełniane wkładki o których mi juz raz daradzaleś
Jednak jestem ciekaw jak te podgrzewane się sprawdzają, ciekaw jestem czy np te chińskie nie wybuchna w bucie

Opublikowano

Wczoraj było 0 stopni i poniżej
Władek jeszcze nie mam
Jednak sprawdziłem stary patent między skarpety dałem woreczki śniadaniowe
Oczywiście też miałem ochraniacze neoprynowe bo sniag pada a mam letnie spd
Przyznam że 3 h jazdy stopy ciepłe
Co mnie mnilo zakończyło i fajnie się śmigało
Teraz tylko muszę kupić spodnie bo mi na udach przemokły i na lolku oraz tyłku
Śnieg mokry więc wiecie
Dobrze ze miałem ochraniacze Endury to kolana były suche
Zastanawia mnie czy dobrze by było no użyć koca termicznego z apteczki samochodowej zamiast woreczków
Próbował ktoś tego patentu?
Tak mnie coś wczoraj wzięło skoro jest termiczny to może będzie trzymał ciepło w stopach?

Opublikowano

Zastanawia mnie czy dobrze by było no użyć koca termicznego z apteczki samochodowej zamiast woreczków
Próbował ktoś tego patentu?
Tak mnie coś wczoraj wzięło skoro jest termiczny to może będzie trzymał ciepło w stopach?

Ciepło będzie trzymał, ale całej reszty nie wypuści. Takie gotowanie w folii może ci wyjść

Wysłane z mojego Redmi Note 5 przy użyciu Tapatalka

Opublikowano

Gotowanie pewnie tak ale nie jeżdżę po kilka godzin max 3 godziny
I woreczki użyłem tylko na same stopy do kostek
Przyznam stopy były wilgotne ale ciepłe
Wolę to niż zimne i mokre
Na buty zimowe szkoda mi kasy nie jestem zawodowcem ale może przez lato będzie jakaś wyprzedaż
Dziś odebrałem wkładki do butów z owczej wełny sprawdzę jak to się sprawdza

Sądzę że jak bym dał pod wkładkę ta folie ratunkową było by całkiem przyjemnie

Opublikowano

U mnie zimne stopy są obecnie największym problemem przeszkadzającym w jeździe zimą.

W okolicach 0*C zakładam:

• cienkie skarpetki kolarskie (taki base layer)
  • na nie grube (jakieś tanie trekingowe z Deca)
  • to wszystko w buty SPD Shimano M088 (letnie, przewiewne)
  • na nie osłonki Shimano S3000X (bardzo grube)

...i wciąż jest w mi w tym za zimno na 2h. Pytanie, czy dodawać więcej (może właśnie wkładki?), czy mniej (skarpetki mam zawsze przepocone i może przez to stopy łatwiej się wychładzają)?

Woreczków próbowałem - coś tam pomagają, ale stopy pocą się jeszcze bardziej. Wkładka samoróbka z folii aluminiowej włożona pod wkładkę fabryczną coś tam daje, ale niedużo.

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

Kupiłem wkładki Pedag Viva Winter. Drogie, 60zł, ale poprawa jest bardzo zauważalna. Wcześniej granica komfortu w moich butach (XC700) bez osłonek wynosiła jakąś 1h przy ok. 7*C, teraz przejechałem 1h przy 2*C i od podeszwy w ogóle nie czułem chłodu. Natomiast problemem są teraz palce - więcej już w takiej temperaturze nie jeżdżę bez osłonek, bo po tej przejażdżce byłem mocno zaniepokojony ich kolorem i chłodem 😰 (wszystko ok) Tak więc pora rozejrzeć się za cieńszymi osłonkami, osłonkami na czubki butów, albo nawet zimowymi butami...