Skocz do zawartości

Luzujący się szybkozamykacz podczas jazdy

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam ostatnio przytrafia mi się że mój szybkozamykacz potrafi się poluzować co sprawia że koło zaczyna mi latać na boki.

I moje pytanie to czy nie zacisnąć go na hama?

Opublikowano

To jak go zamykasz? Rękami zaciskaj najmocniej jak umiesz, bo gwarantuje Ci, że nie masz tyle siły żeby to popsuć.

Może być jeszcze tak, że łożyska nie są prawidłowo zakontrowane (o ile są na konusach) i podczas jazdy się wszystko skręca i luzuje.

• Pomógł 1
Opublikowano

Miałem ten problem niedawno. Wpisz w szukaj "uciekające kolo"

Mój okazał się być uszkodzony. Założyłem inny i jest git.

Opublikowano
15 minut temu, seraph napisał:

To jak go zamykasz? Rękami zaciskaj najmocniej jak umiesz, bo gwarantuje Ci, że nie masz tyle siły żeby to popsuć.

Może być jeszcze tak, że łożyska nie są prawidłowo zakontrowane (o ile są na konusach) i podczas jazdy się wszystko skręca i luzuje.

Może tak być że mam źle skontrowane zaraz to sprawdzę i wysztko się okaże

Opublikowano

Pewnie, ale bo za słabo zaciskasz ,albo się zrypał zacisk.

A jak masz hais to bierz Dt swiss RWS :) mega dobre zaciski.

Opublikowano

Okazało się że nakrętka od konusabyła słabo dokrencona jutro zobaczę czy będzie wszystko dobrze jak nie to Nowy zacisk i to po wino pomóc.

Opublikowano

Sprawdź czy po tym dokręceniu nie ma luzów, a koło się luźno kręci, bo to nie ma być skręcone tylko wyregulowane.

Opublikowano
37 minut temu, Kruk napisał:

Pewnie, ale bo za słabo zaciskasz ,albo się zrypał zacisk.

A jak masz hais to bierz Dt swiss RWS :) mega dobre zaciski.

Ale stawka też mega dobra... Nie na moją kieszeń:-(

Opublikowano
21 minut temu, elmapeto napisał:

Ale stawka też mega dobra... Nie na moją kieszeń:-(

Są jeszcze podobne Novateca w cenie ok 25 zł. Fajnie gdyby ktoś mógł się wypowiedzieć na ich temat. Czy są tak dobre jak DT Swiss RWS?

Opublikowano
37 minut temu, seraph napisał:

Sprawdź czy po tym dokręceniu nie ma luzów, a koło się luźno kręci, bo to nie ma być skręcone tylko wyregulowane.

Wszystko jest dobrze i wiedziałem o tym 

Opublikowano

Ja miałem właśnie novateca i coś się z nim stało,że przestał działać jak powinien. Ogólnie podobno są ok. Miałem pecha,albo gdzieś kiedyś przy glebie się uszkodził. Finalnie właśnie się luzował. Głównie przy hamowaniu przednim hamulcem. 

Demo, włącz słownik chociaż...

Opublikowano

DT SWISS RWS? To najlepsze zaciski jakie miałem. Warte każdego grosza. Zakup na lata... 

Opublikowano
13 godzin temu, Franz Mauer napisał:

DT SWISS RWS? To najlepsze zaciski jakie miałem. Warte każdego grosza. Zakup na lata... 

Mam zamiar zamówić koła na piastach DT Swiss 350.  Myślę,  też o tych zaciskach 9mm i 10mm, bo nie mam roweru pod sztywne osie. Czy takie rozwiązanie wyraźnie poprawi powtarzalność przy zakładaniu koła i bez potrzeby regulacji klocków? 

Opublikowano

Mam je w GT Zaskar, którego na forum wystawiłem na sprzedaż. Jak dla mnie jest to dużo wygodniejsze rozwiązanie niż prawdziwe sztywne osie. 

Opublikowano
4 godziny temu, Franz Mauer napisał:

Jak dla mnie jest to dużo wygodniejsze rozwiązanie niż prawdziwe sztywne osie.

Nie miałem jeszcze sztywnych osi, nawet tych ala sztywnych osi, ale pierwszy raz spotykam się z taką opinią. Bywały też głosy, że takie rozwiązanie nie ma większego sensu. Ja nie mam tutaj wyrobionego zdania, póki nie przetestuję to nie będę wiedział.

Opublikowano

Takie sztywne ośki na szybko zamykacz mają swoje plusy gdy brakuje sztywności a nie chce się zaraz zmieniać piast. DT i Novatec mają takie ośki jak ktoś ma szybkozamykacz, dobre rozwiązanie zwłaszcza do tylnego koła gdzie rama nie ma przelotowej osi. 

Opublikowano
40 minut temu, Semper napisał:

Nie miałem jeszcze sztywnych osi, nawet tych ala sztywnych osi,

Używam jednocześnie obu rozwiązań. Jak się dobrze przyjrzeć to zasada działania obu jest identyczna. Różnica polega tylko o maksymalnej możliwej do zastosowania w zwykłej ramię średnicy tylnej osi sztywnej. Zwykle esadza się tam 13mm, przy zwykłych hakach wchodzi max 10mm. Przód jest nieistotny, bo zależy od rodzaju amortyzatora. Ja przy 105kg wagi i na jednym i na drugim rozwiązaniu czuję ten sam komfort. Jeśli ktoś jest lżejszy to nie ma o czym mówić. Poza tym same sztywne osie, bez względu na typ, aż tak odczuwalne sztywności nie robią. Duże znaczenie ma tylny trójkąt ramy i same koła 😁

Opublikowano

Dziękuję panowie za wyjaśnienia. Przy zamawianiu nowych kół pewnie dołożę 9 mm i 10 mm RWSy albo Novateki. Mi nawet na sztywności nie zależy, bo i tak mam sztywny widelec i ważę ok 80 kg, ale liczę że polepszy się osadzanie koła w tym samym miejscu. Teraz w zasadzie za każdym razem muszę kombinować i ustawiać, żeby tarcza nie ocierała o klocki. Rzadko kiedy udaje się za pierwszym razem idealnie umieścić koło.

• 4 tygodnie później...
Opublikowano (edytowane)

Siemka.

Podepne sie pod wątek o szybkozamykaczach. Kupiłam nowego gravela, wlasnie doszedł, zalożyłam koło i na przednim kole gwint ośki szybkozamykacza wystaje jakies pól cm poza nakrętke (załączam zdjęcie). Z tyłu jest normalnie, i nic nie wystaje poza nakrętke. Trochę mnie to zdziwiło w nowym rowerze, bo nawet w moim starszych nigdy czegos takiego nie miałam. Czy to normalne?

20190225_113207.jpg

Edytowane przez marta43
Opublikowano (edytowane)

Tak normalne, jak Ci przeszkadza kup sobie inny zacisk i po sprawie :) albo utnij nadmiar gwintu :D

Edytowane przez Kruk
Opublikowano (edytowane)

Dzieki Kruku! No nic, w innych dziedzinach "nadmiar gwintu" mi nie przeszkadza, to i moze w rowerze sie przyzwyczaje....:x

Edytowane przez marta43
Opublikowano

Pewnie. jak nie będzie oczom to przeszkadzać to w nosie, a zacisk nowy to 20-30 złotych w razie "W'' :)