Skocz do zawartości

Interpretacja obliczenia przełożeń w rowerze MTB

mpietras8

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Mam takie kombinacje:

ver.1. korba SHIMANO DEORE MT500-2 / 36X26T  + kaseta SHIMANO DEORE HG50-10 / 11-36T 

ver.2. korba Shimano Deore, 34-24 ATC+ kaseta Shimano HG500, 11-42 ATC, 10 GER 

policzyłem przełożenia 

ver. 1.  26t 36t =0,72

oraz

ver.2. 24 : 42 = 0,57

czyli lżej będzie się jeździć na ver.1. bo na 1 obrót korbą przypada 0,72 obrotu koła. Czyli lepiej kupić MTBka   z osprzętem numer 1?  Dobrze to interpretuje?

Sorki, ten temat powinien znaleźć się w dziale napęd. mogę prosić o przeniesienie.

Edytowane przez mpietras8
zła kategoria
Opublikowano

Poszukaj w odpowiednim dziale informacji na ten temat, bo był już kilkakrotnie poruszany.

P.S. 

Dobry dział wybrałeś. W napędach nie ma gdzie tego wrzucic.

Opublikowano
9 minut temu, mpietras8 napisał:

czyli lżej będzie się jeździć na ver.1.

9 minut temu, mpietras8 napisał:

Dobrze to interpretuje?

Źle :)
Na logike, 26 z 36 da cięższe przełożenie niż 24 z 42 :)

Tu masz kalkulator: http://gears.mtbcrosscountry.com/#26I1I1

Opublikowano

Na przykład szosowe przełożenie 52/11 = 4,72. To znaczy że na jeden obrót korbą przypada prawie 5 obrotów koła. Dlatego jadę szybko ale nie lekko tylko właśnie ciężko? Czyli Im mniejsza liczba tym lżej.  chyba teraz rozumiem.

Opublikowano (edytowane)

Szczerze mówiąc kompletnie nie wiem co mówi obliczanie stosunku ilości zębów dwóch zębatek korby...? 

Za to istnieje taka wielkość Gear Ratio która pozwala określić miękkość pracy napędu na poszczególnych przełożeniach. Wówczas oblicza się stosunek zębatki korby do zębatki kasety lub wolnobiegu. Wynik mówi nam ile razy zębatka korby obróci zębatkę kasety. 

Gear ratio, które chyba nieświadomie obliczyłeś w przypadku szosy jest potwierdzeniem tego co napisałem 😉

Gear ratio pozwala też wykazać ile przełożeń w napędzie będzie się powtarzać np. w napędach 2x,3x.

Edytowane przez Franz Mauer
Opublikowano (edytowane)

znalazłem taki post i na podstawie tego liczyłem

W dniu 9.12.2018 o 17:58, nctrns napisał:

Przełożenie liczy się dzieląc liczbę zębów na przodzie przez liczbę zębów na tyle, dla dowolnej kombinacji zębatek.

Jako że mowa o najlżejszym przełożeniu to tak, dzielisz najmniejszą zębatkę z przodu przez największą z tyłu.

Jak to interpretować? Im mniejsza liczba tym lżej. Wprost, mówi ile obrotów koła przypada na obrót korbą. Na przykład szosowe przełożenie 52/11 = 4,72. To znaczy że na jeden obrót korbą przypada prawie 5 obrotów koła. Dlatego jedziesz szybko ;)

Z kolei przełożenie równe 1,0 oznacza że na każdy obrót korbą masz jeden obrót koła. Przełożenie np 34/36 = 0,94 jest już poniżej 1 i jest jeszcze lżejsze. Ale to w fabrycznych szosach raczej nie jest spotykane, prędzej w gravelach, ale też rzadko.

link , str.22

Edytowane przez mpietras8