Skocz do zawartości

Rower na oponach minimum 2"

zielony

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam!

Tytuł posta pewnie intrygujący, ale już wyjaśniam.

Mam w tej chwili Authora Classic https://www.szumgum.com/author-classic-12435.html na kołach 28", opony 42-622.

Rowerem codziennie dojeżdżam do pracy, a w weekendy robię ok 50km dziennie, przeważnie asfalt, ale ścieżki polne też się zdarzają w stosunku 60/40.

Niestety, zauważyłem, że nawet w jeździe po mieście opony 42 są za twarde. Przy okazji, nikt mi nie wmówi, że amor sprężynowy, który jest w tym Authorze nic nie daje. Dwa razy miałem zablokowany amor (po wizycie w serwisie i od razu czuć było, że jedzie się twardo).

Szukam czegoś innego, najlepiej MTB z racji tego, że chciałbym mieć jak najlepszy komfort jazdy, a im szersze opony, tym jest wygodniej.

Dodatkowa cecha, która jest wręcz nieodzowna - możliwość montażu PEŁNYCH błotników (wiem! PROFANACJA roweru MTB, ale nie mam zamiaru prać butów po każdej jeździe w deszczu). Fajnie też, gdyby mostek był w miarę wysoko = komfort. W Authorze musiałem ustawić max do góry, bo ból karku nie pozwalał mi normalnie funkcjonować. Teraz jest OK.

Mam 188cm, przekrok (o zgrozo!) 90 cm, więc wolałbym, żeby rura podsiodłowa była jak najwyżej.

Myślałem o Krossie Level B6 https://www.dobrerowery.pl/kross-level-6-0-2019?from=listing , ale nie znalazłem pełnych błotników dla niego.

Co o tym sądzicie, czy w ogóle jest jakiś model spełniający te, jakże sprzeczne, wymagania?

Pozdrawiam

Opublikowano

Rower spoko ale nie wiem czy ma w ramie miejsca montażowe do takich błotników. Musisz sprawdzić.

Osobiście jeżdżę na sztywnym rowerze z dużymi balonami 2,35". Przy dobrym dostosowaniu ciśnienia po mieście jeździ się wygodnie.

Mostek nie będzie zbyt wysoko w tym levelu. Raczej pochylona pozycja,bo to nie turystyk. 

Wydaję mi się, że to raczej zły wybór jeśli chodzi o twoje preferencje.

Może zmiana ogumienia w starym rowerze i dobre dostosowanie ciśnienia w kołach pomoże.

https://allegro.pl/oferta/continental-opona-contact-travel-28x2-0-czarna-ref-7596791516

Musisz się zorientować jaka szeroka opona zmieści się do tego authora.

Opublikowano

@elmapeto

Niestety, szerszych opon już nie wstawię, bo przy obecnych oponach 1.6" błotnik ledwo wlazł za rurą podsiodłową...

Opublikowano
Godzinę temu, zielony napisał:

Witam!

Tytuł posta pewnie intrygujący, ale już wyjaśniam.

Mam w tej chwili Authora Classic https://www.szumgum.com/author-classic-12435.html na kołach 28", opony 42-622.

Rowerem codziennie dojeżdżam do pracy, a w weekendy robię ok 50km dziennie, przeważnie asfalt, ale ścieżki polne też się zdarzają w stosunku 60/40.

Niestety, zauważyłem, że nawet w jeździe po mieście opony 42 są za twarde. Przy okazji, nikt mi nie wmówi, że amor sprężynowy, który jest w tym Authorze nic nie daje. Dwa razy miałem zablokowany amor (po wizycie w serwisie i od razu czuć było, że jedzie się twardo).

Szukam czegoś innego, najlepiej MTB z racji tego, że chciałbym mieć jak najlepszy komfort jazdy, a im szersze opony, tym jest wygodniej.

Dodatkowa cecha, która jest wręcz nieodzowna - możliwość montażu PEŁNYCH błotników (wiem! PROFANACJA roweru MTB, ale nie mam zamiaru prać butów po każdej jeździe w deszczu). Fajnie też, gdyby mostek był w miarę wysoko = komfort. W Authorze musiałem ustawić max do góry, bo ból karku nie pozwalał mi normalnie funkcjonować. Teraz jest OK.

Mam 188cm, przekrok (o zgrozo!) 90 cm, więc wolałbym, żeby rura podsiodłowa była jak najwyżej.

Myślałem o Krossie Level B6 https://www.dobrerowery.pl/kross-level-6-0-2019?from=listing , ale nie znalazłem pełnych błotników dla niego.

Co o tym sądzicie, czy w ogóle jest jakiś model spełniający te, jakże sprzeczne, wymagania?

Pozdrawiam

A jakie ciśnienie masz w tych oponach 42?

Opublikowano

W takim razie jeśli chodzi Tobie o szersze opony to faktycznie zmiana roweru jest konieczna. Rower MTB  da możliwość założenia szerszych opon,ale z pozycji bardziej wyprostowanej raczej nici,gdyż rura sterowa będzie już przycięta. Wtedy jedynie zmiana mostka lub widelca. Kupując nowy sam decydujesz jaka długość rury zostawisz i masz wtedy możliwość założenia podkładek pod mostek.

2 minuty temu, Sziva napisał:

A jakie ciśnienie masz w tych oponach 42?

No właśnie. Może upuść trochę wiatru z opon.

Z tą pozycją to też różnie bywa . Jeżdżę na Rockriderze 540 z rama xl i ze zmienionym widelcem na sztywny przez co przód się lekko uniósł. Do tego mam trzy podkładki pod mostek. Celowo nie skracałem rury sterowej,żeby właśnie inna pozycję uzyskać i jest ok. Mam 186 cm. i raczej sporą posturę.

Opublikowano

Ciśnienie daję 4,5 bara. Na oponach oryginalnych max jest do 5,1. Na zimę zmieniłem na Shwalbe Smart Sam (do 5,0). Jak dawałem 4, to było zdecydowanie lepiej, ale czasami czułem, że przeszkoda dobijała mi oponę do felgi, więc wolę dać 4,5.

Opublikowano

Ile ważysz? Ja w przednie koło daje 2,2 do jazdy po mieście na sztywnym widelcu. Jak dmuchnę 3 atm  to komfort spada drastycznie,nie wspomnę już o wyższych wartościach. Z tył daje więcej ,gdyż jestem ciężki,a jednak siedząc większość ciężaru naciska na tylne koło.

Moim zdaniem zdecydowanie mniej powietrza i zaraz poczujesz różnicę.

Opublikowano
3 minuty temu, elmapeto napisał:

Ile ważysz?

90kg. Do tego zawsze mam plecak, a to z żarciem do pracy, narzędziami, a jak jadę gdzieś rekreacyjnie, to lustrzanka foto+obiektywy (czasami statyw)+woda i też jakieś żarcie...

Opublikowano

A może wystarczy technikę jazdy zmienić. Jeśli najeżdżasz na krawężnik, to odciąż kierownicę, a potem tylne koło. Pomaga też w takim przypadku wstać z siodełka i amortyzować całość na nogach. Każdą przeszkodę da się w miarę miękko pokonać.

Opublikowano

Na to nie jest jakaś przesadzona waga. Ja mam +30

Opublikowano (edytowane)

4,5 bara to daje w przełaj na miasto 35 mm, na grubszej oponie z automatu mniej pompujesz. Może nie tędy droga. Sztyce karbonową, tudzież amortyzowaną ? ewentualnie może rama stalowa była by bardziej komfortowa od aluminiowej. 

jak ci opona do felgi dobije to dętka zostaje przecięta.  Może przez dobicie masz na myśli ugięcie opony, a to rzecz naturalna. 

Edytowane przez WściekłyDzik
Opublikowano

Zgodzę się ,że grubsza opona mniej powietrza. Ale kolega ładuje wartości prawie maksymalne. To ,że na oponie jest napisane  max 5.0 bara nie znaczy ,że tyle trzeba dmuchać.

Opublikowano (edytowane)

W takim razie, jeżeli znajdę jakiś rowerek odpowiadający moim wymaganiom, to zrobię sobie jeden pełny błotnik z dwóch i jakoś pokombinuję z tym odcinkiem za rurą podsiodłową osłaniającym mechanizm przedniej przerzutki.

Dziękuję Wam za zainteresowanie tematem.

Pozdrawiam

EDYTA:

Jakby ktoś miał ten sam problem (chociaż nie sądzę), to właśnie trafiłem na rozwiązanie https://www.kellysbike.com/pl/mtb-xc-c625/madman-60-29-p57998

Nie jest to ten model, który chcę, ale tak się zajarałem, że lecę wertować ofertę 🙂

Edytowane przez zielony