pepik1378 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Opublikowano 26 Stycznia 2019 Witam, mam pytanie odnośnie piasty Shimano FH-RM33. Chciałem zrobić dziś mały przedsezonowy serwisik no i sobie polepszyłem... Jak widać na zdjęciu - uszkodziłem plastikową "osłonkę bieżni(?)". Od strony napędowej wyjąłem taki plastik bez problemu, natomiast od strony tarczy hamulcowej jak widać. Pytanie - czy to w ogóle się wyjmuje w tej konkretnej piaście? Jeżeli nie, to uważam, że dostęp do bieżni w celu jej wyczyszczenia jest nieco utrudniony. A jeżeli tak, to jak?
WściekłyDzik Opublikowano 26 Stycznia 2019 Opublikowano 26 Stycznia 2019 tak powinno się wyjąć normalnie jak w każdej takiej piaście, w końcu to pod nią dopiero masz kuleczki. Może zmęczenie materiału... Ale faktycznie sam miałem nie jednokrotnie wrażenie ,że to może się urwać.
pepik1378 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2019 Hmm.. to będę myślał następnym razem. Bo złożyłem to spowrotem i będę musiał tam zapewne częściej zajrzeć ze względu na to pęknięcie. Rower ma 1000 km przebiegu w 99% po suchym asfalcie więc zmęczenie materiału raczej bym wyeliminował, aleee... nie takie cuda ludzie widzieli 🙂 a jak to kolego wyjmujesz? Ja próbowałem podważyć - efekt widoczny. Później kombinerkami ciągnąłem - też nie wyszło i dałem spokój żeby całkowicie tego nie zniszczyć.
Kruk Opublikowano 27 Stycznia 2019 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Najprościej kupić nową używaną piastę, bardzo ciężko będzie dostać taki plastik.
pepik1378 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 27 Stycznia 2019 Tak tak, to wiem. Tylko pytam na przyszłość jak to dziadostwo wyjąć?
MAK2606 Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Opublikowano 14 Sierpnia 2024 Hejeczka - odgrzewam kotlecika. Mam dokładnie ten sam problem z tą samą piastą z tym że u mnie ta osłona łożyska rozsypała się na części. Nawet na jakimś schemacie shimano tej piasty nie mogę znaleźć tej części, a głupio kupować całe koło czy przeplatać z powodu kawałeczka plastiku. Ktoś we jaki ta osłona ma nr albo może się dowiedzieć, lub ewentualnie od jakiej innej piasty ta część by podeszła. Z góry dzięki za pomoc w ogranięciu problemu.
Rekomendowane odpowiedzi