Skocz do zawartości

Łańcuch spada z zębatki

Druciaq

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Problemem jest spadający łańcuch na schodach z blatu w napędzie 1x7, łańcuch jest nowy, nawet 20 km nie przejechał, korba to nexelo jedno rzędowa ze zintegrowaną osią, nie mam napinacza a przerzutka tylna to jakieś bliżej nieokreślone shimano wyciągnięte ze starego roweru, sama przerzutka wrzuca biegi idealnie a wuzek jest prosty, łańcuch na pewno nie jest za długi ponieważ przerzutka na najniższym biegu jest niemal pionowo w dół. Co zrobić, może coś dodać, ustawić. Dodam jeszcze, że przed zmianą z 3x7 na 1x7 łańcuch nie miał tendencji do spadania. 

Opublikowano

Z tego co mi wiadomo to musi być specjalny blat lub napinacz.

Zębatka przednia narrow wide eliminuje problem. O ile mi wiadomo:-)

Bez przedniej przerzutki łańcuch pracuje na większych przekosach.

Opublikowano

Jak wyżej. Przy 3x7 nie spadało, bo go przednia przerzutka "łapała" jak podskoczył, a teraz jej nie ma i klops. Albo zębatka NarrowWide, albo napinacz, albo przynajmniej tylna przerzutka ze sprzęgłem.

Opublikowano

Linia łańcucha też może być problemem, musisz ustawić przednią zębatke w jakiś sposób (podkładki etc.) tak, żeby pokrywała się srodkiem kasety/wolnobiegu. Czyli linia łańcucha około 47-48mm. Ja miałem w napędzie 1x6 50mm linie i był klops, a 47mm już nie spada, ale warto podkreślić, że ten rower nadaje się tylko do jeżdzenia po asfalcie po bułki :P

Opublikowano

Czyli w ostateczności mógłbym 'na pusto' z powrotem wstawić przednią przerzutkę zablokowaną w odpowiedniej pozycji i potem tylko się modlić żeby zadziałało. 

Opublikowano

Jeśli masz 1 na to przecież są napinacze i prowadnice do zamontowania w miejscu przerzutki.