hslover Opublikowano 23 Stycznia 2019 Opublikowano 23 Stycznia 2019 Witam Szajki Bajki :) Jakiś czas temu po ostrzejszej jeździe moim Btwinem zaczął do mnie dochodzić dziwny strzelający dźwięk który nasila się kiedy ciężar mojego ciała przesówam na tył. Odkryłem że to szprycha/szprychy. O co w tym chodzi i co z tym robić? Koła to Mavic Crossride FT SX.
Gość Opublikowano 24 Stycznia 2019 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Napięcie szprych do wyregulowania ot cała filozofia.
Gość Opublikowano 24 Stycznia 2019 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Jeżeli rower jest nowy lub koła nowe może być że szprychy się układają i będą strzelaćLub są zbyt mocno dociagniete warto było by podjechać np do zaprzyjaźnione serwisu by sprawdzili naprężenie szprychA powiedz czy jak dłonią ściskasz są twarde czy miękkie?Jak twarde bardzo to jak wyżej pisałemJak miękkie to do regulacji i czyli centrowania i dociagniecie
hslover Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2019 No bardziej powiedziałbym że są miękkie, zbyt naciągnięte na pewno nie. Rower ma około 2 lat.
Gość Opublikowano 24 Stycznia 2019 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Możesz je śmiało podociagać jeżeli wiesz jakJak nie zobacz na YouTubeTylko do tego trzeba mieć klucz do nypli
Gość Opublikowano 24 Stycznia 2019 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Tzak jak koledzy radzą trzeba podociągać szprychy. Doraźnie na miejsce gdzie się krzyżują możesz dać odrobinkę olejku/brunoxa i tez będzie cisza ale to nie rozwiąże problemu. Koło ze zbyt luźnymi szprychami bardzo łatwo może się skrzywić.
hslover Opublikowano 24 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 24 Stycznia 2019 (edytowane) Ok. Dzięki bardzo za odpowiedzi. Tak też zrobię. A czy jest sens dociągnąć szprychy tak po prostu bez centrowania jeśli koła nie są pogięte czy trzeba ewidentnie przeprowadzić pełny proces centrowania? (Widziałem tutek Szajbajka i to cała moja wiedza na ten temat) Edytowane 24 Stycznia 2019 przez hslover
Gość Opublikowano 24 Stycznia 2019 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Obczaj dłonią jak naprawdę dużo tył niedociagnietych szprychJa proponuję kluczem do nypli dokręcić po 45 stopni czyli ćwiartki obrotu każdego nypla powinno pomóc
Fenthin Opublikowano 24 Stycznia 2019 Opublikowano 24 Stycznia 2019 Nie chcę być złym prorokiem, ale... Jeśli to taki dźwięk i naciągnięcie szprych nie pomoże, a dźwięk pojawiałby się głównie przy hamowaniu, problem nie tkwi w szprychach, lecz w piaście. I z tym poza gwarancją nic nie zrobisz.
Rekomendowane odpowiedzi