Skocz do zawartości

Pytanie o Kross moon 3.0 2017

TheRainMan

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam. Przymierzam się do kupna roweru enduro (używanego) i w tym momencie najbardziej przyciąga moją uwagę Kross Moon 3.0 z 2017, lecz zastanawia mnie jedna rzecz. Chodzi o to, że na olx są dwie osoby, które sprzedają ów model z "nową ramą". I teraz moje pytanie brzmi, czy wie ktoś może czy ta rama (2017) posiada jakąś wadę? Ogólnie sam rower (używany) za taką cenę z takim osprzętem + z dobrym zawieszeniem to naprawdę dobry deal, lecz jeśli rama w nim jest jakaś wadliwa to po prostu szkoda czasu i pieniędzy.

Opublikowano (edytowane)

jeśli to model ad 2017 to chyba już ze zmienionym linkiem zawieszenia - te z pierwszych lat pękały. Ale nie wiem czy zmienili to w 2017 czy 2018, może ktoś będzie lepiej wiedzieć. Tak samo na początku były problemy z odkręcającymi się śrubami w zawiasie ale tutaj klej do gwintów załatwia sprawę. Ogólnie - ten link zawieszenia upierdliwa sprawa jak pęknie ale nie jest to też pewniak - wątpię żeby wszystkim pękało, poza tym - link można zawsze wymienić. Być może pasuje poprawiony a wtedy problem by się sam rozwiązał 

Edytowane przez trollu
Opublikowano

Czytałem kiedyś i w tych rocznikach już jest poprawiony problem pekajacych elementów oraz odkrecajacych śrub
Mam Soila z 2016 roku, rower sprawuje się całkiem dobrze do dziś z nic się nie stało z zawieszeniem (wymiana łożysk)
Znajomy był w Finale Włochy na trasach enduro była tam dziewczyna na moon mówił że rower bardzo dobrze się sprawdził na tamtych trasach
Co do roweru wszytko zależy też jaka cena tego krossa
Patrząc na markę i bieg czasu może warto kupić coś innego np NS snabb (nic nie sugeruję tylko potem może być go łatwiej sprzedać)
Ale to tylko moje zdanie w końcu sam mam krossa

Opublikowano
20 godzin temu, TheRainMan napisał:

Zastanawia mnie jedna rzecz. Chodzi o to, że na olx są dwie osoby, które sprzedają ów model z "nową ramą". I teraz moje pytanie brzmi, czy wie ktoś może czy ta rama (2017) posiada jakąś wadę? 

Dokładnie tak. Tam jest wadliwie zaprojektowany i wykonany link zawiasu. 

Opublikowano

No  tego co widzę, to rzeczywiście jest problem z tymi linkami. Sam osobiście posiadam teraz soila również z 2017 i żadnych problemów z śrubami czy samym linkiem nie miałem. No ale teraz pytanie czy ryzykować czy nie? Bo jeszcze do tego dochodzi bardzo słaba 2 letnia gwarancja Krossa, gdzie przy kupnie używanego modelu dużo tej gwarancji by mi nie zostało. A patrząc na to, że Kross zamiast wymienić sam link wymienia całą ramę, to przy ewentualnym pęknięciu bez gwarancji musiał bym kupić całą nową ramę, co by było dość absurdalną rzeczą. No ale pomimo tych wszystkich negatywów, nie ukrywam, że trochę się uwziąłem na ten model z uwagi na osprzęt jaki oferuje, bo za taką cenę żadna inna marka takich części mi nie zaoferuje.

Opublikowano

Jak Cię "stać" na potencjalne kłopoty a rower jest w dobrym stanie to bierz. Masz drugi i jak coś walnie to nie zostaniesz z ręką w nocniku.