Skocz do zawartości

Korba do 200zł

HIBOISS

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, nie jestem zbyt doświadczony. Planuję zakup nowej korby, tylko problem w tym że nie wiem która będzie dobra w cenie 200zł. Proszę was o pomoc.

-korba musi byc 3x9

-moja tylna przerzutka to shimano alivio shadow

(proszę także o podanie kilku przykladowych supportów do tej korby)

Opublikowano

Witam.

Nie określiłeś czy korba ma być z zintegrowana osią czy nie? Jak z zintegrowana to w tym budżecie tylko używana. Nie podałeś zakresu na blatach. Ten nie może kolidować z przerzutkami.

Na temat korb na forum informacji mnogo. Wystarczy pogrzebać i poczytać. Także do dzieła. 

Opublikowano

Mówiłem, że jestem zielony w temacie. Możesz wytlumaczyc o co chodzi z tą osią? I czy zakres na blatach ma jakiś związek z przerzutką?

Opublikowano

Poczytaj istniejace wątki w temacie korb. Tam znajdziesz wszystkie niezbędne informacje o ile podejdziesz do tematu należycie. Wybacz przyjacielu ale tyle razy o tym pisalem na forum, że nie mam już mocy tłumaczyć tego setny raz. Co innego gdybyś przyszedł z konkretnym pytaniem. Zalecam samoksztalcenie przy użyciu forumowych zasobów.

Opublikowano

Dobra, rozumiem. Możesz podać link. Nawet nie wiem jak tego szukać😑

Opublikowano

To tak poczytałem. Korba ma być nie zintegrowana z osią, zakres na blatach aktualnej korby to 44/32/22

Opublikowano

Tak mi się wydaję że ma Kolega kwadrat a nie wielowypust octalink. Nie mniej nowe korby w takich systemach to coś pokroju Alivio lub starszej Deorki a tak to jeśli coś lepszego to i tak musiałby kolega przejść na Hallow tech a dokładnie 2 pieces crank set :)

Opublikowano

Ja bym sugerował że jak ktoś chce pomóc przy wyborze korby i suportu dobrze by było podać jaki ma rower
Wtedy było by wiadomo czy karba na kwadrat czy na wielowpóst
Do wyboru wkładu suportu dobrze znać szerokość mufy

Opublikowano

Noo noo tego nie widziałem coraz niżej schodzi sztywna ośka, w sumie to dobrze :)

Opublikowano

Posiadam krossa level r3 2017. Przepraszam ze tak mało informacji, ale jestem nowy.

Opublikowano

Właściwie, to dlaczego planujesz zmianę korby? zębatki się zużyły? Coś trzeszczy? Korba którą ci podpowiedziałem da ci sztywność względem kwadratu który teraz posiadasz, po za tym to nic.

Opublikowano

Wymieniam, poniewaz fabryczna korba zepsula sie juz dawno. Była wymieniana na szybko w serwisie za jakies 60 zł. Nawet nie wiem jaką aktualnie posiadam.

Opublikowano

W takim razie warto już kupić coś ze zintegrowaną osią, np taką jak proponowałem

Opublikowano

Chyba każdy Kolega z forum poleci Ci sztywną ośkę w korbie, mało ważne jakiej firmy ta korba bo i tak będzie sztywniejsza od kwadratu. Z drugiej strony jeśli nie zależy Ci na jakiejś ekstra korbie czy nawet ze średniej półki pokroju Deore/SLX  to weź tą co Kolega PiotrekGT zaproponował.

Przy doborze korby miej na uwadze to jaką masz przerzutkę z przodu. Najłatwiej policz zęby na blatach korby i taką samą kup albo o takim sammym stopniowaniu czyli np. 42-32-24 czyli stopniowanie 10-8 albo 40-30-22 to tak samo zaś w trekingowych korbach może być rozstaw 44-32-22 czyli 12-10. Chodzi o łyżkę przedniej przerzutki, jeśli jest dostosowana do np. 40-30-22 to nie pójdzie z korbą 44-32-22 bo ma inne stopniowanie a jak pójdzie to możliwe że na pośrednich biegach będzie Ci trzeć o łyżkę łańcuch, lub wcale nie będzie chciała wrzucać czy zrzucać. 

Najlepiej napisz ile zębów mają blaty na Twojej korbie po kolei i jak się nazywa przednia przerzutka ( model ) 

Opublikowano

Blaty korby mają 44/32/22 zęby. Przednia przerzutka to altus FD-M370.

Proponujecie jakiś inny zestaw oprócz tego wyżej?

Opublikowano

To jak ulał pasuje, z tego co sie orientuje nic tańszego ze sztywną osia już nie ma.

Opublikowano

też mi się wydaje że taniej nówki się nie znajdzie :) 

Opublikowano

Co warto tylko dodać że ta tania mt300 korba ma normalne śruby w korbie dzięki temu będziesz mógł same blaty wymieniać a nie całą korbę, niby standard ale w niskich grupach blaty są z korbą zespawane/znitowane a tak zawsze jest opcja zmiany bez kupna nowej korby.