Skocz do zawartości

Strzelanie w Hamulcach

Pondasek

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)

Witam wszystkich!

Ostatnio postanowiłem zakupić rower marki Cube Analog 2017r. Rower przyjechał wszystko fajnie , jednak zaniepokojiła mnie jedna rzecz mianowicie podczas wciskania amortyzatora przedniego słychać takie jagdyby trzaski, strzały nie wiem jak dokładnie to opisać. Wydaję mi się że pochodzą od hamulców, podobny dźwięk słyszę z tyłu. Model hamulców Shimano Br-m315. Co ciekawe nic takiego się nie dzieje gdy podczas wciskania amortyzatora nie trzymam hamulców. Stąd pytanie do was: miewał ktoś takie problemy? Wie ktoś jak taki problem rozwiązać? Czy oddać rower do serwisu? Z góry dziękuję za odpowiedzi:)

Edytowane przez Pondasek
Opublikowano
9 minut temu, eathan napisał:

Luz roboczy na klocku?

Dokładnie.

Poza tym co ma amor do hebli? Kompletnie nic.

Opublikowano

Odkręć zacisk powtórz wciskanie amortyzatora wtedy ,będziesz wiedział czy amor czy zacisk

Opublikowano

To normalna sprawa i rozchodzi się o luz roboczy a bardziej zawleczkę. Trzeba z tym żyć. Cube z tego co kojarzę lubuje się w pastach Shimano a tam jest mocowanie tarcz na wielowpust. Do tego zapewne najtańsze badziewne tarcze gdzie bywały delikatne luzy na nitach. Innymi słowy "jakość" najtańszych hydraulików Shimano.   

Opublikowano

A ja podpinam się pod temat, mam BR M6000, wiecie może jak ten luz troche zmniejszyć? Jakaś grubsza zawleczka czy coś.

Opublikowano

A starszych modelach z cyframi 615 czy 675 był stosowany patent z zamontowaniem zamiast zawleczki śruby z nakrętką. Sam nie stosowałem choć ponoć solidnie pomagało. 

Opublikowano

jak chodzi o strzelanie to z klamek SLX, XT czy XTR nie wiem czy też nie w Deore gdzie jest servo wave tam te roleczki strzelają, podczas wciskania klamki :) Co do m315 to podstawa podstaw, klocki podczas zaciśnięcia klocki w zacisku się przesuwają i pukają o ścianki zacisku, nie wymagaj za wiele od M315, szkoda że dają do dzisiejszych analogów takie podstawowe, kiedyś dawali M445 niby to samo ale ciut modelowo wyżej.