martinb3 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Cześć. Jakiś czas temu wstąpiłem do najbliższego serwisu w celu założenia spinki na łańcuch. Nie mam narzędzi i smykałki majsterkowicza więc wolałem żeby to zrobił serwis. Spinkę chciałem mieć na czarną godzinę, jak by łańcuch wymagał "szejkowania". Przechodząc do sedna, nie znam się na rodzajach i markach produkujących spinki, serwisant założył mi taką ( zdjęcia niżej), nie dopytywałem się co to za spinka, szczerze mówiąc nawet jej nie oglądałem po założeniu. Dziś z czystej nudy i ciekawości chciałem ją rozpiąć aby sprawdzić jak sprawnie mi to pójdzie. Niestety mi się to nie udało, nie chciałem zrobić krzywdy łańcuchowi, więc bardzo się nie szarpałem. Możecie mi podpowiedzieć co to za rodzaj spinki, bo w filmikach na YT widziałem inne. No i finalnie jak ją rozpiąć. Zdjęcia spinki Pozdrowienia dla Was
LukasFR22 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Najłatwiejszym spodobem co do demontażu spinki jest skorzystanie z pomocy kombinerek. Chwytamy ogniwo po przekątnej i ściskamy. Sworznie przesuną się do szerszej części oczka i praktycznie to na tyle. Do montażu robimy praktycznie to samo tylko na odwrót ale już bez użycia kombinerek
iza Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 34 minuty temu, martinb3 napisał: Dziś z czystej nudy i ciekawości chciałem ją rozpiąć aby sprawdzić jak sprawnie mi to pójdzie. Niestety mi się to nie udało Polecam na przyszłość spinki Connex, rozpinanie bezproblemowe, szybkie, bez narzędziowe 1
Yan Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 (edytowane) Niestety tej spinki tak łatwo kombinerkami nie zdejmiesz. Najlepiej złapać łańcuch z dwóch stron i naciskając kciukami odgiąć żeby bolce ze spinki zbliżyły się do siebie. W twoją stronę muszą być skierowane te dwa jajowate otwory (zdjęcie drugie). W przypadku gdy masz zabrudzony łańcuch dużo trudniej jest to zrobić. Polecam przy najbliższej okazji wymienić to na spinkę ściąganą kombinerkami. https://www.youtube.com/watch?v=VrNJ6sxSnjw Edytowane 13 Kwietnia 2017 przez Yan 3
martinb3 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Widziałem filmiki na YT , ale odniosłem wrażenie że ściskanie pod kątem kombinerkami sprawdza się w tego typu spinkach a ta której zdjęcia wrzuciłem na początku wygląda inaczej. Męczyłem się z kombinerkami, ale albo brak wprawy albo robie coś nie tak. Poprawcie mnie jeśli nie wiem o czym mówie
pawel2208 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Dokładnie, to jest inna spinka. Rozpina się ją tak jak chciałbyś wygiąć łańcuch na bok. Łapiesz kciukami za spinke i wyginasz. 1
Yan Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 2 minuty temu, martinb3 napisał: Męczyłem się z kombinerkami, ale albo brak wprawy albo robie coś nie tak. Ja jak pierwszy raz walczyłem z tą spinką też dostawałem szału ale zobacz na filmik który wkleiłem powyżej.
martinb3 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Otóż to, po tym filmiku kumam o co chodzi. Dziś już nie przetestuje, ale jutro dam znać jak poszło i ładnie podziękuje za pomoc. A idąc krok dalej, jak się taką spinkę zapina?
Yan Opublikowano 13 Kwietnia 2017 Opublikowano 13 Kwietnia 2017 W sumie to tak samo tylko że jednym kciukiem pilnujesz żeby spinka nie uciekła.
martinb3 Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 14 Kwietnia 2017 Próbowałem opisywanym sposobem rozpiąć spinke. Noo jest to nie lada wyczyn, nie udało mi się jeszcze tego zrobić bo podszedłem do tego z marszu po pracy mając tylko 5 min. Poszarpałem się trochę i widzę że ten sposób przyniesie efekt ale nie jest to takie proste jak na filmiku od skośnookich powyżej. Muszę w trybie pilnym zmienić spinkę na taką z "normalnym" zapięciem. Podlinkujecie jaką wybrać? Aha dzięki za pomoc
Maki Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Ta spinke co masz rozpinasz wyminajac tak jak bys chcial zlamac kij drewniany w strone gdzie widac ze sa takie owalne otwory.
pawel2208 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 (edytowane) Zamiennie polecam spinkę SRAM lub KMC dobraną pod pod szerokość łańcucha (8, 9, 10 lub 11rz) Edytowane 15 Kwietnia 2017 przez pawel2208
tomek040982 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Opublikowano 15 Kwietnia 2017 Dnia 13.04.2017 o 21:09, iza napisał: Polecam na przyszłość spinki Connex, rozpinanie bezproblemowe, szybkie, bez narzędziowe Również polecam. Wcześniej miałem Sram i on mi nie pod pasował właśnie ze względu że nie dało się rozpiąć łańcucha bez narzędzi. Odkąd mam connexa problem zniknął , wystarczą same ręce, lekko i przyjemnie się rozczepia a przy tym nigdy mi się nie zdarzyło żeby się łańcuch sam rozpiął a miałem na samym takie wrażenie że skoro tak lekko schodzi to może się rozpiąć.
martinb3 Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Autor Opublikowano 20 Kwietnia 2017 Tamat tej spinki jest ogarnięty i po głębszej analizie nie jest taka zła. Po kilku próbach można dojść do wprawy z rozpinaniem no i oczywiście rozpina się ją bez użycia narzędzi a to bardzo duzy plus. Reasumując to raczej nie będe jej na chwile obecną zmieniał.
alfine-11 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Dnia 2017-04-13 o 20:51, LukasFR22 napisał: Najłatwiejszym spodobem co do demontażu spinki jest skorzystanie z pomocy kombinerek. Chwytamy ogniwo po przekątnej i ściskamy. Sworznie przesuną się do szerszej części oczka i praktycznie to na tyle. Wydaje mi się , że jednak najłatwiejszym sposobem na spinanie i rozpinanie łańcucha są jednak dedykowane do tego zadania szczypce 2w1 1
pawel2208 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Opublikowano 29 Kwietnia 2017 Ja także używam kombinerek, bo akurat posiadam. Nie widzę sensu kupowania szczypiec do łańcucha, które do niczego innego mi się nie przydadzą, a kombinerki robią to równie dobrze, a i do innych prac je można wykorzystać 1
alfine-11 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Pawle chyba masz rację po co komu specjalistyczne narzędzia rowerowe , a ja myślałem , że na tym forum są Szajbajki
pawel2208 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 Opublikowano 30 Kwietnia 2017 (edytowane) Jeżeli coś dobrze się sprawuje to po co przepłacać? Gdzieś był poruszany też temat odnośnie narzędzi i różnych specyfików dedykowanych do rowerów. Przykład - Płyn hamulcowy DOT "rowerowy" 250ml ok 50zł, a w motoryzacyjnym 6-12zł za 1L. Odtłuszczacze rowerowe też trochę kosztują, a wystarczy benzyna ekstrakcyjna, alkohol izopropylowy za kilka PLN Można dłubać przy rowerze nie wydając zbędnie kasy. Edytowane 30 Kwietnia 2017 przez pawel2208
alfine-11 Opublikowano 1 Maja 2017 Opublikowano 1 Maja 2017 14 godzin temu, pawel2208 napisał: Jeżeli coś dobrze się sprawuje to po co przepłacać? Widzę różnicę pomiędzy przepłacaniem czyli zapłaceniem za coś zbyt drogo , a nieposiadaniem jakiegoś narzędzia i zastępując go innym 2
alfine-11 Opublikowano 4 Maja 2017 Opublikowano 4 Maja 2017 Ponieważ w dziale łańcuchy temat "Jak rozpiąć spinke." został zamknięty , a chciałem podzieli się z Szajbajkami filmikiem to zapodaje go tutaj na luźno 2
egzo23 Opublikowano 4 Maja 2017 Opublikowano 4 Maja 2017 Tylko po co z tym kombinować. Ja otwieram spinke zwykłymi kombinerkami łapiąc na skos.Wysłane z mojego E2303 przy użyciu Tapatalka
Administrator Admin Opublikowano 4 Maja 2017 Administrator Opublikowano 4 Maja 2017 Temat wyczerpany. Zamykam.
Rekomendowane odpowiedzi