Antyszprycha Opublikowano 20 Stycznia 2019 Opublikowano 20 Stycznia 2019 Witam Panowie i Panie, Pacjentem jest tylna przerzutka Ultegra 8050 Di2, problem tkwi w tym, że po zejściu z kasety na najniższe przełożenie z tyłu powrót w góre o jedno kliknięcie nie jest możliwy, nie chce wskoczyć łańcuch. Dopiero podwójne kliknięcie załatwia sprawę ale wtedy łańcuch idzie do góry o dwa przełożenia i aby wrócić docelowo na przedostatnią koronkę muszę znowu zrzucić. Sytuacja dotyczy tylko zrzutu z 11 na 12. Zrzut z 12 na 13 itp jest już możliwy bez problemu. Oczywiście bawiłem się w mikroregulację za pomocą wprowadzenia przerzutki w tryb serwisowy ale jeśli wyreguluje tak aby łańcuch wskoczył z 11 na 12 to wtedy zejście z kasety od góry do dołu wykazuje taki sam problem przy zestopniowaniu 16 na 15. Nie wiem czy regulacja zakresu przerzutki śrubkami coś da bo kręciłem lewo prawo i nie jest ani lepiej ani gorzej. Hak, prosty, grupa nowa. Jakiś pomysł ? Ps. Zaznaczam, że wszystko było ok ale podczas konfiguracji di2 z Garminem za pomocą moduł…u BT ew-ww111 postanowiłem się pobawić lekko regulacją i chyba pogorszyłem sprawę a teraz nie umiem wrócić do punktu wyjścia.
miura81 Opublikowano 22 Marca 2020 Opublikowano 22 Marca 2020 W dniu 20.01.2019 o 22:30, Antyszprycha napisał: Witam Panowie i Panie, Pacjentem jest tylna przerzutka Ultegra 8050 Di2, problem tkwi w tym, że po zejściu z kasety na najniższe przełożenie z tyłu powrót w góre o jedno kliknięcie nie jest możliwy, nie chce wskoczyć łańcuch. Dopiero podwójne kliknięcie załatwia sprawę ale wtedy łańcuch idzie do góry o dwa przełożenia i aby wrócić docelowo na przedostatnią koronkę muszę znowu zrzucić. Sytuacja dotyczy tylko zrzutu z 11 na 12. Zrzut z 12 na 13 itp jest już możliwy bez problemu. Oczywiście bawiłem się w mikroregulację za pomocą wprowadzenia przerzutki w tryb serwisowy ale jeśli wyreguluje tak aby łańcuch wskoczył z 11 na 12 to wtedy zejście z kasety od góry do dołu wykazuje taki sam problem przy zestopniowaniu 16 na 15. Nie wiem czy regulacja zakresu przerzutki śrubkami coś da bo kręciłem lewo prawo i nie jest ani lepiej ani gorzej. Hak, prosty, grupa nowa. Jakiś pomysł ? Ps. Zaznaczam, że wszystko było ok ale podczas konfiguracji di2 z Garminem za pomocą moduł…u BT ew-ww111 postanowiłem się pobawić lekko regulacją i chyba pogorszyłem sprawę a teraz nie umiem wrócić do punktu wyjścia. Cześć, czy poradziłeś sobie z tym problemem? Ja mam podobny kłopot w Dura Ace 9150 di2. Również nie jestem w stanie przełączyć niektórych biegów. Łańcuch również przeskakuje o dwa przełożenia. Sytuacja ma się jeszcze gorzej po zamontowaniu roweru na trenażer.
jhartman Opublikowano 22 Marca 2020 Opublikowano 22 Marca 2020 Obstawiam wygięty hak przerzutki. Strzelam, ale objaw problemów na trenażerze wskazyw na hak odgięty *na zewnątrz* w ten sposób, że przy zaciskaniu ośki dociska się do ramy ten wygięty hak przez co cała przerzutka zmienia położenie.A może opowiadam głupoty bo mechanik to że mnie taki jak ta trąbka u kozy Pozdrawiam, Jarek
miura81 Opublikowano 23 Marca 2020 Opublikowano 23 Marca 2020 (edytowane) W dniu 22.03.2020 o 12:49, jhartman napisał: Obstawiam wygięty hak przerzutki. Strzelam, ale objaw problemów na trenażerze wskazyw na hak odgięty *na zewnątrz* w ten sposób, że przy zaciskaniu ośki dociska się do ramy ten wygięty hak przez co cała przerzutka zmienia położenie. A może opowiadam głupoty bo mechanik to że mnie taki jak ta trąbka u kozy Pozdrawiam, Jarek Hej. Oddałem dziś rower do (chyba) bardziej "kumatego" serwisu i rzeczywiście diagnoza po minucie od powieszenia roweru na stojaku - hak jest delikatnie krzywy. 👌👍👍👍👍👍👍 Edytowane 23 Marca 2020 przez miura81 1
Rekomendowane odpowiedzi