Skocz do zawartości

Regulacja 105 FD-5801

gabat

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Dobry wieczór, we wtorek kurier przywiózł nowiutkiego Synapsa alu na osprzęcie 105. Wszystko pięknie ale nie mogę poradzić sobie z regulacją przerzutki przedniej. Jeżeli ustawię duży blat żeby nie obcierał na małym trybie to obciera na dużym i odwrotnie. Mały blat to już w ogóle kosmos. Ktoś ma jakieś doswiadczenia z regulacją tego wynalazku, bo mi nawet manual Shimano nie pomaga.

Opublikowano

Niestety tak to już jest z regulacją przerzutki. Trochę wprawy, odrobina cierpliwości... I powinno się udać

Jedna śrubka - wychylenie na małej zębatce

Druga - wychylenie na blacie

Resztę trzeba dostroić naciągnięciem linki.

Innej metody nie ma. Najlepiej mieć rower na stojaku, bo walka z tym gdy rower jest do góry nogami jest jak walka z wiatrakami. 

Miłej zabawy.

Opublikowano

Chyba nie oczekujesz że łańcuch nie będzie ocierał na żadnym trybie gdy z przodu będzie na dużym lub małym blacie?  To po prostu nie możliwe.

Duży blat jest od dużych prędkości, nie wiem ile masz tam biegów, od najmniejszej zębatki trzy max cztery do góry i tyle. Kaseta musi być podzielona jeśli chodzi o obsługę blatów, środkowe tryby mogą się pokrywać. Szajbajk nagrał film o tym.

• Lubię to! 1
Opublikowano
2 godziny temu, tadzikpl napisał:

5801 to przerzutka ze zmienionym mechanizmem ciągu, jaki jest już w serii r7000. Ustawia się ją inaczej, niż poprzednie 5800.

Tu masz link do instrukcji:

https://si.shimano.com/pdfs/dm/DM-RAFD001-05-POL.pdf

pzdr

Tadzik

Dzięki, ale pisałem, że manual nie pomaga. Robiłem wg niego i według siebie, ale nie robi. Przejrzałem różne fora i jednym działa bez problemu w całym zakresie a innym trze jak u mnie. Szukam porad osoby, która zna problem z autopsji i dogadała się z japońską myślą techniczną.

Opublikowano

U mnie działa, klamka 5800 i fd7000 banglają bez problemu. Wiem to z autopsji.

Opublikowano
35 minut temu, tadzikpl napisał:

U mnie działa, klamka 5800 i fd7000 banglają bez problemu. Wiem to z autopsji.

No dobra, ja jestem z okolic W-wy. Daleko mam do Ciebie? 😉

Opublikowano

Regulacja nie jest taka trudna jeśli:

-przerzutka nie jest krzywa a to się zdarza w transporcie

-Przerzutka nie jest krzywo założona ( prowadnik ma być idealnie równy z zębatkami)

-linki nie są naprężone za bardzo

-śruby ograniczające wychylenia H i L nie są skręcone

Pamiętaj, że na dużym blacie jeździ się tylko na tych 5/6 zębatkach może 7 a potem zmiana na mniejszy i lecisz na biegi lżejsze. Nie wolno robić tak że największy blat z przodu i z tyłu jak i najmniejszy z przodu i z tyłu ( chodzi mi o wielkość nie o przełożenia)

Opublikowano (edytowane)

Tam mocno dodatkowo ważne jest, w której pozycji klamki reguluje się śrubę. 5801 /r7000 górny blat reguluje się na pozycji trymowanej pod największe kółko z przodu, a wychylenie maks reguluje się pokrętłem naprężenia linki. Nie ma w nich ogranicznika maksymalnego wychylenia w stronę korby..

W niedzielę będę wymieniał w rowerze z fd7000 kierownicę i zapewne linki przerzutek, dam znać dokładnie, jak regulowałem.

Edytowane przez tadzikpl
Dopisanka
Opublikowano
2 godziny temu, tadzikpl napisał:

Tam mocno dodatkowo ważne jest, w której pozycji klamki reguluje się śrubę. 5801 /r7000 górny blat reguluje się na pozycji trymowanej pod największe kółko z przodu, a wychylenie maks reguluje się pokrętłem naprężenia linki. Nie ma w nich ogranicznika maksymalnego wychylenia w stronę korby..

W niedzielę będę wymieniał w rowerze z fd7000 kierownicę i zapewne linki przerzutek, dam znać dokładnie, jak regulowałem.

Koniecznie opisz może być pomocne dla innych. Na obudowie są znaki ustawienia przerzutki, czyli napięcia linki. Przy opisie weź to pod uwagę, bo mnie to nie wychodzi tzn. jak ustawię duży blat potem zrzucę na mały i wrócę do dużego to znaki nie wracają do tego samego położenia. Może za bardzo napiąłem linkę? Wiem, że kluczem do umiejętności ustawienia jest zrozumienie działania mechanizmu, a ja w ogóle nie kumam tego co zrobili Japońce. Muszę na spokojnie wszystko poluzować z manualem i z piwkiem rozkminić ten mechanizm.

Opublikowano

Melduję 😉 że działa i nie obciera w całym zakresie. Regulacja jest banalnie prosta, trzeba tylko wykonać czynności po kolei zgodnie  z manualem Shimano.  O dzisiaj zapraszam wszystkich Szajbajków na regulację 105 😀 jest kawałek drogi do wypróbowania, las też, a tylko 40 km od W-wy, a moje psy znakomicie testują przyśpieszanie na rowerze ... biegaczy też lubią 😉

Opublikowano
5 godzin temu, Kruk napisał:

no widzisz czyli jednak regulacja :) 

No, ale niby co miało być innego? Tytuł też dotyczył regulacji, więc nie rozumiem.

Opublikowano

Pisaliśmy że mogą to być również wady samej przerzutki czy też krzywe jej założenie jeśli chodzi o obejmę. To już nie podlega regulacji :) A i jeszcze to że próbowałeś wyregulować i zaczęliśmy się wymieniać zdaniami że może to być coś innego niż regulacja. Także fajnie że jednak regulacja.

Opublikowano
W dniu 18.01.2019 o 11:31, Kruk napisał:

-śruby ograniczające wychylenia H i L nie są skręcone

Ta zmieniarka nie ma śrub ograniczania wychylenia H i L.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

U mnie teraz po zmianie korby z Ovala na SL-K pojawił się problem z ocieraniem łańcucha o prowadnice łańcucha na dużym blacie. Wykręciłem śrubę ograniczającą wychylenie, ale to nic nie dało. Zakres wychylenia jest zbyt mały, bo łańcuch dalej ociera o tą "wgniecioną" część prowadnicy. Na boku na lewo od tych śrubek jest jeszcze ogranicznik w postaci takiego "ząbka", który zdaje się odpowiadać za to.

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 10.02.2019 o 16:05, Csaga napisał:

U mnie teraz po zmianie korby z Ovala na SL-K pojawił się problem z ocieraniem łańcucha o prowadnice łańcucha na dużym blacie. Wykręciłem śrubę ograniczającą wychylenie, ale to nic nie dało. Zakres wychylenia jest zbyt mały, bo łańcuch dalej ociera o tą "wgniecioną" część prowadnicy. Na boku na lewo od tych śrubek jest jeszcze ogranicznik w postaci takiego "ząbka", który zdaje się odpowiadać za to.

Regulację robisz przy odpiętej lince?

Opublikowano
Regulację robisz przy odpiętej lince?
Regulacje czego? Zresztą nie ma to znaczenia. Tak jak pisałem wcześniej z boku jest taka wypustka/ząbek który ogranicza wychył prowadnicy i wykręcenie śrubki nic nie da. Wymieniłem niedawno DA9000 i problem zniknął. W 105tce prowadnica zdaje się być prosta, ale może to jakiś lewy egzemplarz, bo zrobiłem wszystko tak jak w manualu

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

Opublikowano
23 minuty temu, Csaga napisał:

Regulacje czego? Zresztą nie ma to znaczenia. Tak jak pisałem wcześniej z boku jest taka wypustka/ząbek który ogranicza wychył prowadnicy i wykręcenie śrubki nic nie da. Wymieniłem niedawno DA9000 i problem zniknął. W 105tce prowadnica zdaje się być prosta, ale może to jakiś lewy egzemplarz, bo zrobiłem wszystko tak jak w manualu

Wysłane z mojego Redmi 4A przy użyciu Tapatalka

A, to ty nie o przednią przerzutkę pytałeś 😉 to przepraszam 😀 Ważne że problem rozwiązany 

Opublikowano (edytowane)
1 godzinę temu, gabat napisał:

A, to ty nie o przednią przerzutkę pytałeś 😉 to przepraszam 😀 Ważne że problem rozwiązany 

Cały czas pisze o przedniej

Załączam zdjęcie z neta - tu jest chyba jakaś sora, ale ząbek w tym lub innym kształcie występuje chyba we wszystkich przerzutkach z tej serii. W dziura ejsie zdaje się że prowadnica ma troszke większy zakres pracy i tak jak mówie na dużym blacie jak z zrzucam na najmniejsze koronki kasety to łańcuch mi nie zahacza już o tą prowadnice.

przerzutka.jpg Edytowane przez Csaga
Opublikowano

5801/7000/8000 mają całkowicie nową konstrukcję i szukaj manuala do nich.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

• Lubię to! 1
Opublikowano
4 minuty temu, tadzikpl napisał:

5801/7000/8000 mają całkowicie nową konstrukcję i szukaj manuala do nich.

Wysłane z mojego SM-G930F przy użyciu Tapatalka

No racja, ja mam starszy typ 5800 i 9000

Sorki nie zczaiłem że jest 5801 jest już w tej nowej nowej konstrukcji

• 4 tygodnie później...