elmapeto Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Na wstępie powiem,że nie wiem czy to dobry dział na taką sprawę. W razie czego proszę o przerzucenie w odpowiednie miejsce. Do rzeczy. Jakiś czas temu zauważyłem ,że podczas hamowania przednim hamulcem koło jakby ucieka w lewą stronę. W stronę tarczy. Spotkaliście się z czymś takim? Nie mam koncepcji co z tym zrobić... Może to normalne? Wcześniej jakoś nie zwróciłem na to uwagi. Może to przez za słabo naciągnięte szprychy? Proszę o jakieś podpowiedzi.
Gość Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Ucieka w sensie obrecz się ugina w lewo?
elmapeto Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2019 Takie mam wrażenie patrząc od góry znad kierownicy.
Gość Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Sprawdzałeś napięcie szprych i czy luzów piasta nie ma?
Gość Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 A szybkozamykacz masz dobrze dokręcony? Ja raz dostałam rower z wypożyczalni i też koło uciekało przy hamowaniu, a okazało się, że szybkozamykacz był ledwo ledwo przykręcony i całość latała.
elmapeto Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2019 Piasta jest ok natomiast szprychy odkąd mam te koła są dość słabo naciągnięte. Każda z nich można poruszyć,że tak powiem. Z tył są mocniej naciągnięte.
Red Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 (edytowane) Inną możliwością jest niezbyt sztywny amortyzator czy co tam masz na przodzie. Mimo wszystko obstawiam że to koło a konkretnie słabo napięte szprychy. Nie masz wrażenia że ucieka także w zakrętach? Edytowane 15 Stycznia 2019 przez Red 1
Ares Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 9 minut temu, elmapeto napisał: Piasta jest ok natomiast szprychy odkąd mam te koła są dość słabo naciągnięte. Każda z nich można poruszyć,że tak powiem. Z tył są mocniej naciągnięte. Masz już przyczynę choć logicznym jest, że jak zacisk i tarcza jest tylko a jednej strony to siły działające mogą nieco przeciągać koło tylko w jedną stronę. Popraw naciąg szprych. 1
elmapeto Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2019 Samozamykasz dobrze dokręcam. Myślałem też ,że to może on jest wadliwy. Z przodu mam sztywny widelec. Jak się zastanowię to może właśnie w zakrętach też czuć brak sztywność,więc muszę z tymi szprychami sytuację obadać. Są, słabo napięte jak na mój gust. Tak od początku były. Dobrze,że coś ustaliliśmy. Dziękuję za pomoc.
Gość Opublikowano 15 Stycznia 2019 Opublikowano 15 Stycznia 2019 Idz z kołem na serwis. Poprawią Ci naciąg szprych i po sprawie.
elmapeto Opublikowano 15 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 15 Stycznia 2019 Tak zrobię. I jak będzie po wszystkim dam znać.
elmapeto Opublikowano 18 Stycznia 2019 Autor Opublikowano 18 Stycznia 2019 Okazało się, że wymiana szybkozamykacza rozwiązała problem. Poprzedni jest uszkodzony.,choć wygląda normalnie. Problem rozwiązany. Temat do zamknięcia.
Rekomendowane odpowiedzi