Skocz do zawartości

Modyfikacja Kross Dust

hazok

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Heja Forumowicze. 

Posiadam rower KROSS DUST 2.0 2016. do tej pory rower w oryginalnej specyfikacji. Rower użytkuje głownie w maratonach MTB oraz od czasu do czasu na wyjazdy do Bielska na Enduro Trails.

3 lata eksploatacji i chyba pora doinwestowac w rower na którym dobrze mi sie jeździ (rama, geometria mi pasuje bardzo)

Teraz przedstawie mój plan zmian i prosze o opinie z Waszej strony czy to ma sens.

1. Zmiana napędu z 2x10 na 1x11: chce wrzucić tam korbe SLX, przerzutke XT z dlugim wózkiem i kasete SUNRACE 11-46 zębów, czy taka konfiguracja zda egzamin?
2. Czy musze zmienić piaste z bebenka na kasete 10 czy wejdzie tam 11?

3. Dalej chce zmienić hamulce z tych słabych AVIDÓW DB3 na nowe SLX czy to dobry wybór? jakie klocki? 

4. no i może opony na lżejsze.

Co o tym myślicie ?

Opublikowano (edytowane)

Hej

Moja opinia: Jak jeździsz trochę bardziej ambitne trasy to czemu nie kupisz jakieś obniżanej sztycy? Hamulce też warto wymienić, SLX są bardzo dobre, mogę jeszcze polecić magure mt5. Napęd bym zostawił.

Pozdrawiam

Krzysiek

P.S bębenka nie musisz wymieniać, dopóki nie chcesz kasety na xd

Edytowane przez KrzysiekMTB
Opublikowano

Hamulce będą dobrym wyborem jak nie jesteś ciężkim chłopem to wystarcza chyba że mas kasy więcej możesz dać magura mt5 ale tutaj najtaniej co dostaniesz to 380 zł komplet
Co do klocków żywiczne będą szybko reagować, można kupić pół metalik też będą dobre, najlepsze są metalik jednak muszą się rozgrzać
Jak kupisz hamulce będziesz miał seryjnie żywiczne jak hample będą dobrej klasy tak czy siak odczujesz konkretną różnice przrsiadajac się z DB3

Opublikowano

kasy na regulowaną sztyce już chyba zabraknie. 

Jednak dalej nurtuje mnie czy kaseta 11 wjedzie na bebenek 10..

Opublikowano

Wjedzie, tylko szosowe 11tki wymagają bębenka 11s, kasety mtb 11s już nie.

Opublikowano
2 godziny temu, hazok napisał:

Jednak dalej nurtuje mnie czy kaseta 11 wjedzie na bebenek 10..

Wejdzie bez problemu

Opublikowano

W naszym dziale sprzedażowym trafia się czasem sporo dobrych części. Warto zajrzeć. Kaseta 11s spokojnie wejdzie na obecny bębenek, więc bez obaw. 

Co do samej przerobki napędu... Jeśli chcesz uprościć naped to 1 x 11 nie jest złym pomysłem ale 2 x 10 jest bardziej uniwersalny. Może zanim wymienisz napęd przerób obecny i sprawdz czy w ogóle 1 x ... jest tym czego potrzebujesz.

Heble SLX M7000 polecam 👍 

Opublikowano (edytowane)

Zamieniłem rower w którym było 2x10 na inny rower z 1x11 (10 - 42) i brakuje mi trochę pary pod górę. Zębatka 46 załatwiła by problem - z tym, że mam bębenek XD i jest kłopot z takimi kasetami - kosztują krocie. Jeśli Ty na bębenku Shimano wrzucisz 11-46 to raczej nie powinno Ci nic brakować. Poza tym same plusy napędu 1x11. Gdybym robił jednak już taką inwestycję to pomyślał bym o SRAM 1x12 Nx.

Hamulce Srama / Avida to jakis absurd. Wymiana na Shimano na pewno da efekt.

Edytowane przez GrochowaMTB
Opublikowano

Wstawił bym 1x10 na kasecie Deore 11-42 do tej przerzutki co masz. Dokupił blat NW do korby na 30 zębów. Resztę nie wydanej kasy wsadził w dobre hydrauliki, i manetkę XT. 

Opublikowano

Tylko obawiam się że z zębatka 30 może mi brakować prędkości. A jak z tym Sramem NX bo słyszałem źle opinie o przerzutce. I czy sporty shimano są kompatybilne że Sramem czy trzeba też wymienić support? 

Opublikowano

Moje zdanie takie że przy napędzie 1x zawsze będzie brakowało na prędkości
Nie założysz dużego blatu z przodu niż 34 bo nigdzie nie pojedziesz takie moje zdanie

Opublikowano

Jeśli chcesz rower do podjeżdzania i do zap... to zostań przy tym co masz. 1 x ... niestety ma swoje ograniczenia. Na zestawie 1 x10 blat 34 z kaseta 11-42 spokojnie radziłem sobie z podjazdami. 

Opublikowano
17 minut temu, hazok napisał:

Tylko obawiam się że z zębatka 30 może mi brakować prędkości. A jak z tym Sramem NX bo słyszałem źle opinie o przerzutce. I czy sporty shimano są kompatybilne że Sramem czy trzeba też wymienić support? 

No niestety ale napęd 1x ma swoje wady gdy chcesz by nagle był uniwersalny. Inwestować w Srama to tylko w GX a z NX kaseta. Inaczej szkoda zachodu. Przy korbie Srama trzeba mieć nowy suport. 

Opublikowano

Bo głównie po głowie chodzi mi o kasetę 11 - 46 i w zależności od tego czy będzie to maraton po pagorkach czy płaski czy będą to góry będę zmieniał między blatami 32 a 34. A jeszcze jedno pytanie czy zmiana blatu muszę zmienić też łańcuch na krótszy bądź dłuższy? 

Opublikowano
W dniu 15.01.2019 o 20:27, piter614 napisał:

Moje zdanie takie że przy napędzie 1x zawsze będzie brakowało na prędkości
Nie założysz dużego blatu z przodu niż 34 bo nigdzie nie pojedziesz takie moje zdanie

Po to jest nowy napęd 1x12 - jego rozpiętość jest na tyle duża, że praktycznie zastąpi 2x10. Sprawdź sobie w jakimś programie do porównywania napędów rowerowych.

Opublikowano (edytowane)
59 minut temu, GrochowaMTB napisał:

Sprawdź sobie w jakimś programie do porównywania napędów rowerowych

Nie muszę sprawdzać mam trzy rowery sprawdzam podczas jazdy

kellys 1x12  30x10-50

kross 1x10  32x11-46 jak było 2x10  38/24x11-36 i w tym zestawieniu sadzę że pojadę szybciej niż w tym u góry

author 3x9   40-30-22x11-34  Ten wygrywa na prostych beż jakiejkolwiek konkurencji

Edytowane przez Gość
Opublikowano (edytowane)
Godzinę temu, piter614 napisał:

kellys 1x12  30x10-50

kross 1x10  32x11-46 jak było 2x10  38/24x11-36 i w tym zestawieniu sadzę że pojadę szybciej niż w tym u góry

author 3x9   40-30-22x11-34  Ten wygrywa na prostych beż jakiejkolwiek konkurencji

Tylko matematyka w tym przypadku prawdę Ci powie. Szybciej lub wolniej można jeździć z wielu różnych innych powodów :)

Poza tym o jakiej prędkości piszesz. To jest twoja prędkość podróżna? maksymalna? Na rowerze MTB? No ok, każdy ma inną ideefix chociaż chyba zupełnie nie takie jest przeznaczenie tego roweru.

A wracając do tematu to gdybym miał teraz wymieniać cały set w góralu to tylko 1x12. Suma zalet przeważa nad sumą minusów. Właściwie dostrzegam jeden. Czasami jest problem z szybkim przeklikaniem się przez zakres o który chcemy zmienić. Koszty w przypadku NXa są naprawdę akceptowalne. Wolał bym 1x12 NX niż 1x11 GXa. 

Godzinę temu, piter614 napisał:

kellys 1x12  30x10-50

Jeszcze link do kalkulatora

http://www.gear-calculator.com/?GR=DERS&KB=24,36&RZ=11,13,15,17,19,21,23,26,30,34&UF=2281&TF=90&SL=2.6&UN=KMH&DV=teeth&GR2=DERS&KB2=36&RZ2=11,13,15,17,19,22,25,28,32,36,42,50&UF2=2281

Wszystko tu zależy od przedniej zębatki, ale rozpiętość właściwie pokrywa się tu z typową konfiguracją 2x10. Oczywiście można w 2x10 zastosować nieco większy blat na przodzie. Ale ja osobiście właściwie u siebie nigdy nie używałem najszybszego przełożenia w góralu. No, może incydentalnie z jakiejś dużej góry po asfalcie. Wg mnie w MTB te skrajne przełożenie jest właściwie czysto teoretyczne.

Edytowane przez GrochowaMTB
Opublikowano

Ja tutaj nie mówię o tym że napęd 1x jest zły bo go bardzo lubię jednak na długie wycieczki wolę jechać starym 3x gdyż mogę szybciej podróżować z punktu A do B
A napęd 1x jest rewelacyjny po lesie lub na trasach enduro gdzie nie muszę się szarpać z przednia przerzutką
Generalnie lubię obydwa systemy

Jestem w trakcje testowania systemu 1x12 z o zębach 30/10-50
Sądzę że będę zadowolony
Ale jak będę jechał gdzieś daleko i będzie występował aspekt asfaltu wtedy na pewno wybiorę 3x9

Opublikowano

Do każdej tarczy założysz okładziny metaliczne ,najwyżej szybciej będzie się tarcza zużywać ale nie w tym przypadku

Tarcza bardzo dobra spokojnie wkładaj metaliki i śmigaj

• 3 tygodnie później...
Opublikowano
W dniu 15.01.2019 o 20:20, hazok napisał:

No to owal 32T, będzie deko ciężej na podjazdach, ale za to speed lekko wzrośnie...

• 3 tygodnie później...
Opublikowano

No to rower zrobiony :) z fabrycznego osprzętu wymienilem napęd na 1x11 przerzutka i manetka XT kaseta Sunrace korba Slx, nowe hamulce SLX i zupełnie nie planowanie zmieniłem RS sektora 130skoku na Rebe 120. Jeszcze tylko jakieś lżejsze opony planuje wsadzić co myślicie o tym? 

IMG_20190218_123628.jpg IMG_20190218_123622.jpg