Skocz do zawartości

Adapter do ramy do hamulca tarczowego

Kuboll

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano (edytowane)
51 minut temu, Kuboll napisał:

hciałbym zapytać czy ktos używa podobnego adaptera i jak on się sprawuje? Czy montując coś takiego mogę uszkodzić ramę?

Osobiście nie testowałem tego adaptera ale miałem okazję coś takiego widzieć.

Minusy wg mnie:

1. Wątpliwa sztywność systemu.

2. Kompatybilność z ramami.

3. Wycentrowanie systemu.

4. Podejżewam że przy każdym ostrym hamowaniu system będzie zmieniać swoje położenie. A po za tym widać po zdjęciach że głównie mocowanie opiera się o szybkozamykacz, a pamiętaj że nawet przy jeździe koło wraz z mocowaniem pracuje.

5. Koszta. Pamiętaj że to nie tylko zakup samego adaptera.

6. No i sama rama jak to zniesie?

Poniżej masz opis osoby wg której wszystko gra i bucy:

https://krzywekolo.wordpress.com/2015/02/15/a2z-dm-uni/

Bynajmniej uważam że to jest półśrodek.

Edytowane przez suchy
Opublikowano
59 minut temu, Kuboll napisał:

Witam,

W mojej ramie nie ma mocowania do hamulca tarczowego na tylnym trojkącie. Na allegro znalazłem taki adapter: http://allegro.pl/a2z-adapter-hamulca-dm-uni-rama-bez-mocowania-jrk-i6729394199.html

Chciałbym zapytać czy ktos używa podobnego adaptera i jak on się sprawuje? Czy montując coś takiego mogę uszkodzić ramę?

Wbrew pozorom hamulec wcale nie musi być mocno przykręcony 8-10 nM w zupełności wystarczy, aby się nie przesuwał. Taki moment siły to naprawdę niewiele. Sądzę, że się sprawdzi skoro jest sprzedawany i to przez firmę, która jest ceniona wśród rowerzystów. Czy do Twojej ramy będzie pasował to trudno jednoznacznie stwierdzić, bo nie wiem jaką ramę posiadasz, ale jak widzę zakres regulacji ma spory. Cena też nie jest jakaś wygórowana i na pewno wychodzi taniej niż wymiana ramy. a jeśli nie będzie pasować to zawsze masz możliwość zwrócić w ciągu 14 dni ;) Wnioskując ze zdjęcia to raczej rama jest bezpieczna, ale na wszelki wypadek w momencie styku adaptera z ramą możesz zastosować kawałek starej dętki,co powinno zapobiec jakimkolwiek otarciom :) 

Daj znać jak poszło :)

Opublikowano (edytowane)

Dzięki za odpowiedzi. Pytam o ten adapter tak na przyszłość. Mój rower to GT Aggressor. Mam w rowerze od nowości niezbyt już dobre v-brake i się zastanawiałem nad ich wymianą. No i tu dylemat czy kupić v-deore czy lepiej zainwestować w tarczówki. Do tarczówek droga długa bo musiałbym wymienić jeszcze koła i kupić w/w adapter. Przy okazji w tylnym kole przeszedłbym z wolnobiegu na kasetę. Koszty spore także operacja byłaby rozciągnięta w czasie...   

Edytowane przez Kuboll
Opublikowano

V-Breake wcale nie są złe. Wszystko zależy od terenu w jakim jeździsz. Słabiej sobie dają radę przy długich stromych zjazdach, gdy musisz cały czas przyhamowywać,bo jednak trzeba włożyć w to więcej siły niż w hydraulicznych. Za to są bardzo lekkie i tanie w utrzymaniu. Skuteczność hamowania można poprawić stosując sprawdzone klocki hamulcowe. Mam znajomych, który na V-Break jeżdżą w górach (ale na XT), ścigają się w maratonach MTB i bez problemu dają radę :) Może więc nie warto teraz ładować kasy w takie zmiany,a w przyszłości postanowisz zainwestować w ramę dostosowaną do pracy z tarczówkami bez konieczności stosowania adapterów?