Skocz do zawartości

Modyfikacja roweru Giant Roam 1

runeker

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam,

To mój pierwszy post na tym forum.

Widziałem już podobne tematy ale nigdzie nie znalazłem odpowiedzi niestety.

Mam rower Giant Roam 1 z 2018 roku i przyszedł mi do głowy pomysł na jego modyfikację.

Roam-1-Disc_Color-A_Dark-Blue.jpg

Mianowicie chciałbym zmienić mu kierownicę na kierownicę typu baranek. Wiem, że ze zmianą kierownicy wiąże się też zmiana manetek na klamkomanetki. Aktualnie w moim rowerze jest osprzęt shimano deore:

Manetki: Shimano Deore SL-M6000, 3x10

Przerzutka przednia: Shimano Deore FD-T6000

Przerzutka tylna: Shimano Deore RD-M6000

Hamulce: Shimano M365, tarcza 160mm

Kaseta / Wolnobieg: Shimano HG50, 11x36T, 10s.

Mechanizm korbowy: Shimano T521, 48/36/26T

Srodek suportu: Shimano BB-ES300, Octalink

Z tego co wyczytałem mógłbym założyć klamkomanetki z serii Tiagra ST-RS405 bo też obsługują hamulce hydrauliczne. Musiałbym tylko zablokować na przedniej przerzutce najmniejszą zębatkę ponieważ Tiagra to napęd 2x10 a moje Deore to 3x10.

Czy taka modyfikacja jest możliwa? Co jeszcze by musiało być wymienione? Nie pytam o sens, bo wiem że koszty takiej modyfikacji mogą być dość duże ale póki co nie planuje kupna nowego roweru a takie modyfikację mogę odłożyć w czasie powoli dokupując potrzebny do tego osprzęt.

Opublikowano

To się nie uda, nie ma takiej opcji.

Do wymiany byłby cały osprzęt na szosowy, nie ma pod Deore M6000 klamko-manetek z łapami na kierownicę typu baranek.

Opublikowano

Wiem że do Deore nie ma klamkomanetek. Dlatego pisze o klamkomanetkach Tiagra. Pytanie czy będą one kompatybilne z resztą osprzętu.

8 minut temu, SpiderMAN napisał:

To się nie uda, nie ma takiej opcji.

Do wymiany byłby cały osprzęt na szosowy, nie ma pod Deore M6000 klamko-manetek z łapami na kierownicę typu baranek.

Opublikowano

W najbardziej optymistycznej wersji potrzebujesz klamkomanetk i tylnej przerzutki. Ew. dokupisz też przednią 

Opublikowano

Podejrzewam, że będzie też wymagana wymiana kasety.

Opublikowano
11 godzin temu, runeker napisał:

Wiem że do Deore nie ma klamkomanetek. Dlatego pisze o klamkomanetkach Tiagra. Pytanie czy będą one kompatybilne z resztą osprzętu.

Nie będą, grupy mtb nie są kompatybilne z grupami szosowymi, choćby ze względu na zupełnie inny ciąg linki.

Opublikowano
2 minuty temu, PrzeLuka napisał:

Gra nie warta świeczki.

A dlaczego?

Opublikowano

Chcesz chyba zrobić z tego roweru coś na wzór "gravela" jak mniemam. Nie prościej sprzedać rower, dołożyć i kupić gravela?

Opublikowano
2 minuty temu, PrzeLuka napisał:

Chcesz chyba zrobić z tego roweru coś na wzór "gravela" jak mniemam. Nie prościej sprzedać rower, dołożyć i kupić gravela?

Taki jest plan. Niestety każdy gravel który mnie interesuje wychodzi drożej niż taka przeróbka :(

Opublikowano

Jeśli bardzo chcesz to śmiało nikt Ci przecież nie zabroni ale cały napęd do wymiany. Korba, zmieniarki itd. Z starego nie uchowa się raczej nic.

Opublikowano

Jeśli chodzi Ci o dodatkową, bardziej aerodynamiczną pozycję podczas jazdy, to pomyśl poważnie o założeniu długich rogów blisko środka kierownicy. Jeździłem z czymś takim i jest to naprawdę fajna, niedroga opcja.

Przerobienie tego roweru pod baranka to naprawdę droga zabawa. Nie masz przy tym gwarancji, że nowy zestaw będzie pasował rozmiarem. Pamiętaj, że baranek dość mocno zmienia pozycję podczas jazdy.