Skocz do zawartości

[Wyczerpany] Tarcza czy szczęka

elmapeto

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Czy zastanawialiście się kiedyś czy hamulce hydrauliczne tarczowe w codziennej jeździe po mieście są rzeczywiście potrzebne. Ja wcześniej zawszę jeździłem na v- brake i nawet zimą nie miałem żadnych problemów. Nie mówię o jeździe sportowej tylko codziennym przemieszczaniu. Kupując teraz nowy rower zastanawiałbym się czy nie zrezygnować z tarcz i hydrauliki.

Taki temat. 

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów

Opublikowano

Wywołasz gównoburzę jak zawsze w takim przypadku, a szczególnie jeśli dojdzie do tematu tarcz w szosach.

IMO hydraulika jest potrzebna w szeroko rozumianym " leśnym mtb" , gdzie jazda jest bardzo interwałowa i od skuteczności hamowania Twoje życie zależy 100x na godzinę. W mieście bezsens, w szosie podobnie jeśli nie jeździ się po Alpach (chociaż zawodowy peleton na szczękach daje radę od stu lat).

Tzn. lepiej mieć niż nie mieć ale różnica w cenie pomiędzy tym samym rowerem (szosą) z hydraulicznymi tarczami a szczękami niewarta jest dopłaty - chyba, że ktoś ma nieograniczony budżet to niech robi co chce.

Opublikowano

W przypadku jazdy po mieście widzę jakąś tam przewagę tarcz tylko przy jeździe po mokrym, z dużym obciążeniem. Przy jeździe na szosie popieram przedmówcę - jeśli to nie Alpy czy Dolomity konwencjonalne hamulce obręczowe całkowicie wystarczą pod warunkiem, że kontrolujemy klocki. 

Opublikowano (edytowane)

Do przysłowiowej jazdy po bułki tatcze są kompletnie zbędne. Kwestia tylko i wyłącznie indywidualnych upodobań i nie ma potrzeby odkopywania toporów. Każdy jeździ czym chce i o ile używa roweru zgodnie z przeznaczeniem nie ma nic w tym złego 😉

Edytowane przez Gość
Opublikowano

Przepraszam. Taką miałem myśl. Burza nie potrzebna. 

Zamknijmy temat.

Opublikowano

Krótko w Mtb ogólnie Dobre hydrauliki tarczowe ( choć magura ma szczękowe hydrauliczne które są mega ale to wyjątek).

Zaś szosa jedno i drugie dobre, jedno i drugie rozwiązanie ma plusy i minusy.

Temat okey, choć oklepany, nie mniej zawsze doprecyzować trzeba, czy o MTB ogólnie pojęte Ci chodzi czy o Szosę :) 

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.
  • Dodaj nową pozycję...