Skocz do zawartości

Kaseta SLX M7000

Mk04

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Cześć jestem nowy na forum i mam pytanie czy kaseta SLX będzie kompatybilna z napędem shimano deore z meridy big nine 500 light. Jeżeli nie to jakie części będę musiał wymienić aby była kompatybilna dziękuję 

Opublikowano

A kaseta SLX M7000 występuje w wersji 10s ?

Bo z tego co pamietam to Deore jest 10-o biegowe

Wysłane z iPhone za pomocą Tapatalk

Opublikowano

Czyli nie trzeba będzie wymieniać przerzutki ani korby do samej wymiany kasety oraz aby zrobić z deore 2/11 już trzeba będzie wymienić przerzutki tak? 

Opublikowano
Czyli nie trzeba będzie wymieniać przerzutki ani korby do samej wymiany kasety oraz aby zrobić z deore 2/11 już trzeba będzie wymienić przerzutki tak? 

Jeżeli założysz kasetę 11s to musisz wymienić przerzutkę tylna oraz manetkę na 11s.

Jeżeli zmienisz kasetę na 10-o biegową to nic nie musisz zmieniać

• Pomógł 1
Opublikowano

Musisz bardziej opisać też zestaw. Ja z góry zakładałem ,że mówimy o tej samej liczbie biegów . Jeśli chcesz inny układ to napisz konkretnie co masz na myśli. Jak wyżej pisze kolega, jeśli zmienisz liczbę biegów z tył to przerzutka  też musi obsługiwać taka ilość biegów.

Opublikowano

CS-M 7000 nie wystepuje w wersji 10s. Poszczególne wersje różnią się stopniowaniem od 11-40 do 11-46. Zatem jeśli chesz wymienić kasete z 10s na 11s to napęd do wymiany... łańcuch też. Ale skoro posiadasz 2 x 10 to po co Ci ta jedna zębatka więcej z tyłu? Moim zdaniem gra nie warta świeczki.

Opublikowano (edytowane)
12 minut temu, elmapeto napisał:

Można też kupić kasetę slx 9 rz

Do zmieniarki 10s (Deore) nie może użyć kasety 11s ale 9s już będzie pasować? 

Edytowane przez Gość
Opublikowano

W swoim rowerze mam deore shadow obsługująca napęd 3x9.

Kiedyś zakładałem do starego roweru z 8rz wolnobiegiem altusa 9cio biegowego i działał jak trzeba.

Opublikowano

Kolega [mention=8776]Mk04[/mention] ma napęd Deore 10s, jeżeli chce włożyć kasetę 11s musi zmienić napęd, w tym momencie będą pasować kasety tylko 10s. Owszem przerzutka 10 obsłuży kasetę 9 ale to bez sensu.

Zresztą koledze zależy pewnie na zwiększeniu liczby przełożeń a nie odwrotnie skoro myśli nad kasetą 11.

Opublikowano

Wszytko zelezy od tego co chcesz osiągnąć wkładając kasetę slx?
Jeżeli brakuje ci zakresu tylnej kasety to może warto założyć kasetę Sunrace maja 10 rzedowe w różnych konfiguracjach największą to 11-46 10 rzędów
Jeżeli chcesz slx m7000 11 rzędów jak chłopaki pisali zmiana wymaga
-przerzutka slx m7000
-manetka
-łańcuch
-korba już w zależności jaką posiadasz i co chcesz zmienić(nie wiem czy jest to potrzebne)
Generalnie było by najlepiej napisać czemu chcesz zmienić samą kasetę? Brakuje ci zakresu czy stara się starała?

Kasety Sunrace są kompatybilne z napędem Shimano

Opublikowano

Na początku nie było żadnych informacji poza tym że chce zamontować kasetę slx. Nawet nie pisał ile rzędów .

Opublikowano

Wiecie co Panowie to to że wystarczy wujka google trochę pomęczyć i się człowiek dowie jaka grupa osprzętu ma ile przełożeń. Ale dobrze krótko:

-m9000 XTR 1/2/3 na 11

-m8000 XT 1/2/3 na 11

-m7000 SLX 1/2/3 na 11

-m6000 Deore 1/2 na 10

-m4000 Alivio 1/2/3 na 9

-m3000 Acera 2/3 na 9 

Wszystkie napędy 7,8,9 rzędowe można jakoś miksować. Napędy Shimanowskie 10 działają  z 11 ale nie wszystko da się połączyć. np. przerzutkę 10 z manetką 11 tak ale kaseta 11 nie będzie działąć na 10 przerzutce i manetce.

• Lubię to! 1
  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano
Napędy Shimanowskie 10 działają  z 11 ale nie wszystko da się połączyć. np. przerzutkę 10 z manetką 11 tak ale kaseta 11 nie będzie działąć na 10 przerzutce i manetce.     

Niekoniecznie. Teraz testuję przerzutkę M6000 10s z kasetą 11s i manetką 11s (Sram NX) i jak na razie wszystko działa płynnie. Lepiej niż z przerzutką Sram NX 11s (bo ta ma luzy). Na wiosnę będę testował w drugim rowerze przerzutkę Sram NX 11s z kasetą 10s i przerzutką 10s (Shimano Deore M6000). Moim zdaniem jest bardzo duża szansa, że to też będzie pracowało poprawnie.

Za jakiś czas będę też testował przerzutkę 10s (M6000) i 11s (Sram NX) z kasetą 12s i manetką 12s (Sram GX GripShift).

Wszystko opisuję na bieżąco w tym wątku:

https://forum.szajbajk.pl/topic/12252-nasze-testy-miksowanie-przerzutek-i-manetek-mtb-sram-shimano-inne/

Zasada jest taka, że manetka i kaseta muszą być kompatybilne.

Przerzutka tylna musi mieć ten sam uciąg linki co manetka oraz musi być w stanie objąć największą zębatkę kasety. Jak nie jest w stanie to można spróbować zastosować ekstender (dystanser) do przerzutki.

• Lubię to! 1
Opublikowano
W dniu 13.01.2019 o 14:39, elmapeto napisał:

Na początku nie było żadnych informacji poza tym że chce zamontować kasetę slx. Nawet nie pisał ile rzędów .

W tytule wątku masz napisane M7000 co oznacza 11 rzędów z tyłu. 

56 minut temu, Bujak napisał:

Teraz testuję przerzutkę M6000 10s z kasetą i manetką 11s

Chciałem własnie napisać, że jest na forum wątek o rd-m6000 pracującej na 11 rzędach.