Skocz do zawartości

Rower dla 7-latka

Rowerowe Rurki

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Witam, 

Na wstępie chciałbym się przywitać, jestem tu nowy i witam się z Wami wszystkimi. Szukam roweru dla mojego 7-letniego syna, wzrost to ok 130cm i niecałe 20 kg wagi i wiem, jest mamy jak na swój wiek. W zeszłym roku na swoim malutkim rowerku z malutkimi kółeczkami nie było problemu żeby zrobić 20-30km ale głównie na asfaltach czy twardszych ścieżkach. Teraz szukam czegoś "z przerzutkami" i czymś na kształt amortyzatora z przodu. Na pewno wjedziemy w las więc i rama, i koła raczej nie od składaka. Czy macie jakieś doświadczenia z rowerami już nie do nauki jazdy ale tymi które pokażą dziecku jak wspaniałe jest poznawanie świata z roweru? Budżet raczej ograniczony, ale jak będą jakieś pomysły/sugestie to i może używkę znajdziemy. Grunt to wiedzieć o co pytać ;)Filmiki jak to czasem zabawnie wygląda:

https://www.youtube.com/channel/UCxG8X140PAI2wtn_vbHCM5g

Opublikowano

Nie chcesz amortyzatora. Przy tak lekkim człowieku zawieszenie niewiele daje poza dociążeniem roweru i wzrostem ceny. W zupełności wystarczą grube opony. Przerzutka powinna być tylko z tyłu, aby łatwo się ją obsługiwało. Zacząłbym od obejrzenia używanych i popytania wśród znajomych, bo marka ma tu niewielkie znaczenie. I tak sprzęt szybko przestanie pasować rozmiarem.

Opublikowano

Też tak uważam. Coś sztywnego z przodu będzie o wiele lżejsze. Grubsze opony z  mniejszym ciśnieniem spokojnie dadza komfort 20 kilogramowemu riderowi. Ja synowi gdy był w tym wieku zawsze brałem rower z demobilu,bo dzieciaki za szybko rosną.

Opublikowano (edytowane)

Dzięki, tak obstawiałem, że rider za lekki aby wykorzystał amor z przodu a przerzutki tylko z tyłu. Co by młody się przyzwyczaił/nauczył przerzucać bez dekoncentrowania która to która. Macie jakieś sugestie co do ramy 14 czy 15 cali ew kół czy brać co będzie ciekawego na rynku wtórnym?

Edytowane przez Rowerowe Rurki
Opublikowano

Post w niewłaściwym dziale.

Jak już znajdziesz coś konkretnego to pytaj w odpowiednim wątku przyklejonym, zgodnie z zasadami w sekcji mtb obowiązującymi.

Opublikowano

A tak na marginesie to obejrzyj ten wątek.

Mimo wszystko, ja się nie zdecydowałem na tak drogi rower dla mojego syna 10 latka.

Kupiłem Rockridera 500 i wymieniłem kilka części.